Anatolian Journal of General Medical Research

Mide Adenokarsinomlarında İmmünohistokimyasal HIF-1α Ekspresyonunun Klinikopatolojik Parametrelerle İlişkisinin Değerlendirilmesi [Anatol J Med ]
Anatol J Med . Baskıdaki Makaleler: AJM-70299 | DOI: 10.4274/anatoljmed.2024.70299  

Mide Adenokarsinomlarında İmmünohistokimyasal HIF-1α Ekspresyonunun Klinikopatolojik Parametrelerle İlişkisinin Değerlendirilmesi

Talya Akata1, Gülden Diniz2, Pınar Öksüz3, Yetkin Koca4, Samir Abdullazade5
1Izmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları EA Hastanesi, Patoloji Bölümü; Izmir, Türkiye
2İzmir Demokrasi Üniversitesi, Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
3Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Patoloji Bölümü, Ankara Türkiye
4Malatya Adli Tıp Kurumu Patoloji Uzmanı, Malatya, Türkiye
5Christian-Albrechts üniversitesi Hastanesi, Patoloji Bölümü, Kiel, Almanya

Amaç: Hipoksi ile indüklenen faktör-alfa alt ünitesinin (HIF-1α) aktivasyonuyla glukoz transportunu, glikolitik enzimleri ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) kodlayan genlerin transkripsiyonunu aktive eder. HIF-1α ekspresyonunun tümör hücrelerinin hipoksiye adaptasyon mekanizmalarından biri olduğu gösterilmiştir. Mide kanserleri dünyada en sık görülen ve mortalitesi en yüksek kanserler arasında yer almaktadır. Tanı anında genellikle ileri evrede olduğu için sağkalım oranı oldukça düşüktür. Bu çalışmada mide adenokarsinomlarında HIF-1α doku ekspresyonunun prognostik öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışmada, 114 mide adenokarsinom olgusunun gastrektomi materyallerinde immünohistokimyasal HIF-1α ekspresyonu incelenmiştir.
Bulgular: Olguların 24’ünde (%21,1) HIF-1α ekspresyonu saptanmıştır. HIF-1α ekspresyonu saptanan olgularda bir (p=0,02) ve beş yıllık (p=0,03) sağkalım daha yüksek bulunmuştur. Regresyon analizinde patolojik tümör evresi ileri tümörlerde de (pT3 ve pT4) ölüm riski 3,42 kat daha yüksek bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, tümör boyutu, tümör yerleşimi, lenfovasküler ve perinöral invazyon, HER2 ekspresyonu ve diğer klinikopatolojik parametreler ile HIF-1α ekspresyonu ve sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır.
Sonuç: Mide kanserlerinde spesifik prognostik belirleyicilerin ve yeni hedefe yönelik tedavi seçeneklerinin belirlenmesi çok önemlidir. Çelişkili bulgular olsa da; HIF-1α ekspresyonu pek çok malignitede olumsuz bir prognostik faktör olarak değer görmektedir ve özellikle HIF-1α/VEGF yolağında etkili olabilecek tedavi ajanları geliştirilmiştir. Oysa çalışmamızda HIF-1α ekspresyonu saptanan olgularda sağkalım oranı daha yüksek bulunmuştur. Gastrik karsinomlarda HIF-1α ekspresyonunun prognostik önemiyle ilgili, özellikle immünohistokimyasal değerlendirmenin standardizasyonu sonrası yapılacak daha çok çalışma ve veriye ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Mide, gastrik karsinom, HIF-1α,, HER2


Evaluation of Immunohistochemical HIF-1α Expression in Gastric Adenocarcinomas According to Clinicopathological Parameters

Talya Akata1, Gülden Diniz2, Pınar Öksüz3, Yetkin Koca4, Samir Abdullazade5
1University of Health Sciences Turkey, İzmir Suat Seren Chest Diseases Hospital, Department of Pathology, İzmir, Turkey
2İzmir Democracy University, Buca Seyfi Demirsoy Research Hospital, Department of Pathology, İzmir, Turkey
3Ankara Bilkent City Hospital, Clinic of Pathology, Ankara, Turkey
4Malatya Forensic Medicine Institution, Department of Pathology, Malatya, Turkey
5Christian-Albrechts-University, University Hospital Schleswig-Holstein, Department of Pathology, Kiel, Germany

Objective: The alpha subunit of hypoxia-inducible factor-1 (HIF-1α) activates glucose transport, glycolytic enzymes, and transcription of genes encoding vascular endothelial growth factor (VEGF). HIF-1α expression is a mechanism by which tumor cells adapt to hypoxia. Gastric cancer is one of the most common cancers worldwide and has the highest mortality rate. Because patients are usually in their advanced stages at the time of diagnosis, the survival rates are low. The present study aimed to evaluate the prognostic significance of tissue expression of HIF-1α in gastric adenocarcinomas.
Methods: In this study, immunohistochemical HIF-1α expression was analyzed in gastrectomy materials from 114 gastric adenocarcinomas.
Results: HIF-1α expression was detected in 24 cases (21.1%). One (p=0.02) and five-year (p=0.03) survival rates were higher in cases with HIF-1α expression. In the regression analysis, the risk of death was 3.42 times higher in patients with advanced pathologic tumor stages (pT3 and pT4). Age, sex, tumor size, tumor location, lymphovascular and perineural invasion, HER2 expression, and other clinicopathological parameters were not significantly correlated with HIF-1α expression and survival.
Conclusion: It is important to identify specific prognostic markers and new targeted treatment options for gastric cancer. Despite conflicting findings, HIF-1α expression is recognized as a negative prognostic factor in many malignancies, and therapeutic agents that may be effective, especially in the HIF-1α/VEGF pathway, have been developed. However, the survival rate of patients with HIF-1 expression was higher in patients with HIF-1α expression. A greater amount of data should be retrieved from further research studies on the prognostic significance of HIF-1α expression in gastric carcinomas, especially after the standardization of immunohistochemical evaluation methods of its expression.

Keywords: Stomach, gastric carcinoma, HIF-1α,, HER2




Sorumlu Yazar: Gülden Diniz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar