Anadolu Tıbbı Dergisi

Bruksizmi olan hastaların hipnoterapi ile rehabilitasyonu: 3 vaka sunumu [Journal of Anatol Medicine]
Journal of Anatol Medicine. 2022; 1(2): 52-56 | DOI: 10.5505/anadolutd.2022.76486  

Bruksizmi olan hastaların hipnoterapi ile rehabilitasyonu: 3 vaka sunumu

Nuran Yanıkoğlu1, Ahmet Berhan Yılmaz2, Kenan Tastan3
1Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi, Erzurum
2Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Erzurum
3Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Erzurum

Bruksizm, dişlerin fonksiyonel olmayan şekilde sıkılması ve gıcırdatılması ile karakterize parafonksionel bir alışkanlıktır. Bruksizm, diş yapısı ve protezler için önemli bir risk faktörüdür. Teşhis, hedeflenen tıbbi öykü ve muayeneye dayanır. Etiyolojisi tartışmalıdır. Bununla birlikte birçok faktörün rol oynadığı düşünülmektedir. Bu nedenle de tedavide tek bir seçenek yeterli olmayabilir. Günümüzde bruksizm tedavisinde dental tedavinin yanı sıra, farmakoterapi ve psikoterapi yöntemlerinin yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri de kullanılmaktadır. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan hipnoterapi bruksizmin tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.
Hipnoz, bir sağlık profesyoneli tarafından, uygulama esnasında süjeden (hipnoz uygulanan kişi); düşünce, duygu, algı, veya davranış değişikliği oluşturmasını telkin ettiği bir prosedürdür. Hipnoza genellikle bir indüksiyon işlemiyle başlanır. Birçok farklı hipnotik indüksiyon yöntemi olsa da birçoğu gevşeme ve rahatlama için önerilir. Geçmiş deneyimlerin hayal edilmesi ya da düşünülmesi talimatları da hipnotik indüksiyonlarda yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Bu çalışmada bruksizm tanısı konulan, çeşitli farmakolojik ve oklüzal plak tedavisi uygulanmasına rağmen istenilen sonuç alınamayan üç hastaya uygulanan hipnoterapinin etkinliği literatür eşliğinde incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Hipnoz, Hipnoterapi, Bruksizm


Rehabiltaton of patents with bruxism with hypnotherapy: 3 case reports

Nuran Yanıkoğlu1, Ahmet Berhan Yılmaz2, Kenan Tastan3
1Ataturk University Faculty Of Dentistry, Prosthetic Dentistry, Erzurum
2Atatürk University Faculty Of Dentistry, Department Of Radiology, Erzurum
3Atatürk University Faculty Of Medicine, Department Of Family Medicine, Erzurum

Bruxism is a parafunctional habit characterized by non-functional clenching and grinding of the teeth. Bruxism is an important risk factor for tooth structure and dentures. Diagnosis is based on targeted medical history and examination. Its etiology is controversial. However, many factors are thought to play a role. Therefore, a single treatment option may not be sufficient. Today, in the treatment of bruxism, in addition to dental treatment, pharmacotherapy and psychotherapy methods, as well as traditional and complementary medicine methods are used. Hypnotherapy, one of the traditional and complementary medicine methods, is a very effective method in the treatment of bruxism.
Hypnosis is performed by a healthcare professional from the subject (the person being hypnotized) during practice; It is a procedure in which it induces a change in thought, emotion, perception, or behavior. Hypnosis is usually started with an induction process. While there are many different methods of hypnotic induction, many are recommended for relaxation and relaxation. Instruction to imagine or think about past experiences is also a common method of hypnotic inductions.
In this study, the efficacy of hypnotherapy applied to three patients diagnosed with bruxism who did not get the desired result despite various pharmacological and occlusal plaque treatments was examined in the light of the literature.

Keywords: Hypnosis, Hypnotherapy, Bruxism


Nuran Yanıkoğlu, Ahmet Berhan Yılmaz, Kenan Tastan. Rehabiltaton of patents with bruxism with hypnotherapy: 3 case reports. Journal of Anatol Medicine. 2022; 1(2): 52-56

Sorumlu Yazar: Kenan Tastan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar