Namık Kemal Tıp Dergisi

Metastatik akciğer kanseri hastalarında depresyon ile inflamatuar belirteçler arasındaki ilişki [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-58076

Metastatik akciğer kanseri hastalarında depresyon ile inflamatuar belirteçler arasındaki ilişki

İpek Özönder Ünal1, Atakan Topçu2
1Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Tuzla Devlet Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Akciğer kanseri hastalarında sistemik inflamasyonun rolü bilinmektedir. Kanser hastalarında depresyon başta olmak üzere psikiyatrik bozuklukların tanı ve tedavisi hastaların tedaviye uyumunu ve yaşam kalitesini artırabilmektedir. De novo metastatik akciğer kanserli hastalarda inflamatuar belirteçler ile depresyon arasındaki ilişkiyi araştırmayı hedefledik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak-Aralık 2021 tarihleri arasında yeni tanı alan de novo metastatik akciğer kanseri 66 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların temel özellikleri, laboratuvar bulguları ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kemoterapi öncesi visitte değerlendirildi.
BULGULAR: Nötrofil lenfosit oranı (NLR), platelet lenfosit oranı (PLR) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SII) BDÖ’ye göre depresyon saptanan grupta anlamlı derecede yüksek bulundu. NLR, PLR, C-reaktif protein/lenfosit oranı ve SII değerleri, BDÖ puanları ile pozitif korelasyon göstermektedir. NLR için 3.63, PLR için 173 ve SII için 1208 değerlerinin depresyonu saptamak için cut-off değer olarak kullanılabileceği saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Onkolojik değerlendirme sırasında biyopsikososyal yaklaşım hastalığın prognozu açısından önemli olmakla birlikte, kanserin yaşamı tehdit eden ana hastalık olması, hastanın ek bir isteği olmadıkça klinisyenlerin rutinde depresyon taraması yapmasını güçleştirmektedir. Tanı anında ölçülen rutin laboratuvar değerleri ile olası depresyon riskinin önceden tahmin edilmesi hastaların tedavi süreçlerine önemli katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Depresyon, inflamasyon, akciğer kanseri.


The relationship between depression and inflammation markers in patients with metastatic lung cancer

İpek Özönder Ünal1, Atakan Topçu2
1Department Of Psychiatry, Istanbul Tuzla State Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Medical Oncology, Bezmialem Vakif University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: The role of systemic inflammation in lung cancer patients is known. As diagnosis and treatment of psychiatric disorders, especially depression, can increase patients' adherence to treatment and life quality. We aimed to investigate the relationship between inflammatory markers and depression in patients with de novo metastatic lung cancer.
METHODS: Sixty-six patients newly diagnosed with de novo metastatic lung cancer were included in our study between January-December 2021. Baseline characteristics, laboratory findings, and the Beck Depression Inventory (BDI) of patients were evaluated at the pre-chemotherapy visit.
RESULTS: Neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR) and systemic inflammation response index (SII) were significantly higher in the group with depression. NLR, PLR, C-reactive protein to lymphocyte ratio and SII values show a positive correlation with BDI scores indicating depression. It has been determined that the values of 3.63 for NLR, 173 for PLR and 1208 for SII can be used as cut-off values to detect depression.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the biopsychosocial approach is important in terms of disease prognosis during oncological evaluation, cancer remains the main life-threatening disease, making it difficult for clinicians to screen for depression unless the patient has an additional request. Predicting the possible risk of depression via common laboratory values measured at the time of diagnosis will significantly contribute to the treatment process of the patients.

Keywords: Depression, inflammation, lung cancer.




Sorumlu Yazar: İpek Özönder Ünal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar