Anadolu Tıbbı Dergisi

Anadolu'da Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisinde Geleneksel Olarak Kullanılan Lamiaceae Bitkilerinin Değerlendirilmesi [Journal of Anatol Medicine]
Journal of Anatol Medicine. 2022; 1(3): 46-53 | DOI: 10.5505/anadolutd.2022.10820  

Anadolu'da Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisinde Geleneksel Olarak Kullanılan Lamiaceae Bitkilerinin Değerlendirilmesi

Golshan Zare, Neziha Yağmur Diker, İFFET İREM TATLI ÇANKAYA
Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Anadolu, çeşitli topografya ve ikliminin yanı sıra eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış zengin bitki örtüsüne sahip bir ülkedir. Anadolu’da şifalı bitkilerin antik çağlardan bu yana pek çok hastalığın tedavisinde geleneksel olarak kullanımlarına ilişkin belgelerler mevcuttur. Solunum yolu hastalıkları, dünya nüfusun çoğunluğunun her yıl en az bir kere farklı şiddetlerde yaşadığı yaygın hastalıklar arasındadır. Bu hastalıklar oldukça bulaşıcı olabilir ve her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olabilir. Bu çalışmasında, Anadolu’da yapılmış etnobotanik ve halk ilacı çalışmaları incelenerek, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde geleneksel olarak kullanılan Lamiaceae familyası üyelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu araştırmada, 1991-2020 yılları arasında Türkiye’de yapılmış 187 etnobotanik yayında, solunum yolu hastalıklarına karşı yaygın kullanılan Lamiaceae familyasına ait bitkiler değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmanın sonucunda Anadolu’da, öksürük, bronşit, astım, soğuk algınlığı, grip ve nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde geleneksel tıbbi bitki olarak 18 cins ve 101 kullanım kaydı ile Lamiaceae en önde gelen bitki ailelerinden biridir. Söz konusu hastalıklara karşı sırasıyla en çok Thymus L., Mentha L., Salvia L., Origanum L., Sideritis L., Teucrium L., Melissa L., Rosmarinus L., Stachys L., Thymbra L. cinslerine ait taksonların kullanıldığı belirlenmiştir. Halk arasında bu bitkilerin çeşitli kısımları tıbbi çay olarak dahilen kullanılmaktadır.
Sonuç: Çeşitli çalışmalarda bu bitkilerin farklı kısımlarından elde edilen ekstreler ve uçucu yağlar, yüksek fenolik ve terpenik bileşik içerikleri nedeniyle geniş bir antimikrobiyal ve antiviral etki yelpazesi sergilemiştir. Aynı zamanda bu taksonların çoğu, antitussif, antipiretik ve antienflamatuvar aktivitelere de sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Anadolu, Lamiaceae, Halk ilaçları, Solunum yolu hastalıkları


Evaluation Of Lamiaceae Members, Traditionally Used for The Treatment Of Respiratory Disease in Anatolia

Golshan Zare, Neziha Yağmur Diker, İFFET İREM TATLI ÇANKAYA
Department Of Pharmacy, Hacettepe University, Ankara, Turkey

Introduction: Anatolia is the host of most old civilizations besides the rich flora, a wide range of topography and climate. Since ancient times, there has been much documented information about using medicinal plants to treat the most common diseases in this area. Respiratory diseases are among the globally most common diseases, in which the majority of the population experiences at least one of them from mild to severe annually. This study aimed to evaluate the documented Lamiaceae plants from Anatolia used traditionally to treat respiratory diseases.
Materials and Methods: In this study, we evaluated 187 ethnobotanical papers between 1991-2020 to detection the list and of the commonly used Lamiaceae species for treatment of respiratory diseases in Anatolia.
Results: According to our research results, Lamiaceae is the most prominent family with 28 genera and 101 citations as traditional therapeutics for the treatment of respiratory diseases such as cough, bronchitis, asthma, colds & flu, shortness of breath. For treatment of these diseases Thymus L., Mentha L., Salvia L., Origanum L., Sideritis L., Teucrium L., Melissa L., Rosmarinus L., Stachys L., Thymbra L. are amonge most comonlu used taxa respectively. Various parts of these plants are used internally as herbal tea among the people.
Conclusions: In various studies, extracts and volatile oils obtained from different parts of these plants also exhibited a wide spectrum of antimicrobial and antiviral effects due to their high phenolic and terpenic content. At the same time, many of these taxa also have antitussive, antipyretic and anti-inflammatory activities.

Keywords: Anatolia, Lamiaceae, Folk medicine, Respiratory diseases


Golshan Zare, Neziha Yağmur Diker, İFFET İREM TATLI ÇANKAYA. Evaluation Of Lamiaceae Members, Traditionally Used for The Treatment Of Respiratory Disease in Anatolia. Journal of Anatol Medicine. 2022; 1(3): 46-53

Sorumlu Yazar: Golshan Zare, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar