Namık Kemal Tıp Dergisi

Ayaktan Başvuran Geriatrik Hastalarda Beslenme Durumu ile İlişkili Faktörler [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-24085

Ayaktan Başvuran Geriatrik Hastalarda Beslenme Durumu ile İlişkili Faktörler

Ahmet Çiğiloğlu1, Eyyup Murat Efendioglu2, Zeynel Abidin Öztürk2
1Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Geriatri Kliniği, Kahramanmaraş, Türkiye
2Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bilim Dalı, Gaziantep, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Malnütrisyon, yaşlı erişkinlerde olumsuz sonuçları göz önüne alındığında göz ardı edilmemesi gereken bir geriatrik sendromdur. Beslenme durumunu etkileyen birçok faktör vardır. Bu çalışmada yaşlılarda malnütrisyon ile ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kesitsel çalışmaya bir geriatri polikliniğine başvuran 356 yaşlı ayaktan hasta alındı. Katılıcımlara kapsamlı geriatrik değerlendirme yapıldı ve beslenme durumu ile ilgili faktörler değerlendirildi. Malnütrisyon tarama ve tanısı için Mini Nutritional Assessment Tool (MNA) ve Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) kriterleri kullanıldı.
BULGULAR: Katılımcıların ortalama yaşı 72.2±6.5 yıl idi. Katılımcıların 93'ü (%26.1) GLIM kriterlerine göre malnütre olarak kabul edildi. Malnütrisyonu olan katılımcılar daha düşük yaşam kalitesi, fiziksel işlevsellik, uyku kalitesi ve daha yüksek depresif ve anksiyete semptomlarına sahipti. MNA puanları ile yaşam kalitesi puanları arasında pozitif (r=0.355, p=0.000), depresif ve anksiyete belirtileri puanları arasında negatif korelasyon (sırasıyla r=-0.346, p=0.000 ve r=-0.301, p=0.000) saptandı. Yaş ve yüksek depresif belirti puanları malnütrisyon için bağımsız değişkenler olarak bulundu (sırasıyla p=0.026, OR=1.07 ve p=0.045, OR=1.07).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma, malnütrisyonu yaşlı erişkinlerin işlevsel durumda bozulma, depresif ve anksiyete belirtileri, daha düşük yaşam kalitesi ve uyku kalitesine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Depresif belirtiler ve yaşın malnütrisyon riskini artırdığı bulunmuştur. İstenmeyen sonuçlardan kaçınmak için tüm yaşlı erişkinlerde kapsamlı geriatrik değerlendirme yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, yaşlı, depresyon, yaşam kalitesi, fiziksel işlevsellik


Factors Associated with Nutritional Status in Geriatric Outpatients

Ahmet Çiğiloğlu1, Eyyup Murat Efendioglu2, Zeynel Abidin Öztürk2
1Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital, Division of Geriatric Medicine, Kahmaranmaraş, Turkey
2Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Geriatric Medicine, Gaziantep, Turkey

INTRODUCTION: Malnutrition is a geriatric syndrome that should not be ignored considering its negative consequences in older adults. There are many factors that affect nutritional status. We aimed to determine the factors related to malnutrition in the elderly in this study.
METHODS: This cross-sectional study included 356 elderly outpatients admitted to a geriatric outpatient clinic. Comprehensive geriatric assessments were performed and factors related to nutritional status were assessed. The Mini Nutritional Assessment Tool (MNA) and the Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) criteria were used to screen and diagnose malnutrition.
RESULTS: The participants had a mean age of 72.2±6.5 years. Of the participants, 93 (26.1%) were considered malnourished according to the GLIM criteria. Malnourished participants had poorer quality of life, physical functioning, sleep quality, and higher depressive and anxiety symptoms. MNA scores were positively correlated with quality of life scores (r=0.355, p=0.000) and negatively correlated with depressive and anxiety symptoms scores (r=-0.346, p=0.000, and r=-0.301, p=0.000, respectively). Age and higher depressive symptom scores were found to be independent variables for malnutrition (p = 0.026, OR=1.07 and p = 0.045, OR = 1.07, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study has shown that malnourished older adults are more likely to have impaired functional status, depressive and anxiety symptoms, poorer quality of life and sleep quality. Depressive symptoms and age have been found to increase the risk of malnutrition. Comprehensive geriatric assessment should be performed in all older adults to avoid undesirable consequences.

Keywords: Malnutrition, elderly, depression, quality of life, physical functioning




Sorumlu Yazar: Ahmet Çiğiloğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar