İstanbul Medical Journal

Bir Üniversite Çalışanlarının Obezite Durumu Ve İlişkili Etmenler: Türkiye-2015 [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. Baskıdaki Makaleler: ITD-24571

Bir Üniversite Çalışanlarının Obezite Durumu Ve İlişkili Etmenler: Türkiye-2015

Gülcan Demir Özdenk1, Lütfiye Hilal Özcebe2
1Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler Ve Teknkiler Bölümü, Kırşehir
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilimdalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Dünyada giderek artış gösteren obezite büyüyen bir halk sağlığı endişesidir. Bir üniversitede, 18-64 yaş arasında idari teşkilatta görev yapan memurların ve sözleşmeli olarak çalışan personelin sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi ve beden kitle indeksi ile aralarındaki ilişki ile etkileyen bazı faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel araştırmanın evrenini, bir üniversiteye bağlı yerleşkelerde memur ve sözleşmeli personel olarak çalışan katılımcılar oluşturmaktadır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 20.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada tanımlayıcı istatistikler, ki-kare test ve üç farklı ikili lojistik yapılmıştır.

BULGULAR: Çalışanların yaş ortalaması 36.4±8.23 yıl olup %67.4’ü erkektir. Katılımcıların yarısı kötü beslenme alışkanlıklarına sahiptir ve katılımcıların %15.8’i fiziksel olarak “aktif” ve %68.2’si kilolu ve şişman olarak bulunmuştur. Erkek olmak ve sağlığa verilen önem (iyi ve üzeri) kötü beslenme alışkanlıklarına karşı koruyucu faktör olarak bulunmuştur. Düşük eğitim düzeyi (1,88) ve evli olma (2,32) durumu kötü beslenme alışkanlıkları için risk faktörleridir. Erkekler (2.78), evliler (1,94), sağlığa verilen önem (iyi ve üzeri-1,62) ve sözleşmeli işçi (2,68) olarak çalışanlar fiziksel olarak daha aktif olduğu bulunmuştur. Erkek cinsiyet (2,16), çocuk sahibi olma (2,32) ve fiziksel aktif olma (1,78) durumu aşırı kiloluluk ve obezite için risk faktörleri olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Aynı üniversitede çalışan farklı sosyal yapıya sahip olan kesimler arasında beslenme, fiziksel aktivite ve şişmanlık düzeylerinin farklılıkları olduğu bulunmuştur. Toplum içindeki farklı statülerde çalışan bireylerin yaşam tarzının değiştirilmesine yönelik müdahale programlarında, beden kitle indeksi değerleri konusunda bilinçlendirilmesi, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite düzeylerinin artırılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Yetişkin, Beslenme Alışkanlıkları, Fiziksel Aktivite, Beden Kitle İndeksi, Şişmanlık


Obesity Status Of The University Employees And Associated Factors: Turkey-2015

Gülcan Demir Özdenk1, Lütfiye Hilal Özcebe2
1Department Of Medical Services And Techniques, Vocational School Of Health Services In Ahi Evran University, Kırşehir, Turkey
2Department Of Public Health, Medicine Faculty In Hacettepe University, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Obesity, which is increasing in prevalence in the world, is a growing public health concern. It is aimed to investigate the relationship between socio-demographic features, dietary habits, physical activity level and body mass index of the officers and contracted staff between the ages of 18-64 working in administrative units of a university and some factors affecting them.
METHODS: Universe of the cross-sectional study consists of officers and contacted staff working at the campuses of a university. Evaluation of the data has been conducted by using the SPSS 20.0 program. Descriptive statistics, chi-square test and three different binary logistic regression were conducted in the study.
RESULTS: The average age of the employees was 36.4±8.23 years and 67.4% of the participants was male. Half of the participants had bad dietary habits, 15.8% of the participants were active and 68.2% of them was found to be overweight and obese. Being male and the importance given to health (good and above) were found as the protective factors against the bad dietary habits. Low educational level (1.88) and being married (2.32) were the risk factors of the bad dietary habits. Being male (2.78), being married (1.94), the importance given to health (good and above-1.62) and working as a contracted worker (2.68) are found to be physically active. Being male (2.16), having children (2.32) and being physical active (1.78) are found as the risk factors of overweight and obese.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It has been found that there are differences in the levels of nutrition, physical activity and obesity among the people who have different social structures and working in the same university. Awareness of body mass index values, healthy nutrition and physical activity levels should be increased in the intervention programs for changing the lifestyle of individuals working in different statutes within the society.

Keywords: Adult, Dietary Habits, Physical Activity, Body Mass Index, Obesity




Sorumlu Yazar: Gülcan Demir Özdenk, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar