Namık Kemal Tıp Dergisi

Bakteriyel Vajinal Mikrobiyotanın Metagenomik Yaklaşımla Tanımlanması [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-27543

Bakteriyel Vajinal Mikrobiyotanın Metagenomik Yaklaşımla Tanımlanması

Samet UÇAK1, Mert SUDAĞIDAN2, Mediha Nur Zafer YURT2, Behiye Büşra TAŞBAŞI3, Elif Esma ACAR2, Bilge GÜVENÇ TUNA4, Soner DOĞAN5, Veli Cengiz ÖZALP6
1İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Konya Gıda Ve Tarım Üniversitesi Ki̇t-argem Ar-ge Merkezi, Meram, Konya, Türkiye
3Bbt Biyoteknoloji, İnnopark, Selçuklu, Konya, Türkiye
4Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyofizik Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
5Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
6Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, alem düzeyinden tür düzeyine kadar farklı taksonomik seviyelerde yüksek verimli Yeni Nesil Dizileme (NGS) ve metagenomik yaklaşım kullanarak 38 Türk kadınının vajinal bakteriyel mikrobiyotasını belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Haziran 2021'de DNA/RNA koruma toplama tüplerine vajinal sürüntü örnekleri (n: 38) alındı ve ZymoBIOMICS DNA miniprep kiti ile DNA ekstraksiyonu yapıldı. Hastaların yaşı, medeni durumu, ön tanı ve anamnez durumu ile ilgili bilgiler toplandı. Vajinal mikrobiyotayı belirlemek için 16S rRNA amplikon dizilimi kullanılarak metagenomik bir yaklaşım uygulandı.
BULGULAR: Vajinal örneklerde baskın filum Firmicutes'i Proteobacteria, Actinobacteria, Tenericutes, Fusobacteria ve Synergistetes izledi. Lactobacillus en fazla bulunan cins olup onu Prevotella, Enterobacter, Gardnerella ve Dialister izledi. Vajinal sürüntü örneklerinde tür düzeyinde Lactobacillus iners baskın bulundu, bunu Gardnerella vaginalis, Enterobacter tabaci, Prevotella timonensis, Prevotella bivia ve Lactobacillus jensenii izledi. Kanonik Uyum Analizi (CCA), filum düzeyinde Proteobacteria ve Fusobacteria'nın en yüksek yüzdelerle evli/bekar değişkeni ile ilişkili olduğunu, ancak Actinobacteria ve Tenericutes'in yaş değişkeni ile ilişkili olduğunu gösterdi. Campylobacter, Atopobium, Enterobacter ve Lactococcus en yüksek yüzdelerle evli/bekar değişkeni ile ilişkili bulunurken, Anaerococcus, Streptococcus, Sutterella ve Veillonella en yüksek yüzdelerle yaşla ilişkili bulundu. Ayrıca, CCA, Campylobacter ureolyticus, Lb. jensenii ve Atopobium vajinae türlerinin evli/bekar değişkeni ile en yüksek yüzdelerle ilişkilendirirken, Lactobacillus johnsonii ve G. vaginalis en yüksek yüzdelerle yaş değişkeninde ilişkili bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Vajinal hastalıklar hala önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda teknolojik gelişmeler sayesinde daha derinlemesine çalışılan vajinal mikrobiyotanın sanıldığından daha karmaşık olduğu keşfedilmiştir. Bu bulguları doğrulamak ve geliştirmek için daha fazla hasta araştırmasına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Metagenomik, Mikrobiyota, Yeni Nesil Dizileme, Vajinal sistem


Identification of Bacterial Vaginal Microbiota via Metagenomic Approach

Samet UÇAK1, Mert SUDAĞIDAN2, Mediha Nur Zafer YURT2, Behiye Büşra TAŞBAŞI3, Elif Esma ACAR2, Bilge GÜVENÇ TUNA4, Soner DOĞAN5, Veli Cengiz ÖZALP6
1Istanbul Aydın University Faculty Of Medicine, Department Of Medical Biology, İstanbul, Türkiye
2Konya Food And Agriculture University Kit-argem R&d Center, Meram, Konya, Türkiye
3Bbt Biotechnology, Innopark, Selçuklu, Konya, Türkiye
4Yeditepe University Faculty Of Medicine, Department Of Biophysics, İstanbul, Türkiye
5Yeditepe University Faculty Of Medicine, Department Of Medical Biology, İstanbul, Türkiye
6Atılım University Faculty Of Medicine, Department Of Medical Biology, Ankara, Türkiye

INTRODUCTION: The aim of the current study was to identify vaginal bacterial microbiota of 38 Turkish women using the high-throughput Next-Generation Sequencing (NGS) and metagenomic approach at different taxonomic levels from the kingdom to the species level.
METHODS: Vaginal swab samples (n: 38) were collected in the DNA/RNA shield collection tubes at Yeditepe University Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology in June 2021 and DNA extraction was performed by ZymoBIOMICS DNA miniprep kit. The information related to age, marital status, preliminary diagnosis and anamnesis status of patients were collected. To determine the vaginal microbiota, a metagenomic approach was applied using 16S rRNA amplicon sequencing.
RESULTS: The dominant phylum Firmicutes was followed by Proteobacteria, Actinobacteria, Tenericutes, Fusobacteria, and Synergistetes in the vaginal samples. Lactobacillus was the most abundant genus followed by Prevotella, Enterobacter, Gardnerella, and Dialister. Lactobacillus iners was dominant at the species level in vaginal swab samples, followed by Gardnerella vaginalis, Enterobacter tabaci, Prevotella timonensis, Prevotella bivia, and Lactobacillus jensenii. Canonical Correspondence Analysis (CCA) showed that Proteobacteria and Fusobacteria were mainly related to married/single variable with the highest percentages, whereas Actinobacteria and Tenericutes were related to age variable at the phylum level. Campylobacter, Atopobium, Enterobacter, and Lactococcus were mainly found in married/single variable with the highest percentages, whereas Anaerococcus, Streptococcus, Sutterella, and Veillonella were related to age. Moreover, CCA showed that Campylobacter ureolyticus, Lb. jensenii, and Atopobium vaginae were associated with married/single variable, whereas Lactobacillus johnsonii and G. vaginalis were found in age variable with the highest percentages at the species level.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Vaginal diseases are still a major public health concern. The vaginal microbiota, which has been studied in more depth in recent years, has been discovered to be more complicated than previously imagined thanks to technological developments. More patient investigations are needed to confirm and develop these findings.

Keywords: Metagenomics, Microbiota, Next-Generation Sequencing, Vaginal tract




Sorumlu Yazar: Veli Cengiz ÖZALP, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar