Namık Kemal Tıp Dergisi

Yoğun Bakım Ünitesinde Perkütan Dilatasyonel Trakeostomide Ultrasonografi Kullanımının Klinik Sonuçları: Retrospektif Bir Çalışma [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-48344

Yoğun Bakım Ünitesinde Perkütan Dilatasyonel Trakeostomide Ultrasonografi Kullanımının Klinik Sonuçları: Retrospektif Bir Çalışma

Onur Baran, Ayhan Şahin, Makbule Cavidan Arar
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Tekirdağ

GİRİŞ ve AMAÇ: Üst hava yolu anatomisinin işlem öncesi ultrasonografik muayenesi, perkütan veya cerrahi trakeostomi gibi bir trakeostomi prosedürüne karar vermede etkili bir yöntemdir. Perkütan trakeostomi için yüzeysel servikal pleksus bloğu ile translaringeal bloğun; insizyon bölgesine lokal anestezi infiltrasyonu ile hemodinamik parametreler, öğürme refleksi ve anestezik gereksinimi açısından etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Ek olarak, işlemle ilgili komplikasyon riskini azaltma açısından işlem öncesi ultrasonografi değerlendirmesinin etkisini anatomik işaret yöntemi incelemesiyle karşılaştırdık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yoğun bakım ünitesinde perkütan trakeostomi endikasyonu olan 18 yaş ve üzeri 148 hasta çalışmaya alındı. Bu çalışmaya yönelik veriler, hastanenin elektronik hasta veri tabanından 2018-2022 yılları arasında retrospektif tarama yoluyla elde edildi. İlgili anatomik yapıların değerlendirilmesi için ultrasonografi ve translaringeal blok ile yüzeyel servikal pleksus bloğu yapılan hastalar ultrasonografi grubuna, anatomik işaret yöntemi ve prosedür bölgesine lokal anestezik infiltrasyonu uygulananlar geleneksel gruba ayrıldı.
BULGULAR: Hastaların yaş ve cinsiyet dağılımları, geleneksel ve ultrasonografi grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi (p > 0.05). Ultrasonografi grubunda, işlem öncesi, işlem ortası ve işlem sonrası kalp hızları, geleneksel gruptakinden anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.05). Ultrasonografi grubunda işlem öncesi ortalama arter basıncı işlem sırasında ve sonrasında anlamlı olarak azaldı (p < 0.05). Ortalama arter basıncı işlem sırasında azaldı ve işlem sonrası arter basıncı ultrasonografi grubunda geleneksel gruba göre anlamlı derecede yüksekti (p < 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Perkütan trakeostominin ultrasonografi eşliğinde uygulanması, geleneksel anatomik işaret yöntemi ile uygulanmasına göre daha uzun sürse de, işlemin çok daha güvenli olduğu ve daha iyi klinik sonuçlar sağladığını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Perkütan dilatasyonel trakeostomi, Yoğun bakım ünitesi, Yüzeysel servikal pleksus bloğu, Translaringeal blok


The Clinical Outcomes of Ultrasonography Usage in Percutaneous Dilatational Tracheostomy in the Intensive Care Unit: A Retrospective Trial

Onur Baran, Ayhan Şahin, Makbule Cavidan Arar
Department Of Anesthesiology And Reanimation, Medical Faculty Of Tekirdağ Namık Kemal University, Tekirdağ, Turkey.

INTRODUCTION: Preprocedural ultrasonographic examination of the upper airway anatomy is an effective method for deciding on a tracheostomy procedure such as percutaneous or surgical tracheostomy. We aimed to compare the effects of superficial cervical plexus block with translaryngeal block with those of local anesthesia infiltration to the incision site for percutaneous tracheostomy in terms of hemodynamic parameters, gag reflex, and anesthetic requirement. In addition, we evaluated the effect of preprocedural ultrasonography assessment compared with that of anatomical landmark examination in terms of reducing the risk of procedure-related complications.
METHODS: A total of 148 patients aged ≥ 18 – 99 years who were indicated for percutaneous tracheostomy in the intensive care unit were enrolled in the study. The data intended for this study were obtained from the hospital's electronic patient database through retrospective scanning between 2018 and 2022. Patients who underwent ultrasonography for evaluation of the related anatomical structures and superficial cervical plexus block with a translaryngeal block were assigned to the ultrasonography group(n=74), whereas those who underwent an anatomical landmark technique and local anesthetic infiltration to the procedure site were assigned to the traditional group(n=74).
RESULTS: The patients' age and sex distributions did not differ significantly between the traditional and ultrasonography groups (p > 0.05). In the ultrasonography group, the preprocedural, midprocedural, and postprocedural heart rates were significantly higher than those in the traditional group (p < 0.05). In the ultrasonography group, the mean preprocedural arterial pressure decreased significantly during and after the procedure (p < 0.05). The mean arterial pressure decreased during the procedure and the postprocedural arterial pressure was significantly higher (p < 0.05) in the ultrasonography group than in the traditional group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although ultrasonography-guided percutaneous tracheostomy takes more time to perform than traditional anatomical landmark percutaneous tracheostomy, we claim that the procedure is much safer and provides better clinical outcomes.

Keywords: Percutaneous dilatational tracheostomy, Intensive care unit, Superficial cervical plexus block, Translaryngeal block




Sorumlu Yazar: Onur Baran, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar