Namık Kemal Tıp Dergisi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuklarda Metilfenidat Tedavisinin Kalp Hızı Değişkenliği ve Kardiyak Otonomik Fonksiyonlara Etkisi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-38257

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuklarda Metilfenidat Tedavisinin Kalp Hızı Değişkenliği ve Kardiyak Otonomik Fonksiyonlara Etkisi

Ozgur Kizilca1, Saliha Baykal2
1Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji.B.D., Tekirdağ, Türkiye
2Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D., Tekirdağ, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) en sık görülen çocukluk çağı psikiyatrik hastalığıdır. Psikostümülan ilaçlar tedavi rejiminde sık kullanılmaktadır. İlaçların olası kardiyak yan etkileri endişe vericidir. Çalışmamızda metilfenidat (MPH) tedavisi alan DEHB hastalarında Kalp hızı değişkenliği (HRV) ile olası kardiyak otonomik etkileri belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: MPH tedavisi alan DEHB hastalarda HRV parametrelerindeki değişikliği ölçmek için retrospektive bir tedavi öncesi-sonrası çalışma tasarımı kullandık. DEHB tanısı alan toplam 49 hasta (ortalama yaş, 8,3 ± 2,5 yıl) ve cinsiyet ve yaşları eşleştirilmiş 30 sağlıklı kontrol (ortalama yaş, 8,2 ± 2,7 yıl) incelendi. Hastalara MPH tedavisi öncesi ve tedavinin birinci ayında ve kontrol grubuna 24 saat ritim Holter kayıtları yapılarak bilgisayar ortamında HRV parametreleri değerlendirildi.
BULGULAR: Hasta ve kontrol grubunda yaş, cinsiyet, kilo ve boy açısından fark yoktu (P>0.05). Zaman bağımlı HRV paramatrelerinin analizinde hasta grupta kontrol grubuna göre sempatik etkilenmeyi gösten SDNN, SDANN ve parasempatik etkilenmeyi gösteren rMSSD istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşüktü (P<0.05). Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında SDANN istatistiksel açıdan anlamlı olarak yükseldi (P<0.05). Yine tedavi sonrasıda SDNN, rMSSD de istatistiksel anlamlılık olmamakla birlikte yükseldi (P>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda DEHB hastalarında HRV parametrelerinde artmış sempatik ve azalmış paramsempatik aktivite olduğunu gösterdi. MPH tedavisi ile hem sempatik hem de parasempatik iyileşme gözlendi. Çalışmamız MPH tedavisinin kardiyak otonom fonksiyonlar üzerine iyileştirici etkisi olduğunu göstermekle beraber daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, Metilfenidat, Kalp hızı değişkenliği


The Effect of Methylphenidate Treatment on Heart Rate Variability and Cardiac Autonomic Functions in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Ozgur Kizilca1, Saliha Baykal2
1Department of Pediatric Cardiology, Medical Faculty of Tekirdağ Namık Kemal University, Tekirdag, Turkey
2Department of Child and Adolescent Psychiatry, Medical Faculty of Tekirdağ Namık Kemal University, Tekirdag, Turkey

INTRODUCTION: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is the most common childhood psychiatric disorder. Psychostimulant drugs are frequently used in the treatment regimen. The possible cardiac side effects of drugs are of concern. In our study, we aimed to determine possible cardiac autonomic effects with heart rate variability (HRV) in ADHD patients receiving methylphenidate (MPH).
METHODS: We used a retrospective pre-post treatment study design to measure the change in HRV parameters in ADHD patients receiving MPH therapy. A total of 49 patients (mean age, 8.3 ± 2.5 years) diagnosed with ADHAB and 30 sex- and age-matched healthy controls (mean age, 8.2 ± 2.7 years) were examined. Rhythm Holter recordings were made for the patients before MPH treatment and in the first month of treatment and for the control group, and HRV parameters were evaluated in the computer environment.
RESULTS: There was no difference in age, gender, weight and height in the patient and control groups (P>0.05). In the analysis of time-dependent HRV parameters, SDNN, SDANN, which shows the sympathetic influence, and rMSSD, which shows the parasympathetic influence, were statistically significantly lower in the patient group than in the control group. (P<0.05). When the patients were compared before and after treatment, SDANN increased statistically (P<0.05). Besides, SDNN and rMSSD increased after treatment, although there was no statistical significance (P>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study showed that there was increased sympathetic and decreased parasympathetic activity in HRV parameters in ADHD patients. Both sympathetic and parasympathetic improvement was observed with MPH treatment. Although our study shows that MPH treatment has a curative effect on cardiac autonomic functions, further studies are needed.

Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Methylphenidate, Heart rate variability




Sorumlu Yazar: Ozgur Kizilca, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar