Namık Kemal Tıp Dergisi

Televizyon İzleme Süresi ve Gıda Reklamlarının Okul Öncesi Çocukların Beslenme Durumuna Etkisi [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-97769

Televizyon İzleme Süresi ve Gıda Reklamlarının Okul Öncesi Çocukların Beslenme Durumuna Etkisi

Utku Begüm Öztürkler Çakır1, Sedef Duran1, Seher Can1, Erkan Melih Şahin2
1Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Edirne, Türkiye
2Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Çanakkale, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Uzun süreli televizyon izlemek çocukların beslenmesini etkiler ve gıda reklamlarını izleyen çocuklarda bu gıdalara yönelim etkisi hızlı bir şekilde görülmektedir. Bu çalışmanın amacı 3-4 yaş ve 5 yaş grubu çocukların beslenme durumları ve televizyon izleme sürelerini belirlemek, gıda reklamlarının çocukların beslenme durumuna etkisini incelemek ve bu etkinin çocukların besin alımını nasıl etkilediğini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma, Edirne Şehir Merkezi'nde bir anaokulunda okuyan 3-4 ve 5 yaşındaki çocukların beslenme durumunu ve televizyon izleme süresini belirlemek için gönüllü olan 215 yetişkin ebeveyn ile gerçekleştirildi. Çocukların sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümler, gıda tüketimi sıklığı ve gıda tüketimi kayıtları, beslenme ve televizyon izleme alışkanlıkları değerlendirildi.
BULGULAR: Çocukların % 49,8'inin günde ortalama 2-3 saat televizyon izledikleri ve% 36,7'sinin haftada 1-2 kez gıda reklamlarında gördükleri yiyecekleri talep ettikleri saptanmıştır. Televizyonda yer alan gıda reklamlarının çocukların ilgisini çekmesi ile çocukların reklamlarda gördükleri asitli içecekler, meyve suyu, cips, çikolata, gofret, tatlılar, bisküviler ve krakerler gibi yiyecekleri isteme sıklıkları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Gıda reklamlarına dikkat eden çocuklarda dikkat etmeyenlere göre günlük enerji alımı, besin örüntüsündeki karbonhidrat yüzdesi ve günlük şeker tüketimi daha yüksek bulunmuştur. Televizyon izleme süresi arttıkça çikolata, gofret, soda ve meyve suyu tüketiminin arttığı tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak, televizyon izleme zamanı ve televizyonda gıda reklamları çocukların gıda seçimleri ve dolayısıyla beslenme durumları üzerinde etkili olabilir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Beslenme, Gıda Reklamı


The Effects of Time of Watching Television and Food Advertisements on Nutritional Status of Preschool Children

Utku Begüm Öztürkler Çakır1, Sedef Duran1, Seher Can1, Erkan Melih Şahin2
1Trakya University Faculty of Health Sciences, Edirne, Turkey
2Çanakkale On Sekiz Mart University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Çanakkale, Turkey

INTRODUCTION: Watching television for a long time affects the nutrition of children, and the effect of orientation on these foods is quickly seen in children watching food advertisements. The aim of this study was to determine the nutritional status and television viewing time of children aged 3-4 and 5 years, to examine the effect of food advertisements on the nutritional status of children, and to determine how this effect affects the nutrient intake of children.
METHODS: The study was conducted with 215 adult parents who volunteered to collect information about children in order to determine the nutritional status and television watching time of 3-4 and 5-year-old children studying in a kindergarten in Edirne city center and to evaluate these situations. Children's socio-demographic characteristics, anthropometric measurements, food consumption frequency and food consumption records, nutrition and television watching habits were evaluated.
RESULTS: 49.8% of children watch television for 2-3 hours a day on average, and 36.7% demand the food they see in food advertisements 1-2 times a week. A positive and significant relationship was determined between the fact that the food advertisements on the television attract the attention of children and the frequency of the children wanting the food they see in the advertisements, like acidic beverages, fruit juice, chips, chocolate, wafers, sweets, biscuits and crackers. Daily energy intake, the percentage of carbohydrates in the food pattern, and daily sugar consumption were found to be higher in children who paid attention to food advertisements compared to those who did not. It was determined that the consumption of chocolate, wafer, soda and fruit juice increased as the television viewing time increased.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, television viewing time and food advertisements on television can be effective on children's food choices and thus their nutritional status.

Keywords: Child, nutrition, food advertisement




Sorumlu Yazar: Sedef Duran, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar