İstanbul Medical Journal

Acil servise karın ağrısı ile başvuran yaşlı hastalarda sistemik inflamatuar parametrelerin mortalite üzerine etkisi [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. Baskıdaki Makaleler: ITD-76148

Acil servise karın ağrısı ile başvuran yaşlı hastalarda sistemik inflamatuar parametrelerin mortalite üzerine etkisi

Mehmet Veysel Öncül, Seda Dağar, Emine Emektar, Şeref Kerem Çorbacıoğlu, Halit Aytar, Yunsur Çevik
Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada acil servise karın ağrısı ile başvuran geriatrik hastalarda sistemik inflamatuar parametrelerin, özellikle nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve platelet–lenfosit oranlarının (PLO) prognostik değerlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma retrospektif bir çalışma olup, 01.08.2016-31.12.2016 tarihleri arasında bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil tıp kliniğinde yapıldı. Karın ağrısı şikayeti ile başvuran 65 yaş ve üzeri tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, başvuru anında alınan tam kan sayımı parametreleri beyaz kan hücresi sayımı, tanıları, uygulanan cerrahi yöntemler, ASA (American Society of Anaesthesiologists) skorları, hastanede kalış süreleri ve hastane sonlanımları değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmaya 688 hasta alındı. Hastaların 77'sine (%12) cerrahi operasyon yapılmıştı. Bağırsak obstrüksiyonu en sık konulan tanıydı (n=57, %8.3). Yaş, ASA skoru, lenfosit, NLO ve PLO arasında ölen (n = 91) ve yaşayan hastalar arasında 30 günlük mortaliteye göre istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (sırasıyla p <0.001, p=0.03, p <0.001, p <0.001, p>0.001). Ayrıca yaş, lenfosit, platelet, ASA skoru, NLO ve PLO arasında ölen (n = 189) ve yaşayan hastalar arasında 365 günlük mortaliteye göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı (sırasıyla p <0.001, p <0.001, p=0.009, p =0.01, p <0.001, p <0.001). Çok değişkenli regresyon analizinde ise, incelenen laboratuvar parametrelerinin klinik uygulanabilirliği, hem 30 günlük hem de 365 günlük mortalite için anlamlı bulunmadı (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarına göre, karın ağrısı ile başvuran geriatrik hastalarda 30 günlük ve 365 günlük mortaliteyi belirlemede, NLO ve PLO değerlerinin prognostik belirteçler olarak klinik faydası olmadığını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Abdominal ağrı, yaşlılık, nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı


Effects of systemic inflammatory parameters on mortality in elderly patients with abdominal pain admitting emergency department

Mehmet Veysel Öncül, Seda Dağar, Emine Emektar, Şeref Kerem Çorbacıoğlu, Halit Aytar, Yunsur Çevik
Kecioren Training And Research Hospital, Emergency Department, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to evaluate the prognostic value of the systemic inflammatory markers especially the neutrophil–lymphocyte ratio (NLR) and the platelet–lymphocyte ratio (PLR) in geriatric patients with abdominal pain.
METHODS: This retrospective study was conducted in the Emergency Department of Training and Research Hospital between 01.08.2016 and 31.12.2016. All patients over 65 years with complaint of abdominal pain were included in the study. The demographic data, the complete blood count parameters, final diagnoses, surgical methods, ASA (American Society of anesthesiologists) scores, length of stay in hospital, and hospital outcomes were evaluated.
RESULTS: Six hundred eighty-eight patients were included in the study. Seventy-seven of the patients (12%) had surgical operation. The most frequent final diagnosis was bowel obstruction (n=57, 8.3%). There were statistically significant differences between death (n=91) and living patients with respect to age, ASA score, lymphocyte, NLR and PLR in 30-day mortality (p <0.001, p=0.03, p <0.001, p <0.001, 40 p>0.001 respectively). There were also statistically significant differences between death (n=189) and living patients in terms of age, surgery type, lymphocyte, NLR and PLR in 365-day mortality (p <0.001, p <0.001, p=0.009, p =0.01, p <0.001, p <0.001 respectively). In the multivariate regression analysis, the clinical feasibility of the laboratory parameters examined was not significant for the both 30-day and 365-day mortality (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to our study results, we believe that there is no clinical utility of NLR and PLR values as prognostic markers in determining the 30-day and 365-day mortality in geriatric patients with abdominal pain.

Keywords: Abdominal pain, elderly, neutrophil–lymphocyte ratio, platelet–lymphocyte ratio




Sorumlu Yazar: Emine Emektar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar