Namık Kemal Tıp Dergisi

ROP-bundle protokolü ile midriyatiklerin yan etkileri azaltılabilinir mi? [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-90775

ROP-bundle protokolü ile midriyatiklerin yan etkileri azaltılabilinir mi?

Ozlem Sahin1, Özmert M.A. Özdemir2, EBRU NEVIN ÇETIN3, Kazım Küçüktaşçı4, Hacer Ergin2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, İstanbul
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Denizli
3Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği, Denizli
4Denizli Özel Denipol Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Denizli

GİRİŞ ve AMAÇ: Prematüre retinopatisi(ROP) muayenesinde pupil dilatasyonu için kullanılan midriyatikler; nazal mukoza, kornea, konjonktiva ve ciltten emilerek nörolojik, gastrointestinal ve kardiyovasküler sistemde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bu yan etkilerin en aza indirilebilmesi için midriyatiklerin uygun konsantrasyon ve kombinasyonlarda hazırlanması, uygulama sonrasında gözlerin kapatılıp nazo-lakrimal kanal üzerine bası uygulanması önerilmektedir. Bu çalışmada, ünitemizde ROP muayenesi öncesinde pupil dilatasyonu amacıyla kullanılan %0.5 siklopentolat-%1 fenilefrin kombinasyonu ve damla sonrası ünitemizde uyguladığımız protokol ile erken dönemdeki sistemik yan etkileri değerlendirmeyi amaçladık.



YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak planlanan çalışmaya 17 olguya ait 33 ROP muayenesi dahil edildi. ROP-bundle protokolümüze uygun olarak %0.5 siklopentolat-%1 fenilefrin kombinasyonunu içeren göz damlalarının damlatılmasından sonra göz kapatılıp, nazo-lakrimal kanala 1-2 dk süreyle bası uygulandı ve cilde sızan fazla kısmı silindi. Damla öncesinde ve sonrası 10., 30., 60. dakikalarda oksijen satürasyonu (SaO2), verilen oksijen miktarı (FiO2), tansiyon arteriyel (TA), kalp tepe atımı (KTA) kaydedildi. Ayrıca hastalar 24 saat süreyle gastrik rezidü, distansiyon, apne ve diğer yan etkiler açısından takip edildi.
BULGULAR: Çalışma kapsamında %35,3’ü (6) erkek ve %64,7’si (11) kız olmak üzere değerlendirilen 17 yenidoğanın ortalama gestasyon haftası ve vücut ağırlıkları sırasıyla 27,6±3 hafta ve 1025±389 gr saptandı. Onyedi olguda midriyatik öncesi ve sonrası yapılan 33 değerlendirmede; iki olguda distansiyon, birinde apne ve bir olguda da ciltte solukluk gelişti. Tedavi öncesi ile sonrası ölçümler arasında sadece SaO2 ve 60. dakika sistolik TA ölçümünde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptansa da hemodinamik değişiklik bakımından klinik olarak anlamlı değerlendirilmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Midriyatiklere bağlı gelişebilecek yan etkilerin azaltılması amacıyla ROP muayenesi öncesi ve sonrasındaki uygulamaların standardize edilmesi, erken müdahale açısından ROP muayenesi sonrası olguların yakın izlemi gereklidir.



Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, yenidoğan, siklopentolat, fenilefrin


Can the side effects of mydriatics be reduced with the ROP-bundle protocol?

Ozlem Sahin1, Özmert M.A. Özdemir2, EBRU NEVIN ÇETIN3, Kazım Küçüktaşçı4, Hacer Ergin2
1Neonatal Intensive Care Unit, Health Sciences University Umraniye Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Neonatal Intensive Care Unit, Pamukkale University Faculty Of Medicine, Denizli,turkey
3Eye Clinic, Pamukkale University Faculty Of Medicine, Denizli, Turkey
4Neonatal Intensive Care Unit, Denizli Private Denipol Hospital, Denizli, Turkey

INTRODUCTION: The mydriatics that used for pupil-dilation in the examination of retinopathy-of-prematurity(ROP) may cause some side-effects in the neurological, gastrointestinal, cardiovascular systems by absorption from the nasal mucosa, cornea, conjunctiva, skin. In order to minimize these side-effects, it's recommended to prepare mydriatics in appropriate concentrations, combinations, and to apply pressure on the naso-lacrimal canal by closing the eyes after the application. In this study, we aimed to evaluate the systemic side-effects in the early period of using 0.5% cyclopentolate-1% phenylephrine combination for pupil-dilatation before the ROP-examination and with the protocol we applied after drip in our unit.

METHODS: Thirty-three ROP examinations of 17cases were included in the study, which was planned retrospectively. After instillation of eye drops containing 0.5%cyclopentolate-1%phenylephrine combination in accordance with our ROP-bundle-protocol, the eye was closed, pressure was applied to the naso-lacrimal canal for 1-2minutes, and the excess part that had leaked into the skin was wiped off. Oxygen saturation(SaO2), the amount of oxygen given(FiO2), blood pressure arterial(TA), heart rate(HR) were recorded before and after the drop at 10., 30. and 60.minutes. In addition, patients were followed up for 24hours in dimensions of gastric-residue, distention, apnea and other side-effects.
RESULTS: The mean-week of gestation, body weight of 17newborns, 35.3%(6) of whom were boys, 64.7%(11) of girls, were found to be 27.6±3weeks, 1025±389g, respectively. In 33evaluations made before and after mydriatic in 17cases; distension developed in two cases, apnea in one, and pallor of the skin in one patient. Although there was a statistically significant difference only in SaO2 and 60th minute systolic TA-measurements between pre- and post-treatment measurements, hemodynamic changes were not evaluated as clinically significant.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In-order-to reduce the side-effects that may develop due to mydriatics, it's necessary to standardize the practices before and after the ROP-examination, close follow-up of the cases after the ROP-examination in terms of early intervention.

Keywords: Retinopathy of prematurity, newborn, cyclopentolate, phenylephrine




Sorumlu Yazar: Ozlem Sahin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar