Namık Kemal Tıp Dergisi

Majör Depresif Bozukluğu Olan Ergenlerde İntihar Girişimi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-42204

Majör Depresif Bozukluğu Olan Ergenlerde İntihar Girişimi

Esen Yıldırım Demirdöğen, Mehmet Akif Akıncı, Abdullah Bozkurt, Halime Dağcı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda intihar girişimi olan ve olmayan Major Depresif Bozukluk (MDB) tanılı ergenlerin sosyodemografik ve klinik özelliklerini değerlendirmeyi ve intihar girişimini yordayan faktörleri araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Ocak 2021 – Haziran 2022 tarihleri arasında MDB tanısı alan 12-18 yaş aralığında 151 ergen dahil edildi. Çalışmamız retrospektif dizaynda olup olgu ve ailesine ait sosyodemografik özellikler, intihar girişimi ve niteliği, intihar dışı kendine zarar verme girişimi, istismar öyküsü, eşlik eden komorbid psikiyatrik bozukluklar, depresyon ve anksiyete ölçek skorları gibi tüm veriler olguların poliklinik dosyalarından kaydedildi. Katılımcılar intihar girişimi olan (n=40) ve olmayan (n=111) olarak iki gruba ayrılarak gruplar arası sosyodemografik ve klinik özellikler karşılaştırıldı. Ayrıca intihar girişimini yordayan faktörleri belirlemek için iki boyutlu lojistik regresyon analizi yapıldı.
BULGULAR: Çalışmanın sonuçları suisid girişimi olan grubun daha büyük yaşta (p=0.023), anne eğitim süresinin daha düşük (p=0.026), kendine zarar verme davranışının daha fazla (p<0.001), depresyon (p=0.021) ve anksiyete semptom şiddetinin (p=0.018) daha yüksek, çocukluk çağı istismar öyküsünün daha fazla (p=0.001) olduğunu göstermiştir. MDB tanısında intihar girişimini yordamak için yapılan iki boyutlu regresyon analizinde ise intihar dışı kendine zarar verme davranışı ve istismar öyküsünün yordayıcı olduğu tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Depresyonu olan ergenlerde intihar girişimini yordayan faktörlerin daha iyi anlaşılması, erken müdahale için hedeflerin belirlenmesine yardımcı olabilir ve daha etkili önleme stratejileri konusunda bilgi sağlayabilir. Özellikle kendine zarar verme davranışının olması ve çocukluk çağı istismar öyküsü, intihar girişimleri için uyarıcı olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Major depresif bozukluk, ergenler, intihar girişimi, intihar dışı kendine zarar verme davranışı, çocukluk çağı istismar öyküsü


Suicidal Attempt in Adolescents with Major Depressive Disorder

Esen Yıldırım Demirdöğen, Mehmet Akif Akıncı, Abdullah Bozkurt, Halime Dağcı
Atatürk University Medicine Faculty, Department of Child and Adolescent Psychiatry

INTRODUCTION: In this study, we aimed to assess the sociodemographic and clinical characteristics of adolescents diagnosed with Major Depressive Disorder (MDD) with and without suicide attempts, as well as to investigate the factors predicting suicide attempts.
METHODS: This study included 151 adolescents aged between 12-18 years who were diagnosed with MDD between January 2021-June 2022. This study has a retrospective design, and data including family sociodemographic characteristics, suicide attempts and characteristics, non-suicidal self-injury attempts, history of abuse, comorbid psychiatric disorders, and scores on depression and anxiety scales were extracted from the cases’ polyclinic records. The participants were divided into two groups as those with suicide attempts (SA n=40) and those without suicide attempts (non-SA n=111), and the sociodemographic and clinical data were compared between the groups. In addition, a binary logistic regression analysis was performed to identify the predictors for suicide attempts.
RESULTS: The results of the study revealed that the suicide attempt group had a higher age (p=0.023), less maternal years of education (p=0.026), higher rates of self-injurious behavior (p<0.001), more severe depression (p=0.021) and anxiety (p=0.018) symptoms, and higher rates of history of childhood abuse (p=0.001). The binary logistic regression analysis performed to predict suicide attempts in those with an MDD diagnosis determined non-suicidal self-injurious behaviors and history of abuse to be predictors.
DISCUSSION AND CONCLUSION: A better understanding of predictive factors of suicide attempts in adolescents with depression may help establish targets for early intervention and inform more effective prevention strategies. Particularly, the presence of self-injurious behaviors and history of childhood abuse should be warning for suicide attempts.

Keywords: Major depressive disorder, adolescents, suicide attempt, nonsuicidal self injury, childhood abuse




Sorumlu Yazar: Esen Yıldırım Demirdöğen, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar