Serebral palsili pediatrik hastalarda femoral anteversiyon ve femur boyun - şaft açılarının değerlendirilmesi ve literatürün tekrar değerlendirilmesiMehmet AlbayrakÖzel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, Tekirdağ
GİRİŞ ve AMAÇ: Serebral palsi (SP), gelişimini tamamlamamış beyin hasarı sonucu oluşan kronik, sensorimotor bir hastalıktır. Bu çalışmada pediatrik SP'li hastalarda femoral anteversiyon (FA) ve femoral boyun-şaft (FNS) açılarını değerlendirdik ve sağlıklı popülasyon ile ve hasta grubunun kendi içinde tutulum alt tiplerine ve Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflandırma Sistemi (GMFCS)'ne göre bir fark olup olmadığını araştırdık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Spastik SP tanısı alan ve cerrahi uygulanan 30 hasta (20 kadın, 10 erkek; ort. yaş 10 yıl 8 ay; dağılım 4-14 yıl) geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışmada 30 hastanın 51 kalçası incelendi. Otuz hastanın 11'i kuadriplejik, 10'u diplejik ve dokuzu hemiplejikti. GMFCS'ye göre II. Düzeyde dokuz, III. Düzeyde sekiz, IV. Düzeyde altı ve Düzey V'te yedi hasta bulunmaktaydı. Hasta ve kontrol grubunun BT görüntüleri hastanenin radyolojik dosyalarından değerlendirildi.Tüm hastaların FA ve FNS açıları ölçüldü ve elde edilen değerler karşılaştırıldı
BULGULAR: FNS açısı (p< 0.05) ve FA açısı (p< 0.05) hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha büyüktü. Kuadriplejik hastalarda FNS açısı (p< 0.05) ve FA açısı (p< 0.05) diplejik ve hemiplejik gruba göre anlamlı olarak daha büyüktü. FNS açısı (p< 0.05) ve FA açısı (p< 0.05), GMFCS seviye IV/V hastalarında, GMFCS seviye II/III hastalarına göre anlamlı olarak daha büyüktü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kalçaya etki eden bazı kaslarda spastisite ve buna bağlı olarak kas gücünde dengesizlik nedeniyle SP'de normal popülasyona göre FA ve FNS açıları artar. Kuadriplejiklerde açılar diplejiklere ve hemiplejiklere göre belirgin olarak daha yüksektir, GMFCS seviye IV/V, GMFCS II/III'e göre daha yüksek açı değerlerine sahiptir.
Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Femoral Anteversiyon Açısı, Femur Boyun - Şaft Açısı
Evaluation of femoral anteversion and femoral neck-shaft angles in pediatric patients with cerebral palsy and a review of the literatureMehmet AlbayrakDepartment of Orthopaedics and Traumatology, OzelTekirdag Yasam Hospital, Tekirdag, Turkey
INTRODUCTION: Cerebral palsy (CP) is a chronic, sensorimotor disease as a result damage in the brain that has not completed its development. In this study we evaluated femoral anteversion (FA) and femoral neck-shaft (FNS) angles in pediatric patients with CP and to studied whether there is a difference compared to the healthy population and also within patient group according to involvement subtypes or Gross Motor Functional Classification System (GMFCS)
METHODS: 30 patients (20 females, 10 males; mean age 10 years 8 months; range 4 to 14 years) diagnosed with spastic CP and whom had undergone surgery were evaluated retrospectively. Of thirty patients eleven were quadriplegic ten were diplegic and nine were hemiplegic. 51 hips of 30 patients were investigated in the study. According to the GMFCS, there were nine patients at level II, eight at level III, six at level IV, and seven at level V.X-rays and CT images of the patient and control group were evaluated by radiological files of the hospital.FA and FNS angles of all patients were measured and the obtained values were compared in between.
RESULTS: The FNS angle (p< 0.05) and the FA angle (p< 0.05) were significantly larger in patient group than in control group.The FNS angle (p< 0.05) and the FA angle (p< 0.05) were significantly larger in quadriplegic group than in diplegic and hemiplegic group. The FNS angle (p< 0.05) and FA angle (p< 0.05) were significantly larger, in GMFCS level IV/V patients than in GMFCS level II/III patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: FA and FNS angles are increased in CP compared to normal population due to the spasticity in some muscles acting on the hip and the resulting imbalance in muscle strength. In quadriplegics angles are significantly higher compared to diplegics and hemiplegics, GMFCS level IV/V have higher angle values compared to GMFCS II/III.
Keywords: Cerebral Palsy, Femoral Anteversion Angle, Femoral Neck - Shaft Angle.
Sorumlu Yazar: Mehmet Albayrak, Türkiye
|
|