İstanbul Medical Journal

İnme Sonrası Santral Ağrılı Hastalarda Ağrı Şiddeti ile Yaşam Kalitesi ve Uyku Bozukluğu Arasındaki İlişki [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2018; 19(4): 0-0

İnme Sonrası Santral Ağrılı Hastalarda Ağrı Şiddeti ile Yaşam Kalitesi ve Uyku Bozukluğu Arasındaki İlişki

Aybala Neslihan Alagoz, Bilgehan Atılgan Acar, Türkan Acar
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD, Sakarya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: İnme, dünyada en yaygın üçüncü ölüm nedeni ve birinci özürlülük nedenidir. İnme sonrası santral sinir sisteminin disfonksiyon ya da primer lezyonundan kaynaklanan, inme sonrası santral ağrı (İSSA), sık görülen bir sendromdur.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza 31 kadın, 44 erkek olmak üzere toplam 75 iskemik inme hastası dahil edildi. 28 tanesi (12 kadın, 16 erkek) iskemik inme sonrası 1 yıl içinde santral ağrı gelişen hastalardı. Hastaların ağrı değerlendirmesi, The Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) ağrı skalası ve Visual Analogue Scale (VAS) ile yapıldı.
BULGULAR: Santral ağrısı olan grupta yapılan European Quality 5 Dimension (EQ5D) ve EQ5D VAS yaşam kalitesi değerlendirmesi, VAS derecesi arttıkça yaşam kalitesinde, her iki ölçümde istatistiki olarak anlamlı korelasyon gösterdi (p=0.001, 0.001). Aynı şekilde LANSS≥12 olan grupta, LANSS<12 olan gruba göre yaşam kalitesinin (EQ5D ve EQ5D VAS) düşük olduğu saptandı (p=0.006, 0.016). İSSA olan grupta, VAS puanı arttıkça ve LANSS≥12 olanlarda Epworth Uykululuk Ölçeğine göre istatistiki olarak anlamlı verilere ulaşıldı (p=0.001, 0.002). Epworth skoru <11 ile ≥11 olan gruplar karşılaştırıldığında; LANSS≥12 olan grupta gündüz uykululuk oranı anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0.018). VAS puanı ile gündüz uykululuk oranı arasında pozitif anlamlı korelasyon saptandı (p=0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma ile İSSA’nın inme hastalarında yaşam kalitesi üzerine belirgin negatif etkisi olduğu gösterilmiştir. İSSA’ya eşlik eden uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyetenin doğru tanı ve tedavisi ile hastaların konforunun arttırılabilirliliğinin vurgulanması literatür açısından önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler: İnme sonrası santral ağrı, The Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS), Visual Analogue Scale (VAS), Quality of life, Uyku Bozukluğu


The Relationship Between Pain Level and Quality of Life and Sleep Disorder in Patients with Central Post-stroke Pain

Aybala Neslihan Alagoz, Bilgehan Atılgan Acar, Türkan Acar
The Department of Neurology, Sakarya University Faculty of Medicine, Sakarya, Turkey.

INTRODUCTION: Stroke is the third most common cause of death and the first cause of disability in the world. Central post-stroke pain (CPSP) resulting from the dysfunction or primary lesion of the central nervous system after stroke is a common syndrome.
METHODS: 75 ischemic stroke patients in total (31 females, 44 males) were included in our study. 28 of the patients (12 females, 16 males) experienced central pain within one year after ischemic stroke.
RESULTS: The pain assessment of the patients was performed with the Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) pain scale and the Visual Analogue Scale (VAS). The European Quality 5 Dimension (EQ5D) and EQ5D VAS life quality assessment carried out in the group with central pain indicated a statistically significant correlation in the quality of life in both measurements as the VAS level increased (p≤0.001, 0.001). Similarly, it was identified that the quality of life (EQ5D and EQ5D VAS) was lower in the group with LANSS≥12 when compared to the group with LANSS<12 (p≤0.006, 0.016). Statistically significant data were obtained in the group with CPSP as the VAS score increased and in the cases with LANSS≥12 according to the Epworth Sleepiness Scale (p≤0.001, 0.002). When the groups with the Epworth score between <11 and ≥11 were compared, the daytime sleepiness ratio was found to be significantly higher in the group with LANSS≥12 (p≤0.018). A positive significant correlation was detected between the VAS score and daytime sleepiness ratio (p≤0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was demonstrated in this study that CPSP had a clearly negative effect on the quality of life of stroke patients. It is important for the literature to emphasize that it is possible to improve the comfort of patients with a correct diagnosis and treatment of sleep disorders, depression and anxiety accompanying CPSP.


Keywords: Central Post-stroke pain, The Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS), Vizüel Analog Skala (VAS), Yaşam Kalitesi, Sleep Disorder


Aybala Neslihan Alagoz, Bilgehan Atılgan Acar, Türkan Acar. The Relationship Between Pain Level and Quality of Life and Sleep Disorder in Patients with Central Post-stroke Pain. İstanbul Med J. 2018; 19(4): 0-0

Sorumlu Yazar: Aybala Neslihan Alagoz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar