Namık Kemal Tıp Dergisi

Migren Hastalarında Serum TSH ve Serbest T4 Düzeylerinin Değerlendirilmesi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-88709

Migren Hastalarında Serum TSH ve Serbest T4 Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Mustafa Altaş1, Hatice Caliskan Burgucu2, Zeliha Yarar3
1Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Konya
2Konya Şehir Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği, Konya
3Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Konya

GİRİŞ ve AMAÇ: Migren, tekrarlayan baş ağrısı atakları ile karakterize, dizabilitiye neden olan ve sık görülen nörovasküler inflamatuar bir hastalıktır. Tiroid regülasyonunun migrendeki rolü tam olarak anlaşılamamıştır ve veriler çelişkilidir. Bu çalışmanın amacı tiroid hormon düzeyleri ile migren tipleri ve baş ağrısı şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 150 migren hastası dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, migren alt tipleri, sıklığı ve şiddeti, serum tirotropin (TSH),serbest tiroksin (sT4) düzeyleri kayıt edildi. Migrenin şiddetini değerlendirmek için Migren Diazabilite Değerlendirme Anketi (MİDAS) ve Görsel Analog Skala (VAS) kullanıldı. Verilerin analizi yapıldı.
BULGULAR: Hastaların yaş ortalamaı 40.40±10.84, kadın erkek oranı 5.1: 1 idi. Migren hastalarının tiroid hormon düzeyleri ile baş ağrısı özellikleri ile migren şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). VAS ve MİDAS değerleri ile TSH düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0.973).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Migren hastalığı ve tiroid hastalıkları toplumda yaygın görülen hastalıklardır. Migrenin özellikleri ve baş ağrısı şiddeti belirlenirken tiroid hastalıkları ve tiroid fonksiyon testleri birlikte değerlendirilmelidir. Verilerimiz, tiroid hormon düzeyleri ile migren alt tipleri ve şiddeti arasında bir ilişki olmadığını düşündürmektedir. Bu ilişkiyi doğrulamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: migren, serum TSH, serum serbest T4


Evaluation of Serum TSH and Free T4 Levels in Migraine Patients

Mustafa Altaş1, Hatice Caliskan Burgucu2, Zeliha Yarar3
1Necmettin Erbakan University, Meram Medical Faculty, Neurology Division, Konya
2Konya City Hospital, Endocrinology and Metabolic Diseases Clinic, Konya
3Necmettin Erbakan University, Meram Medical Faculty, Endocrinology and Metabolic Diseases Subdivision, Konya

INTRODUCTION: : Migraine is a common neurovascular inflammatory disease that causes disability and is characterized by recurrent headache attacks. The role of thyroid regulation in migraine is poorly understood, and data is conflicting. Aim of this study is to evaluate the association of thyroid hormone levels and migraine types and headache severity.
METHODS: 150 migraine patients enrolled in this retrospective study. Demographic and clinical characteristics of the patients, migraine subtypes, frequency and severity,serum thyrothytropine (TSH), free thyroxin (fT4) levels were evaluated from records. The Migraine Disability Assessment questionnaire (MIDAS) and Visual Analog Scale (VAS) were used for to assess severity of migraine. Data analysis was done.
RESULTS: Mean age was 40.40±10.84 years, and the female to male ratio was 5.1: 1. No significant relationship was found between thyroid hormone levels and headache characteristics of migraine patients and migraine severity (p>0.05). There was no significant relationship between VAS and MIDAS values and TSH levels (p=0.973).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Migraine and thyroid diseases are common diseases in the society. Thyroid diseases and thyroid function tests should be evaluated together when determining the characteristics of migraine and the headache severity. Our data suggest that no relationship between thyroid hormone levels and migraine subtypes and severity. Further studies are needed in order to confirm this association.

Keywords: migraine, serum TSH, serum free T4




Sorumlu Yazar: Mustafa Altaş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar