İstanbul Medical Journal

Dekompresyon Amacıyla Yapılan Kraniyektomi Sonrası Kemik Defektlerinin Kraniyoplasti İle Kapatılmasının Beyin Metabolizması Üzerine Etkisinin F-18 FDG PET/BT İle Değerlendirilmesi [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. Baskıdaki Makaleler: ITD-58826

Dekompresyon Amacıyla Yapılan Kraniyektomi Sonrası Kemik Defektlerinin Kraniyoplasti İle Kapatılmasının Beyin Metabolizması Üzerine Etkisinin F-18 FDG PET/BT İle Değerlendirilmesi

Mehmet Yaman1, Cihan Gündoğan2, Mustafa Yavuz Samancı1, Esra Arslan2, Veysel Antar1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Nükleer Tıp Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Dekompresif kraniyektomi, dirençli intrakraniyal hipertansiyon tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Dekompresif kraniyektomi sonrası kraniyoplasti endikasyonları kozmetiktir ve temel olarak serebral dokunun korunması amaçlanır. Kraniyoplasti yapılan hastalarda, hastaların nörolojik durumunda beklenmedik iyileşmeler gözlenmiştir. Bu çalışma, kraniyoplastinin beyin metabolizmasına olan etkisini ve bunun klinik sonuç ile korelasyonunu belirlemek için yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimizde çeşitli sebepler ile dekompresif kraniyektomi yapılan on iki hastaya kraniyoplasti öncesi ve sonrası Flor-18 işaretli florodeoksiglukoz (FDG) ile pozitron emisyon tomografisi/ bilgisayarlı tomografi (PET/BT) çekimi yapıldı.
BULGULAR: Çalışmada 11 (%92) erkek ve 1 (%8) kadın hasta vardı. Ortalama yaş 46.8 ± 14.1 yıldı. En sık endikasyon travma (%58) iken, en sık etkilenen taraf sağ (%67) idi. FDG-PET/BT ile değerlendirilen serebral metabolizmanın, travma ile aynı taraftaki hemisferde karşı taraf hemisfer ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak azalmış olduğu saptandı (3.87 vs. 2.72, p=0.012). Tüm hastalarda kraniyoplasti ile 1 veya daha fazla anatomik bölgede düzelme gözlendi (medyan=6, minimum=3, maksimum=8). Kraniyoplasti her iki hemisferde FDG alımında anlamlı bir değişikliğe sebep olmamıştır (ipsilateral p=0.814, kontralateral p=0.308). Buna rağmen, hastaların kraniyoplasti öncesi ve sonrası nörolojik durumları arasında tüm hastalarda genel bir iyileşme ve semptomlarda azalma tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Serebral metabolizmada belirgin bir artış gösteremesek de, kraniyoplastinin klinik sonuçlarda iyileşme açısından terapötik bir rolü olduğu gözlendi.

Anahtar Kelimeler: dekompresif kraniyektomi, kraniyoplasti, serebral metabolizma


The Evaluation of the Effect of Cranioplasty on Cerebral Metabolism Using F-18 FDG PET/CT

Mehmet Yaman1, Cihan Gündoğan2, Mustafa Yavuz Samancı1, Esra Arslan2, Veysel Antar1
1University of Health Sciences, Istanbul Health Research and Application Center, Neurosurgery Clinic
2University of Health Sciences, Istanbul Health Research and Application Center, Nuclear Medicine Clinic

INTRODUCTION: Decompressive craniectomy is commonly used as the treatment for refractory intracranial hypertension. The indications for cranioplasty after decompressive craniectomy are cosmetic repair and, mainly, restoration of cerebral protection. Unexpected improvement in patient's neurological status has been observed among patients that underwent cranioplasty. This study was conducted to determine the impact of cranioplasty on cerebral metabolism and its correlation with clinical outcome.
METHODS: Twelve patients who underwent decompressive craniectomy for various reasons underwent positron emission tomography / computed tomography (PET / CT) with Flor-18-labeled fluorodeoxyglucose (FDG) before and after cranioplasty.
RESULTS: There were 11 (92%) male and 1 (8%) female patient in the study. The mean age was 46.8 ± 14.1 years. The most common indication was trauma (58%), while the most frequently affected side was right (67%). The cerebral metabolism evaluated by FDG-PET / CT was found to be significantly decreased in the hemisphere ipsilateral to the trauma compared with the contralateral hemisphere (3.87 vs. 2.72, p = 0.012). All patients showed improvement in one or more anatomic areas with cranioplasty (median = 6, minimum = 3, maximum = 8). Cranioplasty did not cause a significant change in FDG uptake in both hemispheres (ipsilateral p = 0.814, contralateral p = 0.308). Nevertheless, a general improvement and decrease in symptoms were observed in all patients before and after cranioplasty.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Though we are unable to demonstrate a significant increase in the cerebral metabolism, cranioplasty was observed to have a therapeutic role in terms of clinical outcome improvement.

Keywords: cerebral metabolism, cranioplasty, decompressive craniectomy




Sorumlu Yazar: Mustafa Yavuz Samancı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar