İstanbul Medical Journal

Son dönem böbrek yetersizliği hastalarında kompleks femoropopliteal lezyonların ilaç salınımlı balon anjiyoplasti ile açılması [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. Baskıdaki Makaleler: ITD-46693

Son dönem böbrek yetersizliği hastalarında kompleks femoropopliteal lezyonların ilaç salınımlı balon anjiyoplasti ile açılması

Burak Teymen1, Süleyman Aktürk2
1emsey Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, İstanbul
2akademik hastanesi, kardiyoloji bölümü, istanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada son dönem böbrek yetersizliği ve kompleks femoropopliteal arter lezyona sahip hastaların girişimsel tedavisinde ilaç salınımlı balon kullanımının güvenilirliği ve etkinliğini araştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kabul edilme kriterleri, Rutherford Klas 2 veya üstü semptoma sahip olmak ile birlikte hastalarda femoropopliteal arter'de kritik darlık veya tıkanıklık olması idi. Hedef damar tıkanıklığı veya daralması primer sonlanma iken majör ve minör amptütasyon sekonder sonlanım olarak kabul edildi.
BULGULAR: Eylül 2012 ve Şubat 2016 tarihleri arasında, diyabetik ve kompleks femoropopliteal lezyonu olan ve girişimsel tedavide ilaç salınımlı balon kullanılmış 36 hasta tanımlandı. 4 hasta takibi bıraktığından dolayı 30 hasta ile devam edildi. Ortalama lezyon uzunluğu 114.6±27.8 mm idi. 12 ay sonunda primer açıkkalım 73.1 % sekonder sonlanım 10.7 % gözlendi. Ortalama 16.0±5.0 aylık takip sonrası tüm sebeplere bağlı mortalite 7.1 % olarak gözlendi (N=2). Ayak bileği brakial indeksi operasyon öncesi 0.42 +-0.04'den operasyon sonrası 0.88+-0.05 'a yükseldi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Son dönem böbrek yetersizliği ile birlikte uzun kalsifik ve distal yüzeyel femoral ve popliteal darlığı olan hastalarda dahi girişimsel tedavisinde ilaç salınımlı balon kullanımı etkilidir.

Anahtar Kelimeler: ilaç kaplı balon, balon anjiyoplasti, son dönem böbrek yetersizliği, periferik girişim


Drug-eluting balloon angioplasty for complex femoropopliteal lesions in end stage renal disease patients

Burak Teymen1, Süleyman Aktürk2
1emsey Hospital, Department Of Cardiology, İstanbul, Turkey
2academic hospital, department of cardiology, istanbul, turkey

INTRODUCTION: This study is to examine the efficacy and safety of paclitaxel drug-eluting balloon (DEB) for the treatment of complex femoropopliteal lesions in end stage renal disease patients (ESRD).
METHODS: Inclusion criteria were ESRD, Rutherford class 2 or higher and significant stenosis or occlusion of the femoropopliteal artery. Target vessel restenosis and reocclusion at 1-year follow-up is the primary end point. Major and minor amputation is the secondary end point.
RESULTS: A retrospective chart review identified 34 patients who were treated for symptomatic peripheral artery disease with DEB angioplasty in ESRD patients between September 2012 and February 2016. 4 patients were lost to follow-up, leaving 30 patients. The mean lesion length was 135.56±46.02mm. Primary patency was 73.1% and the secondary end point was 10.7 % at 12 months. At a mean follow-up of 16.0 ± 5.0 months, all cause mortality was 7.1% (N=2). The ankle brachial index increased from 0.45 ± 0.04 preoperative to 0.88 ± 0.05 postoperative.
DISCUSSION AND CONCLUSION: DEB is efficient even in long and calcified obstructive lesions including the distal superficial femoral and popliteal artery in patients with ESRD.

Keywords: drug eluting balloon, balloon angioplasty, end stage renal disease, peripheral intervention




Sorumlu Yazar: Burak Teymen, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar