İstanbul Medical Journal

Dil Kanserlerinde Prognostik Faktörlerin Uzun Dönem Sağkalıma Etkisi [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2016; 17(3): 0-0

Dil Kanserlerinde Prognostik Faktörlerin Uzun Dönem Sağkalıma Etkisi

Gözde Orhan Kubat1, Süha Beton2, Muharrem Gerçeker2
1Sağlık Bakanlığı Ordu Ünye Devlet Hastanesi, Kbb Kliniği, Ordu, Türkiye
2Ankara Üniversitesi, Kbb Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde takip ve tedavi edilen dil kanseri hastalarının demografik bilgilerini, prognostik faktörlerini ve bunların sağkalım üzerine etkilerini istatiksel olarak değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2000-2013 yılları arasındaki 96 dil kanseri hasta verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik bilgileri; diş protezi, sigara ve alkol kullanımları; özgeçmişleri, tümör özellikleri, tedavi yöntemleri; nüks, uzak metastaz ve ikinci malignensi varlığı, sağkalım ve takip süreleri incelendi.
BULGULAR: Tümörün nüks etmesi, boyun diseksiyonunda pozitif lenfadenopati (LAP) olması, TNM evrelemesine göre klinik ve patolojik T-N evrelerinin artması, Kaplan-Meier Sağkalım Analizi ve Cox’un Oransal Hazard Regresyon Analizine göre değerlendirildiğinde, 3, 5 ve 10 yıllık sağkalım ve ortalama yaşam sürelerini istatiksel olarak anlamlı derecede azaltmaktadır (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dil kanserlerinin prognozunu ve sağkalımını belirlemede tümörün evresi, histopatolojik grade'i, büyüme paterni, lenf nodu, uzak metastaz olması, sekonder primer tümör görülmesi önemlidir. Erken evrede tanı koymak hastalıksız sağkalımı arttırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Dil kanseri, prognoz, sağkalım


The Effect of Correlation Between Prognostic Factors and Long Term Mortality of Tongue Cancers

Gözde Orhan Kubat1, Süha Beton2, Muharrem Gerçeker2
1Department Of Ordu Ünye State Ministry Of Health Hospitals, Ent Clinic, Ordu, Turkey
2Department Of Ankara University, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to review statistically demographic data, prognostic factors and effect on mortality of patients who are treated and followed by our clinic.
METHODS: The data was searched respectively between 2000-2013 years. This report includes 96 data of patients. Demographic data, dental prostheses, smoking and drinking habits, CVs, characteristics of tumor, treating methods, reccurence, distant metastasis, second primary tumors presence, postoperative survive, imaging techniques, following dates were questioned.
RESULTS: According to Kaplan Meier survival analysis, these results were noticed; the patients whose tumor was reccurence and whose lymph node was positive in neck and according to TNM staging; clinical and pathological T-N phase increasing, meaningful survival time decreasing was noticed in 3, 5 and 10 years time space. (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The tumor stage, histopathological grade, growth pattern, lymph node and distant metastasis, second primary tumor are the important prognosic factors. Determination of the tumors in an earlier stage have increased the survival time.

Keywords: Tongue cancer, prognosis, survive


Gözde Orhan Kubat, Süha Beton, Muharrem Gerçeker. The Effect of Correlation Between Prognostic Factors and Long Term Mortality of Tongue Cancers. İstanbul Med J. 2016; 17(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Gözde Orhan Kubat, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar