Namık Kemal Tıp Dergisi

Peroneal Tendon Rekonstrüksiyonunda Otogreft Olarak Hamstring Tendonları Kullanılabilir Mi?: Kadavra Çalışması [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-84803

Peroneal Tendon Rekonstrüksiyonunda Otogreft Olarak Hamstring Tendonları Kullanılabilir Mi?: Kadavra Çalışması

Murat Kaya1, Nazım Karahan2, Demet Pepele Kurdal3, Esin Derin Çiçek4, Barış Yılmaz3, Elif Nedret Keskinoz5
1Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Çorlu Devlet Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Tekirdağ, Türkiye
3Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
4Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
5Acıbadem Üniversitesi, Anatomi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kronik peroneal tendon yırtıklarının rekonstrüksiyonunda tendon transferleri ve otogreftler kullanılabilir. Bu kadavra çalışmasında peroneal tendonların rekonstrüksiyonu için otogreft hamstring tendonlarının kullanımının çap uygunluğu açısından değerlendirilmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada 13 (4 kadın, 9 erkek) taze donmuş kadavra alt extremitesinden otogreft olarak 13 adet makroskopik yaralanması ve dejenerasyonu olmayan, hamstring tendonları (gracilis, semitendinosus) standart yöntemler ile elde edildi ve ölçüme alındı. Ardından aynı kadavraların peroneal tendonları (peroneus longus, peroneus brevis) standart yöntemler ile elde edilerek ölçüme alındı. Tendon çap ölçümleri tendonların en kalın olduğu orta bölgesinden dijital mikro kumpas yardımıyla yapıldı. Ölçümler sonucunda hamstring tendonları ile her iki peroneal tendon kalınlıkları istatistiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen kadavraların yaş ortalaması 74,07±12,25 (Min-51, max-94) yıl iken vücut kitle indeksi ortalaması 25,38±6,07 olarak bulundu. Çapları değerlendirilen tendonlar ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (Her biri için p>0.05). Hamstring tendonları (grasilis ve semitendinosus) boyutları ile, peroneus longus ve brevis tendonları arasında pozitif korelasyon mevcuttu (Her biri için p<0.01). Ayrıca tendon orta çap değerlendirmesi sonucuna göre semitendinozus tendon çap ortalamasının peroneal tendonların çap ortalamasına daha yakın olduğu tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kronik peroneal tendon yırtıklarının rekonstrüksiyonunda otogreft olarak, her iki peroneal tendonun rekonstrüksiyonu için semitendinozus tendonunun kullanılması tendon orta çapları değerlendirmesine göre daha uygun olabileceği kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler: peroneal tendon, tendon rekonstrüksiyonu, hamstring otogreft


Can Hamstring Tendons Be Used as Autografts in Peroneal Tendon Reconstruction?: A Cadaveric Study

Murat Kaya1, Nazım Karahan2, Demet Pepele Kurdal3, Esin Derin Çiçek4, Barış Yılmaz3, Elif Nedret Keskinoz5
1Marmara University Pendik Training And Research Hospital, Department Of Orthopedics And Traumatology, Istanbul, Turkey
2Corlu State Hospital, Department Of Orthopedics And Traumatology, Tekirdag, Turkey
3Fatih Sultan Mehmet Training And Research Hospital, Department Of Orthopedics And Traumatology, Istanbul, Turkey
4Fatih Sultan Mehmet Training And Research Hospital, Department Of Radiology, Istanbul, Turkey
5Acibadem University, Department Of Anatomy, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Tendon transfers and autografts can be used in the reconstruction of chronic peroneal tendon tears. This cadaveric study aimed to evaluate the use of autograft hamstring tendons to reconstruct peroneal tendons in terms of diameter suitability.
METHODS: In this study, 13 hamstring tendons (gracilis, semitendinosus) without macroscopic injury and degeneration from the lower extremity of 13 fresh frozen cadavers were harvested and measured by standard methods. Then, peroneal tendons (peroneus longus, peroneus brevis) of the same cadavers were harvested and measured by standard methods. Tendon diameters were measured from the middle region of the tendon using a digital micro-caliper. After the measurements were completed, the thickness of the hamstring tendons and both peroneal tendons were statistically evaluated.
RESULTS: The mean age of the cadavers included in the study was 74.07±12.25 (Min-51, max-94), and the mean body mass index was calculated as 25.38±6.07. There was no statistically significant difference by gender in the evaluated tendon diameters (p>0.05 for each). A positive correlation was found between hamstring tendons (gracilis and semitendinosus) and peroneus longus and brevis tendons in terms of size (p<0.01 for each). In addition, in the measurement of the mean tendon diameter from the middle region, the mean diameter of the semitendinosus tendon was found to be closer to the mean diameter of the peroneal tendons.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In the reconstruction of chronic peroneal tendon rupture, the semitendinosus tendon's use as an autograft for both peroneal tendons might be more appropriate according to the evaluation of the tendon diameter from the middle region.

Keywords: peroneal tendon, tendon reconstruction, hamstring autograft




Sorumlu Yazar: Murat Kaya, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar