İstanbul Medical Journal

Pes ekinovarusu olan çocuklarda tibialis anterior tendon transferinin metatarsus adduktus deformitesine etkisi [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. Baskıdaki Makaleler: ITD-15807

Pes ekinovarusu olan çocuklarda tibialis anterior tendon transferinin metatarsus adduktus deformitesine etkisi

Osman Nuri Özyalvaç, Akay Kırat, Evren Akpınar, Yaşar Mahsut Dinçel, Barış Özkul, Avni İlhan Bayhan
Metin Sabancı Baltaiimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Pes ekinovarus (PEV) sekellerine ve nükslerine bağlı ayağın dinamik süpinasyonun tedavisinde tibialis anterior tendon transferi oldukça sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde tibialis anterior tendonunun insersyosu ayak medialinden orta hatta taşınmaktadır. Dolayısı ile tibialis anteior kasının ayak ortasını medialden laterale doğru iterek metatarsus adduktus deformitesini düzeltici yönde etki gösteren bir kuvvet vektörü oluşmaktadır. Ancak tibialis anterior tendon transferinin PEV in kompanentlerinden biri olan metatarsus adduktus deformitesi üzerine olan etkisi hakkında yeterli literatür bilgisi bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı tibialis anterior tendon transferinin metatarsus adduktus deformitesi üzerine olan etkisini araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimiz dijital arşivinden faydalanılarak 2007-2015 yılları arasında PEV tanısı ile tibialis anterior tendon transferi yapılan 11 hastanın 16 ayağı çalışmaya dahil edildi. Hastaların basarak çekilmiş olan ayak ap grafileri üzerinden operasyon öncesi ve sonrası talus-1. metatars açısı, talokalkaneal açı ve 4. metatars metafizyel açı ölçümler yapılararak metatarsus adduktus deformitesinin düzelme miktarı istatiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Ortalama 26±15 aylık takip sonrası tendon transferi cerrahisinden sonra talus-1. metatars açısı 18.8 ±1 dereceden 10.9 ±6 18.8 ±1 dereceye, talokalkaneal açı 22.5±8.6 dereceden 24.4±9.3 deceye, 4. metatars-metafizial açı ise 38 ±14 dereceden 27 ±11 dereceye geriledi. Talus-1. metatars açısı ve 4. metatars-metafizial açıda istatiktiksel olarak anlamlı radyolojik düzeltme gözlemlenirken (p <0.05), talokalkaneal açıda istatistiksel olarak anlamlı değişiklik gözlenmedi (p = 0.51).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pes ekinovaruslu çocuklarda tibialis anterior tendon transferi, metatarsus adduktus deformitesinde radyolojik düzelme sağlamaktadır. Bunun nedeni, pes ekinovarusta tibialis anterior tendonunun ayakta dorsifleksor / evertor olarak değil invertör olarak çalışmaya başlaması olarak düşünülebilir.
Sonuç olarak ibialis anterior tendon transferi uygulanan hastalarda metatarsus adduktus deformitesi için ek cerrahi uygulaması gerekliliği yeniden gözden geçirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: tibialis anterior tendon transferi, metatarsus adduktus, pes ekinovarus, çarpık ayak


The effect of tibialis anterior tendon transfer on metatarsus adductus deformity in children with clubfoot

Osman Nuri Özyalvaç, Akay Kırat, Evren Akpınar, Yaşar Mahsut Dinçel, Barış Özkul, Avni İlhan Bayhan
Metin Sabancı Baltaiimanı Bone Disease Education and Research Hospital

INTRODUCTION: Tibialis anterior tendon transfer (TATT) is a common treatment method in relapsing clubfoot. Metatarsus adductus is one of the components of clubfoot and severe deformities are treated with osteotomies. TATT surgery improves the invertors–evertors imbalance so may have an indirect corrective effect on metatarsus adducus deformity. However, literature is limited on the impact of TATT on correcting effect of this deformity. The objective of the study is to describe the correcting effect of the TATT of metatarsus adductus deformity in children with clubfoot. Study design: Retrospective radiological analysis.
METHODS: The study is a retrospective analysis of 16 feet of 11 children of who underwent TATT procedure from 2006 to 2015. Mean age was 4.4 years. Preoperative and postoperative x-ray graphics were obtained from medical records. Pre and postoperative talus-1.metatarsal angle, talocalcaneal angle and 4. metatars-metaphyseal angle were measured on standing antero-posterior (AP) radiographs and compared.
RESULTS: The mean talus – 1st metatarsal angle was decreased from 18.8 ±1 to 10.9 ±6, with statistically significant difference (p <0.05). Also the mean 4th metatarsal – metaphyseal angle was decreased from 38 ±14 to 27 ±11 with statistically significant difference (p<0.05). Changes of talocalcaneal angle (22.5±8. to 24.4±9.3) were not statistically significant p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study showed that tibialis anterior tendon transfer provides radiological improvement on the metatarsus adductus deformity in children with clubfoot.The reason is in recurrence of the PEV deformity, the tibialis anterior tendon works as an inventor rather than dorsiflexor/evertor of the ankle.
In conclusion tibialis anterior tendon transfer has a corrective effect on the metatarsus adductus deformity. The need for additional surgery for metatarsus adductus deformities in patients undergoing tendon transfer should be reviewed.

Keywords: tibialis anterior tendon transfer, metatarsus adductus, pes equinovarus, clubfoot




Sorumlu Yazar: Osman Nuri Özyalvaç, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar