İstanbul Medical Journal

Over torsiyonu: Tersiyer merkezin 10 yıllık deneyimi [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2018; 19(3): 0-0

Over torsiyonu: Tersiyer merkezin 10 yıllık deneyimi

Besim Haluk Bacanakgil, Işık Kaban, Mustafa Deveci, Mushvige Hasanova
İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızın amacı, özellikle reprodüktif çağda görülen ve kolay tanı konulamayan over torsiyonunun önemine dikkat çekmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Son 10 yılda cerrahi müdahale edilen ve cerrahi olarak over torsiyonu tanısı almış olan hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi.
BULGULAR: Ortalama yaş 33.6 olarak saptandı. Tüm hastaların başvuru şikayeti ağrı idi. En belirgin sonografik bulgu, solid ve boyutları artmış overin diffüz heterojenitesi ve periovaryan serbest sıvı görülmesi idi. Doppler incelemede, vakaların 2/3 ünde anormal bulguya rastlandı. Vakaların %75 ine acil müdahalede bulunuldu. Ortalama müdahale zamanı 49 saat olarak tespit edildi. Ortalama ovaryan pedikül dönüş sayısı yaklaşık 3 idi. Doppler bulgusu olan vakalarda torsiyon dönüş sayısı daha fazla idi. Vakaların %75 inde torsiyone overin rengi siyah idi. İstatistiksel olarak, siyah izlenen overlerin dönüş sayısı daha fazlaydı ve müdahale zamanı daha kısa olarak izlendi. Vakaların %89 unda cerrahi prosedür salpingo-ooferektomi idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Vakalarımızda doğru tanı koyma şansımızı artırmak için, akut abdominopelvik ağrıyı dikkatle incelemeli, sonografik ve doppler bulguları ile kombine bir değerlendirme yapmalıyız. Erken tanı ve cerrahi müdahale, over rezervi ve fertilite kapasitesini koruduğu için özellikle reprodüktif çağdaki kadınlarda erken ve doğru tanı özellikle önem kazanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: over torsiyonu, adneksial torsiyon, tubo-ovaryan torsiyon


Ovarian Torsion: 10 Years’ Experience of A Tertiary Medical Center

Besim Haluk Bacanakgil, Işık Kaban, Mustafa Deveci, Mushvige Hasanova
İstanbul Training And Research Hospital

INTRODUCTION: Underline the importance of over tortion which is important especially in reproductive period and not easily diagnosed, not a common gynecological pathology.
METHODS: The medical data of histopathologically proven ovarian torsion cases which were diagnosed-operated in ten years of period analysed retroperspectively.
RESULTS: Mean age was 33.6. All patients had pain as the main symptom. Most determining sonographical findings were diffuse hyperechogenity in solid increased sized ovary and periovarian/cul de sac free fluid. In doppler sonography, 2/3 of the cases showed abnormal findings. 75% of patients had been emergency intervention. The mean intervention time was 49 hours. The mean of ovarian pedicule’s twisting count was 3 approximately. The twisting count of pedicule was higher in cases with abnormal doppler sonography findings. The color of torsioned ovary was black in 75%. Statistically, the twisting number of black ovaries was higher and intervention time was shorter. Surgical procedure was adnexectomy in 89% of the cases.
DISCUSSION AND CONCLUSION: To maximise the chance of right diagnosis, we shoud carefully investigate acute abdominopelvic pain and combine the sonographic and doppler findings with clinical features. Early surgical intervention can preserve ovarian viability and capacity to fertility so right and early diagnosis is especially important in reproductive aged cases.

Keywords: Ovarian torsion, adnexal torsion, tubo-ovarian torsion


Besim Haluk Bacanakgil, Işık Kaban, Mustafa Deveci, Mushvige Hasanova. Ovarian Torsion: 10 Years’ Experience of A Tertiary Medical Center. İstanbul Med J. 2018; 19(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Mustafa Deveci, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar