Namık Kemal Tıp Dergisi

Tırnak Yatağı Dermatoskopi Bulgularının Proteinüri ile İlişkisi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-63644

Tırnak Yatağı Dermatoskopi Bulgularının Proteinüri ile İlişkisi

Dilek Gibyeli Genek1, Ceyda Tetik Aydoğdu2
1Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, Muğla
2Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Muğla

GİRİŞ ve AMAÇ: Proteinürinin mikrovasküler hasarın bir belirteci olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı proteinürik hastalarda tırnak kıvrımı kapillerlerinin dermatoskopik bulgularını ve bu bulguların proteinüri düzeyi ile ilişkisini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız gözlemsel kesitsel bir çalışmadır. Rutin tetkiklerde spot idrarda albumin/kreatinin oranı 30 mg/gr'ın üzerinde saptanan 85 proteinürik hasta ve 85 proteinürisi olmayan hasta bu çalışmaya alındı. Proteinürik hastalar üç gruba ayrıldı (mikroalbüminüri, makroalbüminüri ve aşikar proteinüri). Tırnak yatağı kapiller morfolojisi uzman bir dermatolog tarafından el dermatoskopuyla incelendi.
BULGULAR: En az bir kapiller dermoskopik bulgu varlığı proteinürili hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (%62'e karşı %14, P <.05). Kapiller ektazi ve dev kapiller varlığı, subpapiller venöz pleksus görünümü, kapiller dezorganizasyon ve kapiller dansitede azalma proteinürili hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (P<.05). Tırnak yatağı dermatoskopik bulguları ile proteinüri düzeyleri arasında ilişki saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Literatürde proteinürili hastalarda dermatoskopun kullanıldığı tırnak yatağı kapiller morfolojisi ile ilgili bir çalışmaya rastlamadık. Çalışmamızda proteinürisi olan hastalarda en az bir kapiller dermatoskopik bulgu varlığı anlamlı olarak daha yüksekti. Proteinüri düzeyleri ile dermatoskopi bulguları arasında ilişki saptamadık. Sınırlılığımız hastalarda proteinüri süresinin bilinmemesi ve proteinürinin etiyolojisine göre gruplandırma yapılmamış olmasıdır. Proteinüri ile seyreden hastalıklarda tırnak yatağı kapillerlerinin dermatoskopik incelemesinin hastalığın mikrovasküler alanda yaptığı hasarın yaygınlığına dair bir gösterge olabileceğini düşünüyoruz. Bu alanda yapılacak daha çok sayıda hastanın yer aldığı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: proteinüri, albuminüri, tırnak yatağı kapilleroskopisi, dermatoskopi


Nailfold Dermatoscopic Findings And Its Relationship With Proteinuria

Dilek Gibyeli Genek1, Ceyda Tetik Aydoğdu2
1Department Of Nephrology, Faculty Of Medicine, Sıtkı Koçman University
2Department Of Dermatology, Muğla Training and Research Hospital

INTRODUCTION: Proteinuria is thought to be a marker of microvascular damage. Objective of this study was to identify dermatoscopic findings of the nailfold capillary in patients with proteinuria and the relationship of these findings with the level of proteinuria.
METHODS: Our study is observational cross-sectional study. Eighty five proteinuric patients whose albumin/creatinine ratio was found to be above 30 mg/gr in the spot urine in routine tests and eighty five non proteinuric patients participated in this study. Proteinuric patients were separated into three groups (microalbuminuria, macroalbuminuria and overt proteinuria). Nailfolds capillary morphology were examined by a specialist dermatologist with a hand dermatoscope.


RESULTS: The presence of at least one capillary dermatoscopic finding was significantly higher in the patient group with proteinuria when compared to the control group (62 vs.14%, P <.05). Capillary ectasia and presence of giant capillaries, appearance of subpapillary venous plexus, capillary disorganization and decrease in capillary density were found to be significantly higher in patients with proteinuria compared to the control group (P <.05) But there was no significant difference between the levels of proteinuria with nailfold dermatoscopic findings.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We could not find any study in the literature on nailfold capillary morphology in which dermatoscope was used in patients with proteinuria. In our study, the presence of at least one capillary dermatoscopic finding was significantly higher in patients with proteinuria. Our limitation is that the duration of proteinuria. We think that dermatoscopic examination of nailfold capillaries in diseases with proteinuria may be an indicator of the extent of damage caused by the disease in the microvascular space. Comprehensive studies with more patients are needed in this area.

Keywords: proteinuria, albuminuria, nailfold capillaroscopy, dermatoscopy




Sorumlu Yazar: Dilek Gibyeli Genek, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar