Grand Journal of Urology

Deneysel Peyronie Hastalığı Oluşturulan Ratlarda Kurkuminin Penil Fibrotik Plak Üzerine Etkisi [Grand J Urol]
Grand J Urol. 2023; 3(3): 102-108 | DOI: 10.5505/GJU.2023.62207  

Deneysel Peyronie Hastalığı Oluşturulan Ratlarda Kurkuminin Penil Fibrotik Plak Üzerine Etkisi

Mahmut Ulubay1, Ayşenur Kaya2, Arife Ahsen Kaplan3, Kıymet Kübra Tüfekci4, Ekrem Akdeniz5, Süleyman Kaplan6
1Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Ana Bilim Dalı, Samsun
2Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, Karaman
3İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
4Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, Kastamonu
5Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, Samsun
6Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, Samsun

Amaç: Bugüne kadar Peyronie hastalığı’nın (PH) tedavisi için etkili bir medikal tedavi tanımlanmamıştır. Bu çalışmada, deneysel olarak PH modeli oluşturulan ratların tunika albuginealarında (TA) oluşan fibrotik doku üzerine kurkuminin antiinflamatuar, antifibrotik ve antioksidan etkilerinin değerlendirmesi amaçlanmıştır.
Gereçler ve Yöntemler: On aylık 24 adet erkek Sprague Dawley cinsi rat, eşit bir şekilde üç gruba randomize edildi. Kontrol grubuna deneysel PH modeli uygulanmadı. PH+salin (PD+Ps) grubuna fibrin enjeksiyonu yapıldı ve ardından iki hafta sonra 14 gün boyunca oral gavaj ile salin verildi. PH+Kurkumin (PH+Kur) grubuna TA’ya fibrin enjeksiyonu yapılarak PH modeli oluşturuldu ve ardından iki hafta sonra 14 gün boyunca oral gavaj ile kurkumin verildi. Deneyin sonunda fibrotik aktivite stereolojik ve histopatolojik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. En fibrojenik sitokinlerden biri olan Transforming büyüme faktörü-β1 (TGF-β1), tavşan monoklonal antikoru olan anti-TGF-β1 kullanılarak immünohistokimyasal olarak ölçüldü.
Bulgular: Stereolojik analizde PH+Ps grubunda, kontrol ve PH+Kur gruplarına göre anlamlı olarak TA’da daha fazla Peyronie benzeri plakların ortaya çıktığı görüldü (p<0,0001). Kontrol ve PH+Kur grupları arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0,35). PH+Ps grubunda TA çevresindeki kollajenöz bağ dokularda ve fibroblastlarda güçlü TGF-β1 immün reaktivitesi izlendi.
Sonuç: Çalışmamızda kurkuminin TA’daki fibrotik dokuyu azalttığı görülmüştür. Bu nedenle kurkumin PH tedavisinde yeni bir terapötik seçenek olabilir.

Anahtar Kelimeler: Peyroni hastalığı, kurkumin, fibrin, antioksidan


The Effect of Curcumin on Penile Fibrotic Plaque in Rats with Experimental Peyronie’s Disease

Mahmut Ulubay1, Ayşenur Kaya2, Arife Ahsen Kaplan3, Kıymet Kübra Tüfekci4, Ekrem Akdeniz5, Süleyman Kaplan6
1Department of Urology, Samsun University, Faculty of Medicine, Samsun, Türkiye
2Department of Histology and Embryology, Karamanoglu Mehmetbey University, Faculty of Medicine, Karaman, Türkiye
3Department of Histology and Embryology, Istanbul Medipol University, Faculty of Medicine, Istanbul, Türkiye
4Department of Histology and Embryology, Kastamonu University, Faculty of Medicine, Kastamonu, Türkiye
5Department of Urology, Samsun University, Samsun Training and Research Hospital, Samsun, Türkiye
6Department of Histology and Embryology, Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Samsun, Türkiye

Objective: No effective medical approach for the treatment of Peyronie’s disease (PD) has to date been described. This study was intended to evaluate the antifibrotic, antioxidant, and anti-inflammatory effects of curcumin on fibrotic tissue in the tunica albuginea (TA) in a rat model of PD.
Materials and Methods: Twenty-four male Sprague Dawley rats aged 10 months were randomized into three groups (n = 8 in each). No PD model was induced in the control group. The PD+saline (PD+Ps) group received fibrin injection, followed two weeks later by saline administration by oral gavage for 14 days. The PD+Curcumin (PD+Cur) group received fibrin injection into the TA followed two weeks later by curcumin administration by oral gavage for 14 days. At the end of the experiment, fibrotic activity was evaluated using stereological and histopathological methods. Transforming growth factor-β1 (TGF-β1), one of the most fibrogenic cytokines, was evaluated using immunohistochemistry with an anti-TGF-β1 rabbit monoclonal antibody.
Results: Stereological analysis revealed significantly greater Peyronie-like plaque areas in the TA in the PD+Ps group than in the control and PD+Cur groups (p<0.0001). No significant difference was observed between the control and PD+Cur groups (p=0.35). The PD+Ps group exhibited strong TGF- β1 immunoreactivity with increased expression in the collagenous connective tissues and fibroblasts around the TA.
Conclusion: Curcumin reduced fibrotic tissue in the TA and may represent a novel therapeutic option in the treatment of PD.

Keywords: Peyronie’s disease, curcumin, fibrin, antioxidant


Mahmut Ulubay, Ayşenur Kaya, Arife Ahsen Kaplan, Kıymet Kübra Tüfekci, Ekrem Akdeniz, Süleyman Kaplan. The Effect of Curcumin on Penile Fibrotic Plaque in Rats with Experimental Peyronie’s Disease. Grand J Urol. 2023; 3(3): 102-108

Sorumlu Yazar: Mahmut Ulubay, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar