Aile Hekimliği Polikliniği’ne Başvuran Hastaların Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Durumunun DeğerlendirilmesiSibel Tunç Karaman, Çağla Altun, Okcan BasatSağlık Bilimleri Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Kliniği, İstanbul, Türkiye.
GİRİŞ ve AMAÇ: Ruh sağlığı okuryazarlığı (RSOY); ruh sağlığı bozukluklarını tanıma, yönetme ve önlemeye yönelik bilgi ve inançları ifade etmektedir. Ruh sağlığı bozukluklarının erken teşhisinde kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı; kişilerin anksiyete ve depresyona yönelik semptom düzeylerini belirlemek ve RSOY durumlarını değerlendirmektir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu prospektif çalışma; tanımlayıcı ve tek merkezli olarak tasarlandı. Çalışma; üçüncü basamak bir hastanenin Aile Hekimliği Polikliniği’ne başvuran 18-65 yaş arası hastalardan çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayanlar ile yapıldı. Katılımcıların sosyodemografik ve tıbbi özellikleri Hasta Bilgi Formu ile sorgulandı. Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ile anksiyete ve depresyona yönelik semptom düzeyleri, Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği (RSOYÖ) ile RSOY düzeyleri değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 327 kişinin yaş ortalaması 38.95±11.94 olup çoğu kadın (n=216;%66,1) idi. HADÖ’ ne göre ortalama anksiyete skoru 7.90±4.54, depresyon skoru 6.97±4.36 idi. Ortalama total RSOYÖ skoru 14.05±3.49, bilgi odaklı RSOY skoru 7.56±1.93, inanç odaklı RSOY skoru 4.17±1.83, kaynak odaklı RSOY skoru 2.28±1.54 idi. Yaş ile RSOYÖ total skoru arasında ters yönlü ve anlamlı bir ilişki bulundu (p: 0.001). Eğitim durumları arasında RSOY toplam skoru açısından anlamlı farklılık saptandı (p: 0.000). RSOY total skoru ile HADÖ anksiyete ve depresyon skorları arasında ters yönlü ve anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p: 0.041; p: 0.000). TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda; RSOY orta düzeyde bulunmuş olup anksiyete ve depresyona yönelik semptom düzeyleri yüksek olanlarda daha düşük olduğu saptandı. Bununla birlikte RSOY düzeyinin ilerleyen yaş ve kronik hastalık varlığından da olumsuz etkilendiği; eğitim düzeyi yüksek olanlarda, evli olanlarda, herhangi bir işte çalışanlarda daha yüksek olduğu görüldü.
Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Anksiyete, Depresyon, Ruh sağlığı, Ruh sağlığı okuryazarlığı
Evaluation of Mental Health Literacy Status of Patients Who Applied to the Family Medicine Outpatient ClinicSibel Tunç Karaman, Çağla Altun, Okcan BasatUniversity of Health Sciences, Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, Department of Family Medicine, Istanbul, Turkey.
INTRODUCTION: Mental health literacy (MHL) refers to knowledge and beliefs regarding recognizing, managing, and preventing mental health disorders. It is critical in the early diagnosis of mental health diseases. This study aimed to determine the symptom levels of individuals for anxiety and depression and evaluate their MHL status. METHODS: This prospective study was designed as descriptive, and single-centered. The study was performed with patients between the ages of 18-65 who were admitted to the Family Medicine Outpatient Clinic of a tertiary hospital and met the inclusion criteria. The participants' sociodemographic and medical characteristics were questioned by the Patient Information Form. Symptom levels for anxiety and depression were evaluated with the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and MHL levels were determined with the Mental Health Literacy Scale (MHLS). RESULTS: The mean age of the 327 participants was 38.95±11.94 years, and most were women (n=216; 66.1%). According to HADS, the mean anxiety score was 7.90±4.54, and the depression score was 6.97±4.36. The mean total MHLS score was 14.05±3.49, the mean knowledge subscale score was 7.56±1.93, the mean belief subscale score was 4.17±1.83, and the mean resource subscale score was 2.28±1.54. An inverse and significant correlation was determined between age and MHLS total score (p=0.001). There was a significant difference between education levels regarding MHLS total score (p=0.000). An inverse and significant correlation was observed between RSOY total score and HADS anxiety and depression scores (p=0.041, p=0.000, respectively). DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study,MHL was determined to be at a moderate level, and it was lower in those with high symptom levels for anxiety and depression. On the other hand, MHL level was also negatively affected by advancing age and the presence of chronic diseases, and it was higher in those with higher education levels, those who were married, and those who worked in any job.
Keywords: Family medicine, Anxiety, Depression, Mental Health, Mental Health Literacy
Sorumlu Yazar: Sibel Tunç Karaman, Türkiye
|
|