Namık Kemal Tıp Dergisi

Spondiloartrit Hastalarında Hastalık Aktivitesinin Değerlendirilmesinde Fekal Kalprotektinin Yeri: Bir Kesitsel Çalışma [IUYD]
IUYD. 2024; 12(3): 0-0

Spondiloartrit Hastalarında Hastalık Aktivitesinin Değerlendirilmesinde Fekal Kalprotektinin Yeri: Bir Kesitsel Çalışma

ERTAN SARSILMAZ1, Burcu Barutcuoglu2, NALAN GÜLSEN ÜNAL3, Figen Yargucu Zihni4
1İzmir Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Bayraklı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Bornova, İzmir
3Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı, Klinik Biyokimya Bilim Dalı, Bornova, İzmir
4Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı, Bornova, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Spondiloartritler (SpA), aksiyal ve periferik eklem tutulumu ve ekstra-artiküler bulgularla seyreden kronik, inflamatuvar bir hastalık grubudur. Hastalık aktivitesinin (HA) değerlendirilmesi tedavi ve izlem açısından önemlidir. Güncel pratikte HA’ni değerlendirmede kullanılan çeşitli klinik ölçekler ve laboratuvar testleri mevcuttur. Ancak bu laboratuvar belirteçlerinin HA’ni belirlemedeki duyarlılık ve özgüllükleri istenilen seviyede değildir.
Kalprotektin, inflamasyon halinde monosit, makrofajlardan salınan kalsiyum bağlayıcı bir proteindir. İnflamatuvar bağırsak hastalıklarının tanı ve takibinde sıkça kullanılmaya başlanan bir biyobelirtecidir. SpA’de de ciddi oranda bağırsak inflamasyonu gösterilmiştir. Bu çalışmada fekal kalprotektinin HA belirteci olarak SpA’de kullanılabilirliğinin test edilmesi amaçlamıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekim 2019-Şubat 2020 tarihi arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji polikliniğine başvuran ankilozan spondilit (AS) ve psoriatik artritli (PsA) hastalar dahil edildi. İnflamatuar bağırsak hastalığı olan ya da gastrointestinal semptomları olanlar dahil edilmedi. Demografik veriler, hastalığa ilişkin bilgiler, HA skorları ve laboratuvar tetkikleri hasta kayıtlarından elde olundu. Tüm olgularda fekal kalprotektin (FK) testi çalışıldı. Ardından FK düzeyleri ile hastalık aktivite parametreleri arasındaki korelasyon incelendi.
BULGULAR: FK seviyesi, eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) ile ilişkiliyken C-reaktif protein düzeyleri ile ilişkili bulunmadı. HA ölçeklerindense yalnızca Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS)-ESH ile ilişkili bulundu. Nonsteroid ve sigara kullananlarda FK düzeyi daha düşük saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Fekal kalprotektin (FK) seviyesi, eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) ile ilişkili bulunurken C-reaktif protein düzeyleri ile ilişki göstermemiştir. FK, sadece Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS)-ESH ile ilişkilidir ve nonsteroid ilaçlar ve sigara kullananlarda FK düzeyinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: ankilozan spondilit, biyobelirteç, fekal kalprotektin, inflamatuar bağırsak hastalığı, spondiloartrit


The Role Of Faecal Calprotectin In The Evaluation Of Disease Activity In Spondyloarthritis Patients: A Cross-sectional Study

ERTAN SARSILMAZ1, Burcu Barutcuoglu2, NALAN GÜLSEN ÜNAL3, Figen Yargucu Zihni4
1Clinic of Internal Medicine, Izmir City Hospital, Bayraklı, Izmir
2Department of Internal Medicine, Division of Gastroenterology, Ege University Faculty of Medicine, Bornova, Izmir
3Ege University Faculty of Medicine, Department of Medical Biochemistry, Division of Clinical Biochemistry, Bornova, Izmir
4Ege University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Rheumatology, Bornova, Izmir

INTRODUCTION: Spondyloarthritis (SpA) is a group of chronic, inflammatory diseases characterized by involvement of the axial and peripheral joints, as well as extra-articular manifestations. It is important to assess disease activity (DA) for treatment and follow-up. Although there are commonly used scoring systems, they may lack sensitivity and specificity in determining DA. One potential biomarker for DA is calprotectin, a calcium-binding protein released from monocytes and macrophages during inflammation. Faecal calprotectin (fCal) is frequently used in the diagnosis and follow-up of inflammatory bowel diseases (IBD). Significant intestinal inflammation has also been shown in active SpA. The aim of this study was to test the utility of fCal as a marker of DA.
METHODS: The study included patients with ankylosing spondylitis (AS) and psoriatic arthritis, admitted to our hospital between October 2019 and February 2020. Patients with gastrointestinal symptoms were excluded. Demographic data, DA scores, and laboratory test results were obtained from patient records. The correlation between fCal levels and DA parameters was analysed.
RESULTS: fCal levels were correlated with the erythrocyte sedimentation rate (ESR) but not with C-reactive protein levels. Among the DA scores, only the AS Disease Activity Score (ASDAS)-ESR was found to be correlated. Non-steroid users and cigarette smokers exhibited lower levels of fCal.
DISCUSSION AND CONCLUSION: fCal levels were found to be associated with ESR but not with C-reactive protein levels. fCal is only correlated with Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS)-ESR, and lower fCal levels were observed in those using nonsteroidal drugs and smokers.

Keywords: ankylosing spondylitis, biomarker, fecal calprotectin, inflammatory bowel disease, spondyloarthritis


ERTAN SARSILMAZ, Burcu Barutcuoglu, NALAN GÜLSEN ÜNAL, Figen Yargucu Zihni. The Role Of Faecal Calprotectin In The Evaluation Of Disease Activity In Spondyloarthritis Patients: A Cross-sectional Study. IUYD. 2024; 12(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Figen Yargucu Zihni, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar