Grand Journal of Urology

Ürolojik ve Psikolojik Problemlerin Sünnetle İlişkisi – Kesitsel Bir Çalışma [Grand J Urol]
Grand J Urol. 2023; 3(3): 90-96 | DOI: 10.5505/GJU.2023.40427  

Ürolojik ve Psikolojik Problemlerin Sünnetle İlişkisi – Kesitsel Bir Çalışma

Emre Tokuç1, Nazım Yıldız2, Zülfü Sertkaya3, Emrah Özsoy4, Rıdvan Kayar1, Fatih Özkaya5
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune SUAM, Üroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Özel Madalyon Psikiyatri Merkezi, İstanbul, Türkiye
3Özel AndroExpertise Kliniği, İstanbul, Türkiye
4Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi, Üroloji Kliniği, Ordu, Türkiye
5Özel MedicalPark Bahçelievler Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Amaç: Sünnet, dünya üzerinde en sık yapılan cerrahi girişimlerden biridir. Dini, geleneksel ve tıbbi nedenler ile yapılmaktadır. Çalışmamızda kişilerin sünnet memnuniyeti, sünnete bakış açıları ve sünnet ile psikolojik ve ürolojik sorunların hastalara göre bağlantısı olup olmadığı araştırıldı.
Gereçler ve Yöntemler: 21 Mart 2023- 10 Nisan 2023 tarihleri arasında ankete katılmaya gönüllü olan 18-50 yaş arası 1009 erkek çalışmaya dahil edildi. Hastalara hazırlanan 15 soruluk anket doldurtuldu. Anket sorularında, kişilerin demografik yapıları (yaş, eğitim, gelir durumu), sünnet olduğu yaş, sünnetinin kim tarafından, nerede ve hangi anestezi şekliyle yapıldığı; sünnet sırasında herhangi bir problem yaşanıp yaşanmadığı, sünnetinden memnun olup olmadığı; herhangi bir cinsel ve psikolojik probleminin olup olmadığı ve bu problemin sünnet ile ilişkisi sorgulandı.
Bulgular: 1009 katılımcıda ortalama yaş 32.02±9.15 ve ortalama sünnet yaşı 6.18±3.10 idi. Katılımcıların 269 tanesi (%26.7) sünnet komplikasyonu yaşadığını ve 145 tanesi (%14.4) sünnetten memnun olmadığını belirtti. Katılımcıların 267 tanesinde (%26.5) cinsel veya ürolojik problem, 274 tanesinde (%27.2) psikolojik problem olduğu tespit edildi ancak iki problemin de sünnetle ilişkisi anlamlılık göstermemekteydi. Sünnetten memnun olan grupta hem cinsel/ ürolojik problemler, hem de psikolojik problemler anlamlı oranda daha yüksek bulundu (her iki p: 0.000, p<0.05). Yapılan sünnetin özellikleri ile (sünnet yaşı, anestezi metodu, sünnet yeri ve yapan kişi) ürolojik/cinsel problemler arasındaki ilişkiler anlamlı olarak tespit edildi (tüm p<0.05).
Sonuç: Bu kesitsel çalışma, sünnetin, ürolojik/androlojik veya psikolojik problemlerle bir ilgisinin olmadığı savını desteklemektedir. Ancak sünnet, her ne kadar görece basit ve çokça yapılan bir cerrahi prosedür olsa da, sünnetin yapıldığı yaş, anestezi tipi, yapıldığı yer ve yapan kişi gibi özellikleri, ileride yaşabilecek ürolojik/cinsel problemlerle karşılaşmamak açısından önem göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: sünnet, psikoloji, komplikasyon, androloji


The Relationship of Urological and Psychological Problems with Circumcision – A Cross-sectional Study

Emre Tokuç1, Nazım Yıldız2, Zülfü Sertkaya3, Emrah Özsoy4, Rıdvan Kayar1, Fatih Özkaya5
1Department of Urology, Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Istanbul, Türkiye
2Department of Psychiatry, Medallion Psychiatry Clinic, Istanbul, Türkiye
3Department of Urology, AndroExpertise Clinic, Istanbul, Türkiye
4Department of Urology, Private Unye Cakirtepe Hospital, Ordu, Türkiye
5Department of Urology, MedicalPark Bahçelievler Hospital, Istanbul, Türkiye

Objective: Circumcision is one of the most common surgical procedures in the world which is performed for various reasons. The aim is to investigate whether people’s satisfaction with circumcision, their perspectives on circumcision, and whether there is a connection between circumcision and psychological/urological problems.
Materials and Methods: Between 21 March 2023- 10 April 2023, 1009 men aged between 18-50 who volunteered to participate in the survey were included in the study. Demographic structures of the people (age, education, income status), age of circumcision, by whom, where and with what type of anesthesia; problems during circumcision, satisfaction with circumcision, any sexual and psychological problems and the relationship of this problem with circumcision were investigated.
Results: Mean age of 1009 participants was 32.02±9.15 and mean age of circumcision was 6.18±3.10. 269 (26.7%) men stated that they experienced circumcision complications and 145 (14.4%) stated that they were not satisfied with circumcision. 267 men (26.5%) had sexual or urological problems, and 274 (27.2%) had psychological problems, but the relationship of both problems with circumcision was not significant. Both sexual/urological problems and psychological problems were found to be significantly higher in the group satisfied with circumcision (both p: 0.000, p<0.05). The relationships between the characteristics of the circumcision performed (circumcision age, anesthesia method, circumcision site and the person performing it) and urological/sexual problems were found to be significant (all p<0.05).
Conclusion: This cross-sectional study supports the hypothesis that circumcision has no relationship with urological/andrological or psychological problems. However, although circumcision is a relatively simple and frequently performed surgical procedure, characteristics such as the age at which the circumcision was performed, the type of anesthesia, the place where it was performed, and the person performing the circumcision are important in order to avoid future urological/sexual problems.

Keywords: circumcision, psychology, complication, andrology


Emre Tokuç, Nazım Yıldız, Zülfü Sertkaya, Emrah Özsoy, Rıdvan Kayar, Fatih Özkaya. The Relationship of Urological and Psychological Problems with Circumcision – A Cross-sectional Study. Grand J Urol. 2023; 3(3): 90-96

Sorumlu Yazar: Emre Tokuç, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar