İstanbul Medical Journal

Tiroidektomi ameliyatında kullanılan farklı damar kapama sistemlerinin süperiyor laringeal sinirin eksternal dalı yaralanması üzerine etkisi [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. Baskıdaki Makaleler: ITD-42243

Tiroidektomi ameliyatında kullanılan farklı damar kapama sistemlerinin süperiyor laringeal sinirin eksternal dalı yaralanması üzerine etkisi

Volkan Özben1, Recep Özgültekin1, Nurten Adatepe2, Asım Kaytaz3
1İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
3İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Hızlı ve etkin bir şekilde hemostaz sağlayan damar mühürleyici ve ultrasonik koagülasyon sistemleri tiroid cerrahisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sistemlerin bir dezavantajı termal hasar yolu ile komşu anatomik yapılara zarar verebilmesidir. Ancak, süperiyor laringeal sinirin eksternal dalı yaralanması ile ilgili veriler sınırlır. Bu çalışmanın amacı tiroidektomi ameliyatında kullanılan farklı damar kapama sistemlerinin bu sinir yaralanması üzerine olan etkisini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Ekim 2008 ile Şubat 2009 tarihleri arasında selim tiroid hastalığı nedeni ile tiroidektomi ameliyatı yapılan toplam 45 hasta dahil edildi. Hastalar randomize edilerek her biri 15’er hastadan oluşan toplam üç gruba ayrıldı. Ameliyatta ilk grupta damar mühürleyici, ikinci grupta harmonik kesici ve üçüncü grupta klasik sütür ile bağlama tekniği kullanıldı. Hastaların laringeal elektromiyografi bulguları ve ses şikayetleri karşılaştırıldı.
BULGULAR: Hastaların 37’si kadın (%82), 8’i erkek ve yaş ortalaması 47.9±11.1 yıl idi. Demografik özellikler ve cerrahi işlemler tüm gruplarda istatistiksel olarak benzer bulundu (p>0.05). Ameliyat öncesi elektromiyografi bulguları normal olan 84 adet sinirin kontrol incelemesinde damar mühürleyici grubunda 28 sinirin 3’ünde (%10.7), harmonik kesici grubunda 28 sinirin 2’sinde (%7.1) ve klasik sütür ile bağlama grubunda 28 sinirin 2’sinde (%7.1) tam veya parsiyel sinir yaralanması mevcuttu (p>0.05). Ses şikayetleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Damar kapama cihazların kullanımı klasik sütür bağlama tekniği ile karşılaştırıldığında süperiyor laringeal sinirin eksternal dalı yaralanması riskini artırmamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, damar kapama sistemleri, süperior laringeal sinirin eksternal dalı, sinir yaralanması, elektromiyografi


The effect of different hemostatic systems on injury of the external branch of superior laryngeal nerve in thyroidectomy

Volkan Özben1, Recep Özgültekin1, Nurten Adatepe2, Asım Kaytaz3
1Department of General Surgery, Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul, Turkey
2Department of Neurology, Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul, Turkey
3Department of Otorhinolaryngology, Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Vessel-sealing and ultrasonic coagulation systems are commonly used in thyroid surgery as they provide rapid and effective hemostasis. An important disadvantage of these systems is injury to the neigbouring anatomical structures due to thermal damage. However, data on external branch of superior laryngeal nerve injury is limited. The aim of this study was to assess the effect of different types of hemostatic systems on this nerve injury in thyroidectomy procedure.
METHODS: Forty-five patients with benign a thyroid diseases undergoing thyroidectomy were included between September, 2008 and February, 2009. Patients were randomized into three groups, each consisting of 15 patients. During operation vessel sealer, harmonic scalpel and classical suture-tie technique was used in the first, second, and third group, respectively. Electromyography findings and voice complaints of the patients were compared.
RESULTS: There were 37 females (82%) and 8 males with a mean age of 47.9±11.1 years. Demographic features and operative procedures were similar among the groups (p>0.05). Control electromyography of the 84 nerves with preoperatively confimed normal findings showed that 3 of the 28 nerves (10.7%) in the vessel-sealer group, 2 of the 28 nerves (7.1%) in the harmonic scalpel group, and 2 of the 28 nerves (7.1%) in the suture-tie group had complete or partial nerve injury (p>0.05). There was no difference among the groups with respect to voice complaints (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Compared to the classical suture technique, use of hemostatic systems does not increase the risk of injury to the external branch of the superior laryngeal nerve.

Keywords: Thyroidectomy, hemostatic systems, external branch of superior larygeal nerve, nerve injury, electromyography




Sorumlu Yazar: Volkan Özben, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar