Güncel Pediatri

Diyabetik ketoasidozla başvuran çocuk olguların değerlendirilmesi [J Cur Pediatrics]
J Cur Pediatrics. 2016; 14(3): 0-0

Diyabetik ketoasidozla başvuran çocuk olguların değerlendirilmesi

Ekrem Koyuncu1, Halil Sağlam2, Ömer Tarım2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Bursa
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı, Bursa

GİRİŞ ve AMAÇ: Diyabetik ketoasidoz (DKA) insülin eksikliğinin ciddi bir sonucu olup tip 1 diabetes mellituslu (DM) çocuklarda önemli ölçüde mortalite ve morbiditeye neden olan bir durumdur. DKA vakalarının geriye dönük olarak değerlendirilmesi; tedaviye yanıtın değerlendirilebilmesi, komplikasyonların azaltılabilmesi açısından önem taşımaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı’nda 01.01.1997-15.11.2012 tarihleri arasında DKA tanısıyla tedavi gören 379 hastaya ait toplam 412 DKA atağı retrospektif olarak incelendi. Başvurudan önce tip 1 DM tanısı olmayanlar yeni tanı tip 1 DM; başvurudan önce tip 1 DM tanısı olanlar ise eski tanı tip 1 DM olarak adlandırıldı.
BULGULAR: Yeni tanı tip 1 DM grubunda medyan semptom süresi 14 gün olup, en sık görülen semptomlar, sırasıyla poliüri, polidipsi ve kilo kaybı iken; eski tanı tip 1 DM grubunda medyan semptom süresi 2 gün olup en sık görülen semptomlar sırasıyla kusma, poliüri ve polidipsidir. Eski tanı tip 1 DM grubunda en sık DKA nedenleri; insülin dozunun atlanması (%58,6) ve diyete uyamama (%56) olarak bulunmuştur. Toplam 15 yıllık sürede, yeni tanı tip 1 DM grubunda 2 hasta beyin ödemi ve ilişkili komplikasyonlar sonucu kaybedilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: DKA tablosu tip 1 DM’nin en önemli komplikasyonudur ve tip 1 DM ilişkili ölümlerin en önemli sebebidir. Tip 1 DM’de en sık başvuru semptomları olan poliüri, polidipsi ve kilo kaybının tip 1 DM bulguları olabileceği yönünde ebeveynlerin eğitilmesi ile DKA gelişimi azaltılabilir. Ağır DKA’lıların en yüksek oranda görüldüğü 0-5 yaş grubunda tanı ve tedavide özellikle daha dikkatli olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabetes mellitus, diyabetik ketoasidoz, çocuk.


Evaluation of Children Presenting with Diabetic Ketoacidosis

Ekrem Koyuncu1, Halil Sağlam2, Ömer Tarım2
1Department of Pediatrics, Uludag University, Bursa, Turkey
2Department of Pediatrics, Division of Pediatric Endocrinology, Uludag University, Bursa, Turkey

INTRODUCTION: Diabetic ketoacidosis (DKA) is a serious result of insulin deficiency and cause serious mortality and morbidity in children with type 1 diabetes mellitus (DM). Retrospective evaluation of DKA cases is of importance in terms of the evaluation of responses to treatment, reducing the complications.
METHODS: A total of 412 DKA attacks of 379 patients, who received treatment with the diagnosis DKA on Uludağ University Medical Faculty Child Endocrinology between the dates 01.01.1997 and 15.11.2012, were retrospectively examined. Those who were not diagnosed before applying were named as new diagnosis type 1; and those were diagnosed with type 1 DM were named as old type 1 DM.
RESULTS: The median symptom time in new diagnosis type 1 DM group is 14 days and the most frequent symptoms are, respectively, polyuria, polydipsia and weight loss; and the median symptom time in old diagnosis type 1 DM group is 2 days and the most frequent symptoms are, respectively, vomiting, polyuria and polydipsia. The most frequent DKA causes in old diagnosis type 1 DM Group are; skipping insulin dose (58,6%) and not following gthe diet (56%). Within a period of 15 years, 2 patients in new diagnosis type 1 DM group lost their lives due to cerebral edema and complications related.
DISCUSSION AND CONCLUSION: DKA is the most important complication of type 1 DM and the main reason of type 1 DM related deaths. DKA development can be reduced by training parents regarding the fact that symptoms like polyuria, polydipsia and weight loss, which are the most frequent symptoms for type 1 DM, can be type 1 DM symptoms. A particular attention shall be paid for the diagnosis and treatment of the 0-5 age group where the most severe DKA cases are observed.

Keywords: Type 1 diabetes mellitus, diabetic ketoacidosis, child.


Ekrem Koyuncu, Halil Sağlam, Ömer Tarım. Evaluation of Children Presenting with Diabetic Ketoacidosis. J Cur Pediatrics. 2016; 14(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Halil Sağlam, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar