Namık Kemal Tıp Dergisi

Kliniğimizde Tanı Koyulan Bazal Hücreli Karsinom Olgularının Retrospektif İncelenmesi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-28199

Kliniğimizde Tanı Koyulan Bazal Hücreli Karsinom Olgularının Retrospektif İncelenmesi

Hülya Albayrak1, Onur Raimoğlu2
1Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Ana Bilim Dalı, Tekirdağ
2Çorlu Devlet Hastanesi, Dermatoloji Bölümü, Tekirdağ

GİRİŞ ve AMAÇ: Bazal hücreli karsinom (BHK) derinin en sık görülen malignitesidir ve görülme sıklığı giderek artmaktadır. Çalışmamızın amacı bölgemizde sık olarak görülen BHK’nın klinik ve demografik özelliklerini ortaya koymaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Namık Kemal Üniversitesi Dermatoloji polikliniğine Ocak 2014- 0cak 2019 tarihleri arasında başvuran 256 hastada histopatolojik olarak tanısı konulan 273 BHK çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, tümör histopatolojik alt tipi, tümör lokalizasyonu, hastaların eşlik eden komorbiditeleri belirlenerek retrospektif olarak incelendi.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 256 BHK hastasının yaş ortalaması istatiksel olarak 67.67 idi ve en genç hasta 32, en yaşlı hasta 104 yaşındaydı. Hastaların 137’si erkek (%56.5), 119’u kadındı (%46.5). En sık görülen histopatolojik alt tip % 61.5 oranında (n=168) nodüler tip ve en sık görülen lokalizasyon % 88.3 oranında (n=241) baş-boyun bölgesiydi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bazal hücreli karsinom yavaş büyüme paternine sahip olan, lokal invaziv karakterde en sık görülen epidermal malign kutanöz tümördür. Sıklıkla 50 yaş üzerinde, UV maruziyetinin yoğun olduğu baş ve boyun bölgesinde görülmektedir. Bizim çalışmamızda da; bazal hücreli karsinomun en sık 70-80 yaş aralığında, baş-boyun bölgesinde ve en sık nodüler tipte olduğu görüldü. Gövdede yüzeyel tip daha fazla görülmekteydi. Erkek ve kadınlarda görülme sıklığı aynı olmasına rağmen erken yaşlarda kadınlarda daha sık görülmekteydi.

Anahtar Kelimeler: Bazal hücreli karsinom, histopatolojik alt tipler, baş-boyun, nodüler tip bazal hücreli karsinom


Retrospective Analysis of Patients with Basal Cell Carcinoma Diagnosed in Our Clinic

Hülya Albayrak1, Onur Raimoğlu2
1Department of Dermatology, Namık Kemal University, Tekirdağ, Turkey
2Department of Dermatology, Çorlu State Hospital, Tekirdağ, Turkey

INTRODUCTION: Basal cell carcinoma (BCC) is the most common malignancy of the skin and its incidence is steadily increasing. The aim of our study was to reveal the clinical and demographic characteristics of BCC.
METHODS: The study included 273 BCC that were histopathologically diagnosed in 256 patients who admitted the Dermatology Clinic of Namık Kemal University between January 2014 and January 2019. The patients' age, gender, tumor histological subtype, tumor localization, and co-morbid conditions were all assessed retrospectively in the study.
RESULTS: The mean age of the 256 patients included in the study with BCC was statistically 67.67, with the youngest patient being 32 and the oldest patient being 104 years old. Of the patients, 137 were male (56.5%), and 119 were female (46.5%). The most common histopathological subtype observed was the nodular type, accounting for 61.5% (n=168), and the most frequent localization was the head and neck region, accounting for 88.3% (n=241).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Basal cell carcinoma is the most common epidermal malignancy of the skin, characterized by a slow growth pattern and a locally invasive nature. It often occurs in individuals aged 50 and above, particularly in the head and neck region where there is intense exposure to UV radiation. In our study, we also observed that basal cell carcinoma was most frequently seen in the 70-80 age range, primarily in the head and neck region, and predominantly in the nodular subtype. The superficial type was more commonly observed on the trunk. Although the incidence of basal cell carcinoma is similar between males and females, it tends to occur more frequently in females at younger ages.

Keywords: Basal cell carcinoma, histopathological subtype, head - neck, nodular type basal cell carcinoma




Sorumlu Yazar: Hülya Albayrak, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar