İstanbul Medical Journal

Helicobacter pylori tanısında kültür, real-time-PCR, elisa ve histopatolojik inceleme yöntemlerinin karşılaştırılması [İstanbul Med J]
İstanbul Med J. 2018; 19(2): 0-0

Helicobacter pylori tanısında kültür, real-time-PCR, elisa ve histopatolojik inceleme yöntemlerinin karşılaştırılması

Salih Maçin1, Alpaslan Alp2, Burçin Şener2, Cenk Sökmensüer3, Diclehan Orhan3, Hasan Özen4, Taylan Kav5, Yakut Akyön2
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Konya
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
3Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
4Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Ana Bilim Dalı, Gastroenteroloji Ünitesi, Ankara
5Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Gastroenteroloji Ünitesi, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Helicobacter pylori enfeksiyonlarının tanısında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Invazif olmayan, daha hızlı testlerin kullanımı için artan bir talep vardır. Bu çalışmanın amacı farklı tanı yöntemlerini karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma özofagogastroduodenoskopi uygulanan 87 hastayı kapsamaktadır. Bu hastalardan alınan biyopsi örneklerinden kültür, Real-time PCR ve histopatolojik inceleme yapıldı. Ayrıca tüm hastalardan dışkı örnekleri de alınıp H.pylori dışkı antijen testi (HpSA ) uygulandı. Histopatolojik inceleme altın standart test olarak kabul edildi.
BULGULAR: Histopatolojik inceleme sonucu; 87 hastanın 77’si H.pylori pozitif (%87.5), 10’u ise (%12.5) negatif olarak belirlenmiştir. Kültür, HpSA ve Real-time PCR’nin duyarlılık ve özgüllükleri sırasıyla %71.4 ve %100, %87 ve %60, %97.4 ve % 80 olarak saptanmıştır. Kültür yöntemiyle pozitif saptanan 55 örneğin 48’inde antibiyotik duyarlılık testleri çalışılmıştır. Klaritromisin direnci 28 (% 58.3), metronidazol direnci 14 (% 29.2) ve levofloksasin direnci 4 (% 8.3) izolatta saptandı. Hiçbir izolatta amoksisilin ve tetrasiklin direnci saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Günümüzde, Helicobacter pylori enfeksiyonlarının tanısında invazif olan ve invazif olmayan çeşitli tanı testleri kullanılmaktadır. Her testin bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Seçilen tanı yöntemi, tüm yaş gruplarına kolaylıkla uygulanabilir olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, tanı, Helicobacter pylori, yöntemler, üst gastrointestinal kanama


Comparison of culture, real-time PCR, elisa and histopathological examination methods for identification of Helicobacter pylori

Salih Maçin1, Alpaslan Alp2, Burçin Şener2, Cenk Sökmensüer3, Diclehan Orhan3, Hasan Özen4, Taylan Kav5, Yakut Akyön2
1Selcuk University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Konya, Turkey
2Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Ankara, Turkey
3Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology, Ankara, Turkey
4Hacettepe University Faculty of Medicine, Departments of Pediatrics, Gastroenterology Unit, Ankara, Turkey
5Hacettepe University Faculty of Medicine, Departments of Internal Medicine, Gastroenterology Unit, Ankara, Turkey.

INTRODUCTION: There are several methods used for the diagnosis of Helicobacter pylori infections and there is an increasing demand for the use of non-invasive, more rapid tests. The aim of this study was to compare different diagnostic methods.
METHODS: The study includes 87 patients whom had undergone esophagogastroduodenoscopy. The biopsy samples obtained from these patients were used for culture, real-time PCR and histopathological examination. From these patients, stool samples were also collected and were tested with HpSA kit. Histopathological examination was accepted as the gold standard test.
RESULTS: H. pylori was identified by histological examination in 77/87 (87.5%) of the patients, while 10/87 (12.5%) of the patients were classified as H. pylori negative. Further¬more, positive results were obtained in 55 (63.2%), 71 (81.6%), 77 (87.5%) of pa¬tients by the culture method, HpSA analysis and real-time PCR method, respectively. The sensitivity and specificity of culture, HpSA and PCR tests were determined as 71.4% and 100%, 87% and 60%, 97.4% and 80%, respectively. Out of 55 culture positive samples, antibiotic susceptibility tests were performed on 48 of them. Clarithromycin resistance was found in 28 (58.3%), metronidazole in 14 (29.2%) and levofloxacin in 4 (8.3%) of the isolates. None of them were resistant to amoxicillin and tetracycline.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There are currently several invasive and non-invasive diagnostic tests for detecting H. pylori infections. Each test has some advantages and disadvantages. The diagnostic method chosen should be easy and applicable to all age groups.

Keywords: Antimicrobial resistance, diagnosis, Helicobacter pylori, methods, upper gastrointestinal bleeding


Salih Maçin, Alpaslan Alp, Burçin Şener, Cenk Sökmensüer, Diclehan Orhan, Hasan Özen, Taylan Kav, Yakut Akyön. Comparison of culture, real-time PCR, elisa and histopathological examination methods for identification of Helicobacter pylori. İstanbul Med J. 2018; 19(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Salih Maçin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar