Namık Kemal Tıp Dergisi

Post-enfeksiyöz Glomerülonefrit Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi [IUYD]
IUYD. 2024; 12(3): 0-0

Post-enfeksiyöz Glomerülonefrit Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi

Gözde Atasever Yıldırım1, Sevgin Taner2
1Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
2Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nefroloji

GİRİŞ ve AMAÇ: Post-enfeksiyöz glomerülonefrit, sıklıkla A grubu beta hemolitik streptokokların nefritojenik suşları ile enfeksiyonlardan sonra gelişen akut bir glomerülonefrittir. Hastalar asemptomatik mikroskobik hematüri ve nefrotik olmayan proteinüri gibi hafif bulgularla başvurabilecekleri gibi makroskopik hematüri, nefrotik düzeyde proteinüri, ödem, hipertansiyon ve akut böbrek hasarı gibi ciddi bulgularla da başvurabilirler. Bu yazıda altı ay gibi kısa bir sürede çocuk nefroloji kliniğine başvuran ve PIGN tanısıyla takip edilen hastaların laboratuvar ve klinik bulgularını sunmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde post-enfeksiyöz glomerülonefrit tanısıyla altı aylık dönemde (Ekim 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında) takip edilen 30 hastanın tıbbi kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik, laboratuvar ve tedavi bilgileri kaydedildi.
BULGULAR: Akut nefritik sendrom, enfeksiyon sonrası glomerülonefrit ile takip edilen 22 hasta (%73,3) ile en sık görülen klinik tabloydu. Hastaların 4'ü (%13,3) nefrotik sendrom, 2'si (%6,7) hızlı ilerleyen glomerülonefrit ve 2'si (%6,7) hipertansif ensefalopati ile başvurdu. İkisi hızlı ilerleyen glomerülonefrit (RPGN) ile başvuran ve C3 düzeyi 8 haftadan fazla düşük kalan bir hasta olmak üzere 3 hastaya böbrek biyopsisi yapıldı. Bu hastaların patolojik tanısı diffüz proliferatif glomerülonefrit olarak bildirildi.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Post-enfeksiyöz glomerülonefrit genellikle benign nefrit şeklinde ortaya çıksa da tanısı geciken ve uygun şekilde tedavi edilmeyen hastaların kötü klinik tabloyla başvurabileceği akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: glomerülonefrit, post streptokoksik glomerülonefrit, çocuk, nefrotik sendrom, akut nefritik sendrom


Evaluation of post-infectious glomerulonephritis: Single center experience

Gözde Atasever Yıldırım1, Sevgin Taner2
1Adana City Training and Research Hospital, Pediatrics
2Adana City Training and Research Hospital, Pediatric Nephrology

INTRODUCTION: Postinfectious glomerulonephritis (PIGN) is an acute glomerulonephritis, often develops after infections with nephritogenic strains of group A beta hemolytic streptococcus. Patients may present with mild findings such as asymptomatic microscopic hematuria and non-nephrotic proteinuria or they may present with severe findings such as macroscopic hematuria, nephrotic range proteinuria, edema, hypertension and acute kidney injury. In this paper, we aimed to present the laboratory and clinical findings of patients who applied to pediatric nephrology clinic in a short period of six months and were followed up with the diagnosis of PIGN.
METHODS: The medical records of 30 patients who were followed up in Adana City Training and Research Hospital with the diagnosis of post-infectious glomerulonephritis in a six-month period (between October 2022 and March 2023) were evaluated retrospectively. The clinical, laboratory and treatment information of the patients were recorded.
RESULTS: Acute nephritic syndrome was the most common clinical presentation with 22 patients (73.3%) followed up with post-infectious glomerulonephritis. Four (13.3%) of the patients presented with nephrotic syndrome, two (6.7%) with rapidly progressive glomerulonephritis, and two (%6.7) with hypertensive encephalopathy. Kidney biopsy was performed in 3 patients, two of whom presented with rapidly progressive glomerulonephritis (RPGN) and one whose C3 level remained low beyond 8 weeks. The pathological diagnosis of these patients was reported as diffuse proliferative glomerulonephritis.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although PIGN usually occurs as a benign nephritis, it should be kept in mind that patients whose diagnosis is delayed and not treated appropriately may present with poor clinical presentation.

Keywords: glomerulonephritis, post streptococcus glomerulonephritis, children, nephrotic syndrome, acute nephritic syndrome


Gözde Atasever Yıldırım, Sevgin Taner. Evaluation of post-infectious glomerulonephritis: Single center experience. IUYD. 2024; 12(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Sevgin Taner, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar