İstanbul Medical Journal

Gebelik döneminde fizyolojik ve farmakokinetik değişiklikler ile ilaç-besin ögesi etkileşimleri [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2017; 18(3): 0-0

Gebelik döneminde fizyolojik ve farmakokinetik değişiklikler ile ilaç-besin ögesi etkileşimleri

Gözde Ede, Reyhan Nergiz-Ünal
Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara

Gebelik, gelişmekte olan fetüsün gereksinimlerini karşılamak için birçok fizyolojik ve anatomik değişimlerin gerçekleştiği bir dönemdir. Bu dönemde yer alan solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, dolaşım sistemi, boşaltım sistemi ve gastrointestinal sistem ile ilgili değişimler gebelik ile ilişkili bozukluklara neden olabilmekte ve alınan ilaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini değiştirebilmektedir; ilaçların emilim, dağılım, metabolizma ve atım sürecini içeren farmakokinetik faz; plazma albümin konsantrasyonunun azalması, kalp debisinin artması, gastrik pH’ın artması, intestinal motilitenin azalması ve glomerular filtrasyon hızının artması gibi değişimlerden etkilenmektedir. İlaç-besin ögesi etkileşimleri bir ilaç ve bir besin ögesi ya da daha geniş anlamda bir ilaç ve birden fazla besin, besin ögesi veya diğer diyet bileşenleri ile beslenme durumu arasındaki fizikokimyasal, fizyolojik ve patofizyolojik ilişkiler olarak tanımlanmaktadır. Hem farmakokinetik özellikler hem de besin, besin ögesi ve ilaç etkileşimleri üzerine etkileri olan bu değişimlerin değerlendirilmesi maternal ve fetal sağlığın ve fetal gelişimin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Sonuç olarak, gebelik döneminde görülen sorunların ve hastalıkların farmakolojik tedavisinde ilaç-besin ögesi arasındaki etkileşimler dikkate alınmalıdır. Bu derleme yazıda, gebelik döneminde görülen fizyolojik değişimlerin farmakokinetik özellikler üzerine etkisi ile olası besin, besin ögesi ve ilaç etkileşimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Gebelik, ilaç, besin ögesi, etkileşim, farmakokinetik


Physiologic, pharmacokinetic alterations and drug-nutrient interactions during pregnancy

Gözde Ede, Reyhan Nergiz-Ünal
Hacettepe University, Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, Ankara, Turkey

Pregnancy is a period that occurs many physiological and metabolic in order to support the requirement of the developing fetus. The alterations associated with the respiratory system, cardiovascular system, hematological system, urinary system, and gastrointestinal system may result in pregnancy related disorders and may change pharmacokinetics or pharmacodynamics characteristics of received drugs; the pharmacokinetic phase of the drug include the absorption, distribution, metabolism, and excretion of drugs is influenced such as reduced plasma albumin concentrations, increased cardiac output, and increase in gastric pH and reduction in intestinal motility and increased glomerular filtration rate. Drug nutrient interaction is defined as physicochemical, physiological and physiopathological interaction between a drug and a nutrient or between a drug and more than one food, nutrients, or other dietary components and nutrition state. Understanding impact of these changes on both pharmacokinetic properties and food, nutrient drug interactions is essential to ensure/optimize maternal health and fetal development. As a consequence, drug-nutrient interactions in the course of pharmacologic treatment of complications and disease during pregnancy should be considered. The purpose of this review is to summarize physiological changes during pregnancy, its effects on pharmacokinetic properties and evaluate potential food, nutrient and drug interactions.

Keywords: Pregnancy, drug, nutrient, interaction, pharmacokinetic


Gözde Ede, Reyhan Nergiz-Ünal. Physiologic, pharmacokinetic alterations and drug-nutrient interactions during pregnancy. İstanbul Med J. 2017; 18(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Reyhan Nergiz-Ünal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar