İstanbul Medical Journal

Serebral Üç Damarı Oklüde Olan Bir Olguda Ciddi Vertebral Arter Orifis Darlığına Stent Uygulaması [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2017; 18(1): 0-0

Serebral Üç Damarı Oklüde Olan Bir Olguda Ciddi Vertebral Arter Orifis Darlığına Stent Uygulaması

Murat Çabalar1, Aygül Resulova1, Nilay Taşdemir1, Hatem Hakan Selçuk2, Batuhan Kara2, Hacı Ali Erdoğan1, Vildan Yayla1
1Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Olgu: 51 yaşında erkek hasta, konuşma bozukluğu ve sol tarafında güçsüzlük şikayeti ile başvurdu. 13 yıl önce aort koarktasyonu nedeniyle opere edilen ve 5 yıl önce de konuşma bozukluğunun olduğu iskemik atak geçiren hastanın nörolojik muayenesi, şuur açık, koopere, oryente ve hafif dizartrikti. Kas gücü sol hemiparezik 4/5, 4/5 olarak değerlendirildi. Alışkanlıklarında; 30 yıldır günde 1 paket sigara içme öyküsü vardı. Kranial ve servikal manyetik rezonans anjiografide serebral kanlanmanın sadece dar olan sağ vertebral arterden olduğu görüldü. Hastanın yattığı süre içinde sol hemiparezisinde hafif bir kötüleşme oldu (2/5, 4/5). DSA (Digital Subtraction Angiography) sonrasında hastanın sağ vertebral arter orifisine stent takıldı. Son nörolojik muayenesi, şuur açık, koopere, oryente ve hafif dizartrikti. Kas gücü sol hemiparezi 3/5,-5/5 olarak değerlendirildi. Medikal tedavi olarak hastaya prasugrel 10 mg/gün ve asetil salisilik asit 300 mg/gün başlanarak taburcu edildi.
Sonuç: Bu olguda üç damar oklüzyonu olması ve sağ vertebral arterdeki darlığa rağmen nörolojik tablonun bu oranda kötü olmaması serebral arterler arasındaki kollateral dolaşımın iyi olması ile açıklanabilir. Bu olgu sunumu ile serebral kanlanmada kollateral dolaşımın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak istedik.

Anahtar Kelimeler: Vertebral arter, Stenoz, Girişimsel radyoloji


Stenting for Severe Vertebral Artery Orifice Stenosis in A Case of Three Cerebral Artery Occulusion

Murat Çabalar1, Aygül Resulova1, Nilay Taşdemir1, Hatem Hakan Selçuk2, Batuhan Kara2, Hacı Ali Erdoğan1, Vildan Yayla1
1Department of Neurology, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Radiology, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, Istanbul, Turkey

Case: Fifty one years old male patient applied with dysarthria and weakness on his left side. In his history he had an operation due to his aortic coarctation 13 years ago and 5 years ago transient ischemic attack along with difficulty with speaking. In his neurological examination he was conscious, cooperated and oriented. Mild dysarthria and left hemiparesis (4/5, 4/5). He had smoked for 30 years using at least one packet cigarettes per day. It was seen that vascularization was done only by narrowed right vertebral artery on cranial and cervical magnetic resonance angiography. He had a mild increase in his left hemiparesis during in his stay at hospital (2/5,4/5). A stent had been put into his right vertebral artery during DSA (Digital Subtraction angiography). Upon his last neurological examination he was conscious, cooperated, oriented. We started prasugrel 10 mg/day and acetylsalicylic acid 300mg/day to a patient with mild dysarthria and mild hemiparesis.
Conclusion: In this case we can explain that although there were 3 vessel occlusions and a narrowing in the right vertebral artery, the overall neurologic status of the patient is not so bad due to the collateral circulation around the cerebral arteries. It showed us the importance of the collateral circulation between cerebral arteries.

Keywords: Vertebral artery, Stenosis, Interventional radiology


Murat Çabalar, Aygül Resulova, Nilay Taşdemir, Hatem Hakan Selçuk, Batuhan Kara, Hacı Ali Erdoğan, Vildan Yayla. Stenting for Severe Vertebral Artery Orifice Stenosis in A Case of Three Cerebral Artery Occulusion. İstanbul Med J. 2017; 18(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Murat Çabalar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar