Namık Kemal Tıp Dergisi

Hipotalamik Adrenal Eksen ve Tiroid Fonksiyon Değişikliklerinin Kritik Covid-19 Hastalarının Prognozuna Etkisi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-58815

Hipotalamik Adrenal Eksen ve Tiroid Fonksiyon Değişikliklerinin Kritik Covid-19 Hastalarının Prognozuna Etkisi

Muhammet Korkusuz1, Sulbiye Karaburgu2, Tayfun Et1, Rafet Yarımoglu3, Nuh Kumru3
1Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Karaman, Türkiye
2Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Karaman, Türkiye
3Karaman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Departmanı, Karaman, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatırılan COVID-19 hastalarının adrenal ve tiroid fonksiyonlarındaki değişikliklerin prognoz üzerine etkisini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma yoğun bakım ünitesine kabul edilen COVID-19 hastalarını içeren retrospektif bir değerlendirmeydi. Serum kortizol, adrenokortikotropik hormon (ACTH), tiroid uyarıcı hormon (TSH), serbest tiroksin (sT4) ve triiyodotironin (sT3) düzeyleri ilk yatışta ve yatış sırasında iki kez daha ölçüldü. Hormonların yanı sıra rutin biyokimya, hemogram, C-reaktif protein, prokalsitonin, fibrinojen ve D-dimer seviyeleri de ölçüldü. Her hasta için yoğun bakımda kalış süresi boyunca tüm nedenlere bağlı ölümler, inotropik ilaç ve mekanik ventilasyon ihtiyaçları ve hastanede kalış süreleri kaydedildi. Ötiroid hasta sendromu (ESS) ve hipokortizolizm oranlar belirlendi. Ölen ve yaşayan hastalar hormon değerleri açısından karşılaştırıldı ve mortalitenin bağımsız birlikteliklerini belirlemek için lojistik regresyon yapıldı.
BULGULAR: Genel olarak 124 hasta (%58 erkek, ortalama yaş 70.7±11.3 yıl) dahil edildi. Yoğun bakımda kalış süresi boyunca, hem fT3 hem de fT4, ancak TSH, yatış değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gösterdi. Serum kortizol ve ACTH değerleri yatış değerlerine göre arttı, bu artış anlamlı değildi. Hastaların %89.5'inde ESS mevcuttu. Hastaların üçte ikisi yoğun bakımda öldü. Serum fT3 değerleri, hayatta kalanlara kıyasla merhumlarda anlamlı derecede düşüktü. Hastaların %20.1'inde hipokortizolizm saptandı. Yalnızca fT3 düzeyi tüm nedenlere bağlı ölümleri bağımsız ve anlamlı bir şekilde öngörebilir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: ESS, kritik durumdaki COVID-19 hastaları arasında neredeyse evrenseldi. Serum fT3 tüm nedenlere bağlı ölümleri önemli ölçüde tahmin edebilir fakat diğer tiroid veya adrenal hormonları tahmin edemez.

Anahtar Kelimeler: Adrenal Fonksiyon, Ötiroid Hasta Sendromu, Hipokortizolizm, Prognoz, Tiroid Fonksiyonu


Effect of Hypothalamic Adrenal Axis and Thyroid Function Alterations on Prognosis of Critically Ill Covid-19 Patients

Muhammet Korkusuz1, Sulbiye Karaburgu2, Tayfun Et1, Rafet Yarımoglu3, Nuh Kumru3
1Karamanoglu Mehmetbey University, School of Medicine, Department of Anaesthesiology And Reanimation, Karaman, Turkey
2Karamanoglu Mehmetbey University, School of Medicine, Department of Endocrinology And Metabolism, Karaman, Turkey
3Karaman Training And Research Hospital, Department of Anaesthesiology And Reanimation, Karaman, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to evaluate the effect of changes in adrenal, and thyroid functions on the prognosis of COVID-19 patients admitted to the intensive care unit (ICU).
METHODS: This was a retrospective evaluation that included COVID-19 patients requiring ICU admission. Serum cortisol, adrenocorticotrophic hormone (ACTH), thyroid-stimulating hormone (TSH), free thyroxine (fT4) and triiodothyronine (fT3) levels were measured on admission and two more times during the hospitalization. Routine biochemistry, hemogram, C-reactive protein, procalcitonin, fibrinogen and D-dimer levels were also measured, along with hormones.All-cause mortality during ICU stay, inotropic drug and mechanical ventilation needs, and duration of hospitalization were recorded for each patient. Euthyroid sick syndrome (ESS) and hypocortisolism rates were determined. Deceased and survivor patients were compared in terms of hormone values, and logistic regression to determine independent associates of mortality were performed.
RESULTS: Overall, 124 patients (58% male, mean age 70.7±11.3 years) were included. During the ICU stay, both fT3 and fT4, but not TSH, showed a statistically significant decrease compared to admission values. Serum cortisol and ACTH values increased compared to admission values, this increase was not significant. ESS was present in 89.5% of the patients. Two-thirds of the patients died in ICU. Serum fT3 values were significantly lower among decedents compared to survivors. Hypocortisolism was detected in 20.1% of the patients. Only the fT3 level could independently and significantly predict all-cause mortality.
DISCUSSION AND CONCLUSION: ESS was almost universal among critically ill COVID-19 patients. Serum fT3, but not other thyroid or adrenal hormones, could significantly predict all-cause mortality.

Keywords: Adrenal Function, Euthyroid Sick Syndrome, Hypocortisolism, Prognosis, Thyroid Function




Sorumlu Yazar: Muhammet Korkusuz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar