Namık Kemal Tıp Dergisi

Pandemide Üniversite Öğrencilerinin Algıladıkları Stres ve Sosyal İlişki İhtiyacı [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-55477

Pandemide Üniversite Öğrencilerinin Algıladıkları Stres ve Sosyal İlişki İhtiyacı

Alev Bakır1, Ayşe Deniz Ulutürk2, Ece Ucdu2, Işılay Bektaş2, Melih Mandacı3, Melis Seliha Tanrıverdi2, Mustafa Baran Çelik2, Ufuk Ersin CAYNAK2, Zeynep Bilge Yurdaer2
1İstanbul Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü, Sosyal Pediatri Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye.
2Haliç Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul, Türkiye.
3Üsküdar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Dünya genelinde, teknolojik gelişmeler ile birlikte ülkeler arası iş birliklerinin, alışverişin, bilgi ve kültürel paylaşımların artması ile beraber bulaşıcı hastalıkların da yayılması kaçınılmaz olmuştur. Covid-19 pandemisi hızla yayılırken hastalığın tanımı, bulaş yolları ve alınan önlemler değiştikçe tüm dünyada stres ve kaygıyı yaratmıştır. Sosyal izolasyonun çözüm olarak görüldüğü bu günlerde gençlerin en çok etkilenen sosyal gruplardan biri olduğu görülmüştür. Bu çalışma kapsamında da üniversiteye giden gençlerin, eğitim ve sosyal yaşam koşullarının derinden değişmesi ile algıladıkları stres ve sosyal iletişim gereksinimlerinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Sosyalleşme gereksinim ve stres düzeylerinin üniversite okuyan öğrencilerde belirlenmesi için Algılanan Stres ve Sosyal İletişim Gereksinim ölçekleri kullanılarak Türkiye genelinde farklı bölgelerdeki üniversite ve farklı bölümlerde okuyan öğrencilere ulaşılmıştır. Web tabanlı anket uygulanarak 402 öğrencinin demografik özellikleri, Algılanan Stres Ölçeği ve Sosyal İlişki Gereksinimi Ölçeği puanları toplanmıştır.
BULGULAR: Covid-19 sürecinde, üniversite öğrencilerinin stres ve sosyal gereksinim skorlarının arttırdığı görülmüştür. Kız öğrencilerin algıladıkları stres erkek öğrencilerden daha yüksek bulunmuş (p<0,001), bölgeler ve bölümler arası anlamlı farka rastlanmamıştır
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yeni normalleşme sürecinde tüm dünyadaki üniversite öğrencilerinin eğitim ve öğretim hayatları için kaygı, stres, gereksinim parametrelerinin etkilendiğinin göz önüne alınması ve psikolojik durumlarının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur

Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sosyal İlişki Gereksinimi, Algılanan Stres, Üniversite Öğrencileri


Perceived Stress and Need for Social Relationships in University Students in Pandemic

Alev Bakır1, Ayşe Deniz Ulutürk2, Ece Ucdu2, Işılay Bektaş2, Melih Mandacı3, Melis Seliha Tanrıverdi2, Mustafa Baran Çelik2, Ufuk Ersin CAYNAK2, Zeynep Bilge Yurdaer2
1Istanbul University, Child Health Instute, Department of Scoial Pediatrics, Istanbul, Turkey.
2Halic University, Medical Faculty, Istanbul, Turkey.
3Uskudar University, Medical Faculty, Istanbul, Turkey.

INTRODUCTION: The spread of infectious diseases has become inevitable with the increase in international cooperation, commerce and cultural values via the technological developments through the World. COVID-19 pandemic has created stress and anxiety all over the World. Young adults are one of the most affected social groups in the isolation days. This study was aimed that the university students' perceived stress and need for relatedness with the profound change in educational and social life conditions.
METHODS: In order to determine the socialization needs and stress levels of university students, university students throughout Turkey were reached. Demographic characteristics, Perceived Stress Scale and The Need for Relatedness Scale scores of 402 students were collected by applying a web-based questionnaire.
RESULTS: It was observed that the COVID-19 timeframe increased the stress levels and social needs of university students. The perceived stress of female students was found to be higher than male students (p<0,001) while no statistically significant difference was found among regions and departments.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It has become necessary to consider the fact that the educational lives of university students are affected by the parameters of anxiety, stress and needs during this new normalization process and has become necessary to improve their psychological status.

Keywords: Covid-19, Need for Relatedness, Perceived Stress, University Students




Sorumlu Yazar: Alev Bakır, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar