Namık Kemal Tıp Dergisi

0-2 Yaş besin alerjisi olan çocukların annelerinde anksiyete ve bakım veren külfetinin değerlendirilmesi [IUYD]
IUYD. 2022; 10(1): 0-0

0-2 Yaş besin alerjisi olan çocukların annelerinde anksiyete ve bakım veren külfetinin değerlendirilmesi

Esra Yücel1, Nimet Pınar Yılmazbaş2, Seda Erbilgin3, Özlem Terzi4, Deniz Özçeker5
1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmunoloji ve Alerji Bilim Dalı, İstanbul -Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, Sağlam Çocuk Kliniği, İstanbul-Türkiye
3Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Psikiyatrisi Kliniği, İstanbul-Türkiye
4Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Bilim Dalı, Samsun-Türkiye
5Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniği, İstanbul-Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Besin alerjisi olan hastalar ve aileleri, sağlıklı bireylere göre düşük yaşam kalitesi, anksiyete, depresyon ve strese sahip olup, ebeveynlerde bakım veren külfeti yüksektir. Çalışmamızda 0-2 yaş arası gıda alerjisi hastalarının annelerine eşlik edebilecek anksiyete bozukluğunun değerlendirilmesi ve gıda alerjisi olan hastaların annelerinde külfetin incelenmesi amaçlandı.

YÖNTEM ve GEREÇLER: 0-2 yaş arası gıda alerjisi olan çocukların annelerine ve kontrol grubu olarak sağlıklı çocukların annelerine sosyodemografik veriler, hastane anksiyete depresyon ölçeği, SCL 90 R (Psikolojik belirti kontrol listesi) ve Zarit bakıcı yükü ölçeği ile ilgili anket uygulandı.
BULGULAR: Çalışmaya gıda alerjisi olan atmış yedi çocuk annesi ve sağlıklı çocuğu olan 74 anne alındı. Zarit bakım veren külfet ölçeği, gıda alerjisi olan çocukların annelerinde sağlıklı çocukların annelerine göre anlamlı olarak daha yüksekti (p = 0,018). Besin alerjisi olan çocukların anneleri, genel psikolojik belirti tarama listesi (SCL90 R) ölçeğinde anlamlı olarak daha yüksek bir genel puana sahipti (p = 0.045). Besin alerjisi olan çocukların annelerinde hastane anksiyete ölçeği puanı anlamlı olarak yüksekken, hastane depresyon ölçeği puanında fark yoktu (sırasıyla p= 0,045, p=0,825).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Annelerin külfet, anksiyete, depresyon gibi duygusal durumlarının değerlendirilmesi ve besin alerjisi baş etmeye çalışma stratejileri ihmal edilebilir. Bu nedenle besin alerjisi olan özellikle küçük yaşta olan çocukların annelerinin psikososyal destek gereksinimleri değerlendirilmeli ve gerekli yönlendirme sağlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: anksiyete, besin alerjisi, külfet, hayat kalitesi, Zarit bakım veren külfet ölçeği


Evaluation of anxiety and caregiver burden in the mothers of 0-2 years old children with food allergy

Esra Yücel1, Nimet Pınar Yılmazbaş2, Seda Erbilgin3, Özlem Terzi4, Deniz Özçeker5
1Istanbul Faculty of Medicine, Department of Pediatric Allergy and Immunology, Istanbul Unversity, Istanbul, Turkey
2Well Child Clinic, Okmeydanı Research and Training Hospital, Sağlık Bilimleri University, Istanbul, Turkey
3Pediatric Psychiatry Clinic, Okmeydanı Research and Training Hospital, Sağlık Bilimleri University, Istanbul, Turkey
4Department of Public Health, Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
5Pediatric Allergy and Immunology Clinic, Okmeydanı Research and Training Hospital, Sağlık Bilimleri University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Patients with food allergy and their families have poor quality of life, anxiety, depression, and stress compared to healthy individuals, and the caregiver burden is high in the parents. In our study, it was aimed to evaluate the anxiety disorder that may accompany the mothers of food allergic patients aged 0-2 years, and to examine the caregiver burden in the mothers of food allergic patients.
METHODS: A questionnaire about sociodemographic data, hospital anxiety depression scale, SCL 90 R (Psychological symptom checklist), and Zarit caregiver burden scale were administered to the mothers of food-allergic children aged 0-2 years and the mothers of healthy children as the control group.
RESULTS: Sixty seven mothers of children with food allergy and 74 mothers with healthy children were enrolled in the study. Zarit caregiver burden scale was significantly higher in mothers of children with food allergy than mothers of healthy children (p = 0.018). Mothers of food allergic children had a significantly higher overall score on the general psychological symptom screening list (SCL90 R) scale (p = 0.045). While the hospital anxiety scale score was significantly higher in the mothers of children with a food allergy, there was no difference in the hospital depression scale score (p= 0.045, p=0.825, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Evaluation of mothers' emotional status such as burden, anxiety, and depression and coping with food allergy strategies can be neglected. Therefore, the requirement of psychosocial support for mothers of children with food allergy, especially in the young age group, should be evaluated and provided when necessary.

Keywords: anxiety, burden, food allergy, quality of life, Zarit caregiver burden scale


Esra Yücel, Nimet Pınar Yılmazbaş, Seda Erbilgin, Özlem Terzi, Deniz Özçeker. Evaluation of anxiety and caregiver burden in the mothers of 0-2 years old children with food allergy. IUYD. 2022; 10(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Esra Yücel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar