İstanbul Medical Journal

Bakteriyel Sepsis Etkenine Ampirik Yaklaşımda C-Reaktif Protein ve Prokalsitoninin Rolü [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2017; 18(2): 0-0

Bakteriyel Sepsis Etkenine Ampirik Yaklaşımda C-Reaktif Protein ve Prokalsitoninin Rolü

Eren Vurgun1, Osman Evliyaoğlu1, Çiğdem Arabacı2, Sembol Yıldırmak3, Pınar Çakmak4
1Tıbbi Biyokimya, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2Tıbbi Mikrobiyoloji, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye
3Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Giresun, Türkiye
4İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızın amacı, Gram-pozitif (Gram+) veya Gram-negatif (Gram-) bakterilerin etken olduğu sepsis hastalarının serum C-reaktif protein (CRP) ve prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, kan kültürü sonuçlarından çok daha erken olarak, Gram+/Gram- ayırıcı tanısında kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Şubat 2014 – Şubat 2016 tarihleri arasında kan kültürü pozitifliği ile birlikte klinik olarak bakteriyel sepsis tanısı almış olan 47 vaka retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. 15 Gram+ ve 32 Gram– bakterinin etken olarak izole edildiği sepsis gruplarında CRP ve PCT düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek için Mann-Whitney U testi yapıldı. CRP ve PCT düzeyleri arasındaki korelasyon Spearman testi ile değerlendirildi.
BULGULAR: Tüm bakteriyel sepsis vakalarının medyan CRP değeri 91.42 mg/L, median PCT değeri de 0.46 ng/mL olarak bulundu. Gram+ ve Gram– sepsis grupları arasında CRP ve PCT düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (sırasıyla, p=0,98 ve p=0,21). CRP ve PCT düzeyleri arasında anlamlı olarak iyi derecede korelasyon bulundu (r=0,64, p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sepsis patogenezindeki pro-inflamatuar/anti-inflamatuar yanıtların değişimini ve durumunu göz önünde bulundurduğumuzda; CRP ve PCT düzeylerinin tek başlarına, bakteriyel sepsis etkeninin tipini öngörmede yeterli olmadığını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: prokalsitonin, C-reaktif protein, sepsis, Gram-pozitif bakteri, Gram-negatif bakteri


The Roles of C-Reactive Protein and Procalcitonin in Empirical Approach to Bacterial Sepsis Agent

Eren Vurgun1, Osman Evliyaoğlu1, Çiğdem Arabacı2, Sembol Yıldırmak3, Pınar Çakmak4
1Department of Medical Biochemistry, Okmeydani Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Medical Microbiology, Okmeydani Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
3Department of Medical Biochemistry, Giresun University Faculty Of Medicine, Giresun, Turkey
4Department of Infectious Diseases And Clinical Microbiology, Okmeydani Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: The primary aim of our study was to investigate the usefulness of serum C reactive protein (CRP) and procalcitonin (PCT) levels in differential diagnosis of causative Gram-positive (Gram+) or Gram-negative (Gram-) bacteria in the patients with sepsis, in order to facilitate decisions concerning the initial choice of an empiric antibiotic regimen.
METHODS: Between the dates of 02/2014-02/2016, 47 patients who had sepsis diagnosed by blood culture positivity and clinically, were enrolled retrospectively into the study. Serum CRP and PCT levels of 15 Gram+ and 32 Gram- bacterial sepsis groups were compared using the Mann-Whitney U test. The correlation between CRP and PCT levels was calculated using the Spearman test.
RESULTS: The median CRP level was 91.42 mg/L and median PCT level was 0.46 ng/mL among bacterial sepsis patients. There were no significant difference in CRP and PCT levels between Gram+ and Gram- sepsis groups (p=0.98 and p=0.21, respectively). There was good correlation between CRP and PCT levels (r=0.64, p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Considering the changes and the status of proinflammatory/antiinflammatory responses in the pathogenesis of sepsis; we think that CRP and PCT levels alone are not enough to predict the type of causative bacteria in sepsis.

Keywords: procalcitonin, C-reactive protein, sepsis, Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria


Eren Vurgun, Osman Evliyaoğlu, Çiğdem Arabacı, Sembol Yıldırmak, Pınar Çakmak. The Roles of C-Reactive Protein and Procalcitonin in Empirical Approach to Bacterial Sepsis Agent. İstanbul Med J. 2017; 18(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Eren Vurgun, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar