İstanbul Medical Journal

Femur başı epifiz kayması nedeniyle In-situ pinleme ile tedavi edilen hastaların uzun dönem sonuçları [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2018; 19(2): 0-0

Femur başı epifiz kayması nedeniyle In-situ pinleme ile tedavi edilen hastaların uzun dönem sonuçları

Kayahan Karaytuğ1, Gökhan Polat2, Turgut Akgül2, Ali Asma3, Cengiz Şen2, Mehmet Aşık2
1Sarıkamış Devlet Hastanesi̇ Ortopedi̇ Ve Travmatoloji̇ Departmanı, Kars, Türki̇ye
2İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ İstanbul Tıp Fakültesi̇ Ortopedi̇ Ve Travmatoloji̇ AD İstanbul Türki̇ye
3Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji AD, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Femur başı epifiz kayması(FBEK), femur başının posterıor ve ınferıora yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Adolesan çağda en sık karşılaşılan kalça patolojisidir. FBEK yük verebilme durumuna göre stabil ve instabil FBEK olarak ayrılmaktadır. Stabil FBEK tedavisinde yaygın şekilde kabul gören yöntem İn situ pinleme’dir. İnstabil FBEK de ise minimal redüksiyon ve in situ pinleme önerilen tedavi yöntemidir. İn situ pinleme erken dönemde ağrının giderilmesi ve kaymanın ilerlemesini engellemede etkili bir yöntemdir. Diğer yandan fizisin anatomik olmayan redüksiyonu nedeni ile orta ve uzun dönemde osteoartit gelişimi beklenen bir durumdur. Bizim bu rapordaki amacımız bir travma merkezinde in situ fiksasyon ile tedavi edilmiş FBEK hastalarının uzun dönem fonksiyonel sonuçlarını bildirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma 3.basamak bir travma merkezinde retrospektif bilgi toplama ve prospektif değerlendirme ve gözleme dayalı tanımlayıcı araştırma olarak tasarlanmıştır. FBEK tanısı ile kapalı olarak insitu pinleme ile opere edilmiş hastalar zamanlama açısından akut, subakut ve kronik,kayma şiddeti açısından Southwick sınıflamasına göre hafif,orta,şiddetli ve yük verip verememe açısından stabil/ instabil olarak retrospektif değerlendirilmiştir. Postoperatif klinik ve fonksiyonel sonuçları değerlendirmek amacıyla hasta memnuniyet anketleri (SF-12, WOMAC, HHS, HOS) kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 33 hasta dahil edilmiş olup, bu 33 hastanın 38 kalçası (28 hasta unilateral, 5 hasta bilateral) cerrahi tedavi yapılmıştır. 11 hastanın (%33,3) hiç şikayeti yoktu.11 hastada(%33,3) ise ana şikayet topallama olarak tespit edildi. 7 hastanın(%21,2) temel şikayeti hareket kısıtlılığı ve 4 hastanın(%12,1) temel yakınması ağrı olarak tespit edildi.Hastaların ilk cerrahi tedavilerinden sonra fonksiyonel sonuçlarının ortalama değerleri HHS 82,6;
HOS 87,2; WOMAC 82,8; SF-12 PCS 43,8; SF-12 MCS 48,2 olarak bulundu.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada in situ pinleme yöntemi ile erken dönemde tatmin edici sonuçlar sağlanırken uzun dönemde osteoartit ve diğer morbid komplikasyonları engellemede yeterli olmadığı ve sekonder cerrahilere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: SCFE, adolesan, in situ pinleme, osteoatrit, sekonder cerrahi


long-term results of in-sıtu pinning treatment of femoral head slippage patients

Kayahan Karaytuğ1, Gökhan Polat2, Turgut Akgül2, Ali Asma3, Cengiz Şen2, Mehmet Aşık2
1Department Of Orthopedics And Traumatology, Sarıkamış State Hospital, Kars, Turkey
2Istanbul Medical Faculty Department of Orthopedics And Traumatology Istanbul University Istanbul,Turkey
3Department of Orthopedics And Traumatology, Dokuz Eylül University,İzmir,Turkey

INTRODUCTION: Slipped capital femoral epiphysis (SCFE) is a disease that occurs as a result of posterior and inferior displacement of the femur head. SCFE is the most common hip pathology in adolescence. Scfe is classified as stable and unstable SCFE according to loadability of affected leg. The widely accepted method for stable SCFE treatment is in situ pinning. In situ pinning is an effective method for relieving pain in the early period and preventing the progression of slippage. On the other hand, due to the non-anatomic reduction of physis, in middle and long-term osteoarthritis is expected.Our aim in this study is to report the long-term functional outcomes of patients with SCFE who were treated with in situ fixation at a trauma center.
METHODS: This study was designed as a retrospective collection of data at a tertiary trauma center and descriptive research based on prospective assessment and observation. Patients who were treated with closed-loop insitu pinning were evaluated retrospectively for acute, subacute and chronic, slip intensity according to the Southwick classification as mild, moderate, severe and load-failing. Patient satisfaction surveys (SF-12, WOMAC, HHS, HOS) were used to evaluate postoperative clinical and functional outcomes.
RESULTS: Thirty-three patients were included in the study and 38 hips (28 unilateral, 5 bilateral) were treated surgically. 11 patients (33.3%) had no complaints. In 11 patients (33.3%) the main complaint was limping. The main complaints of 7 patients (21.2%) were restricted movement and 4 patients (12.1%) were found to have underlying pain. The mean functional results of the patients after the first surgical treatment were HHS 82.6; HOS 87.2; WOMAC 82,8; SF-12 PCS 43,8; The SF-12 MCS was found at 48.2.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, satisfactory results were obtained early in the in-situ pinning method and it was not enough to prevent osteoarthritis but other morbid complications in the long term.

Keywords: SCFE, Adolescence, in situ pinning, osteoarthritis, secondary surgery


Kayahan Karaytuğ, Gökhan Polat, Turgut Akgül, Ali Asma, Cengiz Şen, Mehmet Aşık. long-term results of in-sıtu pinning treatment of femoral head slippage patients. İstanbul Med J. 2018; 19(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Kayahan Karaytuğ, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar