Namık Kemal Tıp Dergisi

Obstrüktif uyku apnesi olan kişilerde CPAP’ın hemosit profili, c-reaktif protein ve fibrinojen düzeyleri üzerine etkisi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-97658

Obstrüktif uyku apnesi olan kişilerde CPAP’ın hemosit profili, c-reaktif protein ve fibrinojen düzeyleri üzerine etkisi

Meltem Yılmaz1, Levent Cem Mutlu2
1Dr.Halil İbrahim Özsoy Bolvadin İlçe Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Afyonkarahisar, Türkiye
2Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Tekirdağ, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS), uyku sırasında tekrarlayan apne ve hipopne atakları ile karakterize yaygın bir uyku bozukluğudur. Tekrarlayan hipoksemik ve hiperkapnik olaylar, OUAS hastalarında artmış proinflamatuar sitokin üretimine, endotel disfonksiyonuna, oksidatif strese, metabolik düzensizliğe ve insülin direncine yol açabilir. Daha önceki çalışmalarda OUAS'lı hastalarda bazı hemogram değerlerinde artış olmuş ve CPAP (Sürekli pozitif hava yolu basıncı) tedavisi ile bu artmış değerlerde azalma gözlenmiştir. CPAP, OUAS'ı tedavi etmek ve hastaların semptomlarını hafifletmek için en etkili yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, OUAS olan kişilerde üç aylık CPAP tedavisinin hemosit profiline etkisini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 40 hasta dahil edildi. Klinik değerlendirme, önceki tam PSG (Polisomnografi) raporları ve CPAP tedavisi öncesi ve sonrasında tam kan profili (lökositler, nötrofiller, lenfositler, hemoglobin, hematokrit, trombositler, MPV, PDW, MCV, N/L ve P/L, CRP ve fibrinojen dahil olmak üzere) verileri katılımcılarının elektronik tıbbi kayıtlarından toplanmıştır.
BULGULAR: Çalışmayı tamamlayan tüm hastalar CPAP uyumluydu (5,53±0,39 h/gece). Üç aylık CPAP tedavisinden sonra, ortalama lökosit, lenfosit, hemoglobin, hematokrit, MPV, MCV, N/L ve P/L, CRP ve fibrinojen seviyeleri başlangıç değerlerine göre önemli ölçüde azaldı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız üç aylık CPAP tedavisinden sonra hemoglobin, hematokrit, lökosit, lenfosit, MPV, MCV, N/L ve P/L, CRP ve fibrinojen değerlerinde anlamlı azalma olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, CPAP, hemosit profili, CRP, fibrinojen


Effect of CPAP on hemocyte profile c-reactive protein and fibrinogen levels in people with obstructive sleep apnea

Meltem Yılmaz1, Levent Cem Mutlu2
1Dr.Halil Ibrahim Ozsoy Bolvadin District State Hospital, Clinic Of Pulmonary Diseases, Afyonkarahisar, Turkey
2Tekirdağ Namık Kemal University Faculty Of Medicine, Department Of Pulmonary Diseases, Tekirdağ, Turkey

INTRODUCTION: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a common sleep disorder characterized by repeated episodes of apnea and hypopnea during sleep. The repetitive hypoxemic and hypercapnic events can lead to increased proinflammatory cytokine production, endothelial dysfunction, oxidative stress, metabolic dysregulation, and insulin resistance in OSAS patients. In previous studies, some of the hemogram values increased in patients with OSAS and a decrease in these increased values was observed with CPAP treatment. Continuous positive airway pressure (CPAP) is the most effective method for treating OSAS and alleviating the patients’ symptoms. The aim of this study was to assess the effect of three-month CPAP therapy on hemocyte profile in people with Obstructive Sleep Apnea.
METHODS: Fourty patients were included in the study. Data including clinical assessment, full previous PSG reports, and baseline and after CPAP therapy complete blood profile (leukocytes, neutrophils, lymphocytes, hemoglobin, hematocrit, platelets, MPV, PDW, MCV, N/L, and P/L, CRP and fibrinogen) of the participants were collected from the electronic medical record.
RESULTS: All patients who completed the study were CPAP compliant (5,53±0,39 h/night). After three months of CPAP treatment, mean levels of leukocytes, lymphocytes, hemoglobin, hematocrit, MPV, MCV, N/L, and P/L, CRP and fibrinogen levels were significantly decreased compared to baseline values.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study showed that the significant decrease in hemoglobin, hematocrit, leukocyte, lymphocyte, MPV, MCV, N/L, and P/L, CRP and fibrinogen after three months CPAP therapy.

Keywords: Obstructive Sleep Apnea Syndrome, CPAP, hemocyte profile, CRP, fibrinogen




Sorumlu Yazar: Meltem Yılmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar