Namık Kemal Tıp Dergisi

Otizmli çocuklar ve aileleri için pandemi dönemi nasıl geçti? Yaşanan zorluklar ve psikososyal etkiler [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-86158

Otizmli çocuklar ve aileleri için pandemi dönemi nasıl geçti? Yaşanan zorluklar ve psikososyal etkiler

Hasan Cem Aykutlu1, Burcu Güneydaş Yıldırım2, Leyla Bozatlı1, Ekin Beyza Köse3, Işık Görker1
1Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Edirne
2İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, istanbul
3Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Edirne

GİRİŞ ve AMAÇ: Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklar, rutin ihtiyaçları ve değişime uyum sağlamadaki zorlukları nedeniyle pandemiye karşı özellikle savunmasızdır. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinin OSB tanılı çocuklar ve aileleri üzerindeki psikososyal etkisini ve bu dönemde karşılaştıkları zorlukları değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2020-2021 yılları arasında kliniğimizde takip edilen 3-18 yaş arası 85 OSB'li çocuğun ebeveynine, araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu uygulandı. OSB tanılı çocuğu olan ailelerin pandemiden etkilenme durumları "Stresli Durumlara Çocuk ve Ergen Tepkileri - Otizm Aile Adaptasyonu ve Dayanıklılığı" maddeleri ile değerlendirildi. Ebeveynler anketi çevrimiçi olarak veya telefonla yanıtladı.
BULGULAR: Çocukların yaş ortalaması 10,3±4,1 yıl, 65'i erkek ve 20'si kızdı. Ailelerin %10,6'sı pandemi sırasında tıbbi bir acil durum yaşadığını bildirdi. En sık görülen davranış sorunları öfke, konsantrasyon güçlüğü ve hiperaktivite idi. Çocukların %37,6'sının eğitim desteği alamadığı, %74,1'inin tedavi göremediği, %31,1'inin doktora ulaşmakta zorluk çektiği ve %7,8'inin tedaviyi karşılamakta güçlük çektiği bildirildi. Ayrıca çocukların %33'ü günde 4 saatten fazla ekran başında vakit geçiriyordu. Ebeveynlerin %61,2'si pandemi karantina sürecini eskisinden daha zor olarak değerlendirdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pandemi, OSB'li çocukların günlük rutinlerini, özel eğitim, rehabilitasyon ve sağlık hizmetlerini sekteye uğratmış, ayrıca davranış sorunlarını da arttırmıştır. Bu nedenle, OSB gibi özel gereksinimi olan çocukların ruhsal ihtiyaçlarını bilmek ve karşılayabilmek, gelecek afet durumlarında yapılacak yardımların önemli bir parçası olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, pandemi, Covid-19, çocuk psikiyatrisi, psikososyal


How the Pandemic Affected Autistic Children and Their Families? Challenges and Psychosocial Impacts

Hasan Cem Aykutlu1, Burcu Güneydaş Yıldırım2, Leyla Bozatlı1, Ekin Beyza Köse3, Işık Görker1
1Department of Child and Adolescent Psychiatry, Trakya University, Edirne, Turkey
2Department of Child and Adolescent Psychiatry, Istanbul Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital, istanbul, Turkey
3Trakya University Faculty of Medicine, Edirne, Turkey

INTRODUCTION: Children with autism spectrum disorder (ASD) are especially vulnerable to the pandemic due to their need for routine and difficulty adapting to change. The aim of this study was to evaluate the psychosocial impact of the COVID-19 pandemic on children diagnosed with ASD and their families and the challenges they faced during this period.
METHODS: We surveyed 85 parents of children with ASD aged 3-18 years who were followed up in our clinic between 2020 and 2021. We assessed ASD families’ pandemic impact with the “Child and Adolescent Reactions to Stressful Situations - Autism Family Adaptation and Resilience” items. Parents answered the questionnaire online or by phone.
RESULTS: The mean age of the children was 10.3±4.1 years, 65 were boys and 20 were girls. 10.6% of the families had a medical emergency during the pandemic. The most common behavioral problems were anger, difficulty concentrating, and hyperactivity. 37.6% of the children could not receive educational support, 74.1% could not receive treatment, 31.1% had difficulty reaching a doctor, and 7.8% had difficulty affording treatment. Furthermore, 33% of the children spent more than 4 hours a day on screens. 61.2% of parents rated the pandemic quarantine process as more difficult than before.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The pandemic disrupted the daily routines, special education, rehabilitation, and health care services of children with ASD. It also increased their behavioral problems. Therefore, recognizing and addressing the psychological needs of children with special needs, such as ASD, will be an important part of the response to future disasters.

Keywords: Autism spectrum disorder, pandemic, Covid-19, child psychiatry, psychosocial




Sorumlu Yazar: Hasan Cem Aykutlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar