Namık Kemal Tıp Dergisi

Türk Halkının Covid-19 Pandemisi Karantina Sürecine Yönelik Tutumlarının Bilişsel, Duyuşsal ve Davranışsal Boyutta İncelenmesi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-91885

Türk Halkının Covid-19 Pandemisi Karantina Sürecine Yönelik Tutumlarının Bilişsel, Duyuşsal ve Davranışsal Boyutta İncelenmesi

Berkalp Tunca1, Ece Özgören2, İhsan Berk3, Buket İpek4, MUSTAFA DEMİR5, Nefise Fermancı6, Şevkiye Babacan7, Murat Akşit8, YEMLİHA DURMAZ9, CENGİZ GAZELOĞLU10, Sinan Saracli11
1Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, AfyonKarahisar
2Eskişehir Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir
3Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon Karahisar
4Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon
5Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon
6Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, AfyonKarahisar, Türkiye
7Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon Karahisar, Türkiye
8Big Cat Araştırması, İstanbul
9İstatistik Türkiye, İstanbul
10Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Uygulamalı İstatistik Anabilim Dalı, Isparta
11Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Uygulamalı İstatistik Anabilim Dalı, Afyon

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Aralık 2019’dan beri tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını ve sonrası Türk halkının sergilediği tutumu (bilişsel, duyuşsal ve davranışsal boyutlarda) ve bu tutum üzerinde etkili olan etmenleri belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bir ölçek aracılığı ile derlenen veriler Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile modellenerek boyutlar arası ilişkiler ile her bir boyutta etkili olan maddelerin önemleri belirlenmiştir.
BULGULAR: Katılımcıların %61.4’ü erkek iken, %38.6’sı kadın, %65.4’ü 39 yaş altı iken, %34.6’sı 40 yaş üzerinde, bireylerin tutumlarını açıklayan alt boyutlardan Davranışsal Boyut üzerinde bireylerin ekonomik tedbirlere vereceği önemin en etkili değişken olduğu, Bilişsel ve duyuşsal boyutlarda ise sırası ile bireylerin “hayata geliş amaçlarını tekrar sorgulamaları” ve çevrelerindeki olaylara karşı geçmiştekinden daha duyarlı olacaklarının önemi anlamlı bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen diğer sonuçlar ilgili tablo ve şekillerde verilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bireylerin bir olaya karşı olan tutumlarının bu alt boyutlar ile incelenmesi noktasında etkili olan istatistiksel yöntemlerden AFA, DFA ve YEM analizi sonuçlarında duyuşsal boyutun etkisinin en yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Covid-19, Salgın Süreçleri, Tutum ve Davranış, İstatistiksel Modelleme


Cognitive, Affective and Behavioral Investigation of Turkish People's Attitudes towards the Covid-19 Pandemic Quarantine Process

Berkalp Tunca1, Ece Özgören2, İhsan Berk3, Buket İpek4, MUSTAFA DEMİR5, Nefise Fermancı6, Şevkiye Babacan7, Murat Akşit8, YEMLİHA DURMAZ9, CENGİZ GAZELOĞLU10, Sinan Saracli11
1Afyon Kocatepe University,ınstitute Of Science, AfyonKarahisar
2Eskisehir Technical University, Institute Of Science, Eskişehir
3Afyon Kocatepe University,ınstitute Of Science, Afyon Karahisar
4Karadeniz Technical University, Institute Of Science, Trabzon
5Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon
6Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, AfyonKarahisar Turkey
7Afyon Kocatepe Üniversitesi,fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon Karahisar, Turkey
8Big Cat Research, İstanbul
9Statistics Turkey, İstanbul
10Suleyman Demirel University,faculty Of Arts And Sciences, Isparta
11Afyon Kocatepe University,faculty Of Arts And Sciences, Afyon

INTRODUCTION: This head is to determine the attitude of the Turkish people (in cognitive, affective and behavioral dimensions) and the factors affecting this attitude after the coronavirus epidemic that has affected the whole world since December 2019.
METHODS: The data collected by a scale is modeled with Explanatory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) Structural Equation Modeling (SEM), and effects of the dimensions and the importance of the effective items in each dimension were determined.
RESULTS: While 61.4% of the participants are men, 38.6% of them are women, 65.4% of them are under the age of 39, 34.6% of them are over 40 years old. İndividuals’ "questioning their purpose of coming to life again" and “they would be more sensitive to the events around them than in the past” found significant respectively. Other results obtained from the study are given in the relevant tables and figures.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was determined that the affective dimension had the highest effect on the results of EFA, CFA and SEM analysis, which are among the statistical methods that are effective in examining the attitudes of individuals towards an event with these sub-dimensions.

Keywords: Covid-19, Epidemic Processes, Attitude and Behavior, Statistical Modeling




Sorumlu Yazar: CENGİZ GAZELOĞLU, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar