Güncel Pediatri

Anne Sütü, Anne Sütü ile Birlikte Mama ve Sadece Mama ile Beslenen Bebeklerin Koklear Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi [J Cur Pediatrics]
J Cur Pediatrics. 2017; 15(2): 0-0

Anne Sütü, Anne Sütü ile Birlikte Mama ve Sadece Mama ile Beslenen Bebeklerin Koklear Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi

Mesut Kaya1, Selim Ünsal2, Ahmet Yasin Sarıgül3, Çiğdem Nüket Yüksel4
1Özel İlgi Göz, Kulak Burun Boğaz Merkezi, Ankara
2Avrasya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü, Trabzon
3Yozgat Şehir Hastanesi, Odyoloji Bölümü, Yozgat
4Özel Grandmedical Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Manisa

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmada; sağlıklı ve term doğan bebeklerde farklı beslenme şekillerine göre, koklear fonksiyonları değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yaşamın ilk 6 ayı sadece anne sütü, anne sütünün yanında mama ve sadece mama ile beslenen sağlıklı bebeklerden oluşturulan üç grup ile çalışıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya, herhangi bir risk faktörü taşımayan miadında ve sağlıklı doğmuş 53 bebek dahil edilmiştir. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen 23 bebek grup 1, anne sütünün yanında mama ile beslenen 19 bebek grup 2, sadece mama ile beslenen 11 bebek grup 3 olarak isimlendirilmiştir. Bebeklere altıncı ayın sonunda Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmış ve dış ve orta kulak problemi olmayanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Bebeklerin Transient Evoked-Otoakustik Emisyon testi (TE-OAE) ile 1000 Hz, 1500 Hz, 2000 Hz, 3000 Hz ve 4000 Hz’de sinyal gürültü oranları (Signal to Noise Ratio-SNR) değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Anne sütü, anne sütü ile birlikte mama ve sadece mama ile beslenen bebeklerin değerlendirilen tüm frekanslarda TE-OAE değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamıza göre, anne sütü, anne sütü ile birlikte mama ve sadece mama ile beslenen bebeklerin ilk altı ay sonundaki koklear fonksiyonları arasında herhangi bir fark mevcut değildir.

Anahtar Kelimeler: Anne sütü, mama, işitme, otoakustik emisyon


Evaluation of Cochlear Functions of Breastfed, Mixed Fed Babies and Baby Food

Mesut Kaya1, Selim Ünsal2, Ahmet Yasin Sarıgül3, Çiğdem Nüket Yüksel4
1Special İlgi Eye, Ear Nose Throat Center, Ankara, Turkey
2Eurasia University, Faculty of Health Sciences, Department of Audiology, Trabzon, Turkey
3Yozgat City Hospital, Department of Audiology, Yozgat, Turkey
4Special Grandmedical Hospital, Deparment of Child Health and Disease, Manisa, Turkey

INTRODUCTION: This research aims to assess cochlear functions of the healthy and term infants as to different type of nutrition. Three groups are formed as breastfed only, breastfed with formula and formula only baby food during 6 months.
METHODS: 53 healthy infants without any risk factors were enrolled in this study. Group 1 consisted 23 infants fed only with breast milk; group 2 consisted 19 infants fed with breast milk and formula; group 3 consisted 11 infants fed with only formula. When the infants were 6 months old, Ear Nose and Throat examinations were done and the infants with outer and middle ear pathologies were excluded. Signal to noise ratio (SNR) values of the infants at 1000 Hz, 1500 Hz, 2000 Hz, 3000 Hz and 4000 Hz were measured with Transient Evoked Otoacoustics Emission (TEOAE) test.
RESULTS: There were no significant difference of TE-OAE values in all evaluated frequencies between the infants who fed with breast milk only, breast milk and formula, and formula only (p>0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to our study, there are no difference of cochlear functions of breast milk only, breast milk with formula, and formula only fed infants after six months.

Keywords: Breast milk, baby food, hearing, Otoacoustic Emissions


Mesut Kaya, Selim Ünsal, Ahmet Yasin Sarıgül, Çiğdem Nüket Yüksel. Evaluation of Cochlear Functions of Breastfed, Mixed Fed Babies and Baby Food. J Cur Pediatrics. 2017; 15(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Mesut Kaya, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar