İstanbul Medical Journal

Meme Tümörlerinde Kanser Kök Hücre Belirteçleri ve Non-classic HLA Antijenlerinin Ekspresyonları. [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2017; 18(3): 0-0

Meme Tümörlerinde Kanser Kök Hücre Belirteçleri ve Non-classic HLA Antijenlerinin Ekspresyonları.

Rabia Bilge Özgül Özdemir1, Alper Tunga Özdemir2, Fatih Oltulu3, Kamile Kurt4, Gürkan Yiğittürk3, Cengiz Kırmaz5
1Manisa Devlet Hastanesi, İmmünoloji ve Alerji Kliniği, Mansia, Türkiye
2Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kök Hücre Ana Bilim Dalı, İzmir, Türkiye
3Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, İzmir, Türkiye
4Merkezefendi Devlet Hastanesi, Patoloji Laboratuvarı, Manisa, Türkiye
5Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı, Manisa, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kanser kök hücreler (KKH) ile kötü prognoz, metastaz ve rekürens arasında güçlü bir ilişki vardır. Buna ek olarak KKH’ler kemoterapi ve radyoterapiye dirençli hücrelerdir. Bu nedenle mevcut tedavi yaklaşımları KKH’lerin eliminasyonunda yetersiz kalabilmektedir. Tümör hücrelerinin immün hücrelerden kaçabilmek için çeşitli adaptasyonları bulunur. Ekspresyonları fetal dokularla kısıtlı olan human leukocyte antigen (HLA) G ve ayrıca HLA-E, tümör immün evazif adaptasyonlardır. Bu çalışmada meme tümörlerinde KKH ve immün evazif adaptasyonlar arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İleri evre meme kanseri dokuları (n=10) ile malign olmayan meme tümörü dokularında (n=10) immünohistokimyasal olarak CD44, CD133, Nanog, Oct3/4, HLA-G ve HLA-E ekspresyonlarını değerlendirdik.
BULGULAR: Özellikle Nanog (p<0.001) olmak üzere, CD44 (p<0.001), CD133 (p<0.001) ve Oct3/4 (p<0.001) ekspresyonlarının ileri evre meme tümör grubunda anlamlı olarak arttığını ancak HLA-G (p<0.001) ve HLA-E’nin (p<0.001) azaldığını tespit ettik.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Malign tümörlerde tespit ettiğimiz eş zamanlı ve artmış KKH belirteçleri bu tümörlerde KKH benzeri hücrelerin varlığına ve KKH’ler ile malignite arasında bir ilişki olabileceğini düşündürdü. Öte yandan, malign olmayan meme tümörlerinde daha yüksek tespit ettiğimiz HLA-G ve HLA-E, bu tümörlerin beklenilenin aksine malign tümörlerden daha immün evazif olabileceğini düşündürdü. Elde ettiğimiz bu verilerin gelecekte yapılacak prospektif çalışmalar ile doğrulanmasında ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Meme tümörü, kanser kök hücre, human lökosit antijen G, human lökosit antijen E, tümör immün evazyon


The Expressions of Cancer Stem Cell Markers and Non-classical HLA antigens in Breast Tumors.

Rabia Bilge Özgül Özdemir1, Alper Tunga Özdemir2, Fatih Oltulu3, Kamile Kurt4, Gürkan Yiğittürk3, Cengiz Kırmaz5
1Manisa State Hospital, Department of Allergy and Clinical Immunology, Manisa, Turkey
2Ege University, Institute of Health Sciences, Department of Stem Cell, Izmir, Turkey
3Ege University, Medical School, Department of Histology and Embryology, Izmir Turkey
4Merkezefendi State Hospital, Medical Pathology Laboratory, Manisa, Turkey
5Celal Bayar University, Medical School, Department of Internal Medicine, Division of Allergy and Clinical Immunology, Manisa, Turkey

INTRODUCTION: There is a strong relationship between the cancer stem cells (CSCs) and poor prognosis, metastasis and recurrence. In addition to this CSCs are resistant to chemotherapy and radiotherapy. Therefore, current treatment approaches may be ineffective to elimination of CSCs. The tumor cells have various adaptations for escaping from immune cells. The HLA-G, which expressions restricted with fetal tissues and HLA-E are kind of tumor immune evasive adaptations. In this study, we aimed to investigate the relationship between the CSCs and immune evasive adaptations of breast tumors.
METHODS: We immunohistochemically evaluated that the expressions of CD44, CD133, Nanog, Oct3/4, HLA-G and HLA-E in the advanced stage breast cancer tissues (n=10) and the non-malignant breast biopsies (n=10).
RESULTS: We detected that the significantly increased expressions of especially Nanog (p<0.001) and also CD44 (p<0.001), CD133 (p<0.001) and Oct3/4 (p<0.001) in the advanced stage breast tumor group compared with non-malignant breast biopsies group, but the HLA-G (p<0.001) and HLA-E (p<0.001) decreased.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These findings suggested that, malignant breast tumors may have CSC-like cells, and these cells may play role for occurring malignant behavior. To proliferation and tumor formation, the immune evasion is essential for both of malignant and benign tumors. Higher expressions of HLA-G and HLA-E may be an indication that the non-malign tumors more immune evasive than the malign tumors. However, further prospective studies are needed to confirm our findings.

Keywords: Breast tumor, cancer stem cell, human leukocyte antigen G, human leukocyte antigen E, tumor immune evasion


Rabia Bilge Özgül Özdemir, Alper Tunga Özdemir, Fatih Oltulu, Kamile Kurt, Gürkan Yiğittürk, Cengiz Kırmaz. The Expressions of Cancer Stem Cell Markers and Non-classical HLA antigens in Breast Tumors.. İstanbul Med J. 2017; 18(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Alper Tunga Özdemir, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar