Namık Kemal Tıp Dergisi

Akut Olmayan Subdural Hematomlarda Subgaleal ve Subdural Diren Kullanımının Karşılaştırılması: Kanama Yaşı Sonuçları Etkiler mi? [IUYD]
IUYD. Baskıdaki Makaleler: NKMJ-99608

Akut Olmayan Subdural Hematomlarda Subgaleal ve Subdural Diren Kullanımının Karşılaştırılması: Kanama Yaşı Sonuçları Etkiler mi?

Kutsal Devrim Seçinti
Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin Omurilik Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Kahramanmaraş

GİRİŞ ve AMAÇ: Kronik ve subakut subdural hematomların kabul görmüş cerrahi tedavisi burr-hole trepanasyonu takiben subdural alana kapalı diren sistemi yerleştirmektir. Direne bağlı komplikasyonlara açık olan bu yönteme alternatif olarak direnin subgaleal alana yerleştirilebileceği de önerilmektedir ancak henüz bu konuda görüş birliği sağlanamamıştır. Bu çalışmada amaç, kronik veya subakut subdural hematomun cerrahi tedavisinde kanamanın yaşının ve direnin subgaleal alana veya subdural alana yerleştirilmesinin cerrahi başarı üzerindeki etkisini incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kriterlere uyan ve takiplerine eksiksiz ulaşılabilen 79 hastanın verileri geriye dönük incelendi. Hastalar, kullanılan cerrahi yönteme göre “subdural diren grubu” ve subgaleal diren grubu” olarak iki gruba ayrıldı. Her bir grup ayrıca kendi içinde “kronik kanaması olanlar” ve “subakut kanaması olanlar” olarak iki alt gruba daha ayrıldı. Gruplar, uygulanan yöntemin kanamayı boşaltabilme kapasitesi, pnömosefali, rekürrens ve diğer komplikasyonlar açısından kıyaslandı. Kanamanın yaşının sonuçlara etkisi incelendi.
BULGULAR: Subgaleal diren grubunda kanamanın daha etkili şekilde boşaltılabildiği belirlendi (p: 0.045). Subakut kanamada subgaleal direnin daha fazla rekürrens ile sonuçlandığı ancak direne bağlı komplikasyonları önlediği fark edildi. Kronik kanaması olan hastalarda ise subgaleal diren yerleştirilmesinin kabul edilebilir olduğu saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Direne bağlı komplikasyonlardan kaçınabilmek için subgaleal diren kullanılması seçenek olabilir. Ancak subakut hematom varlığında rekürrens oranı artmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Subdural, hematom, diren, subgaleal, rekürrens


Comparing The Use of Subgaleal and Subdural Drain In Non-Acute Subdural Hematomas: Does The Hematoma Age Affects The Results?

Kutsal Devrim Seçinti
Department Of Neurosurgery, Sutcu Imam University School Of Medicine, Kahramanmaras

INTRODUCTION: Surgical treatment of non-acute subdural hematomas is to place a closed drainage system in the subdural area following burr-hole trepanation, but has tendency to drain related complications. Subgaleal drain is aslo being suggested as alternative, but there is no consensus yet. The aim of this study is to examine the effect of hematoma age and drain insertion style on surgical outcomes.
METHODS: The data of 79 patients were retrospectively analyzed. The patients were divided into two groups as "subdural drain" and “subgaleal drain”. Each group was further subgrouped as "cronic hematoma" and " subacute hematoma". They were compared in terms of the capacity of draining the hematoma and complications such as pneumocephalus, recurrence and others. The effect of hematoma age on results was examined.
RESULTS: It was determined that hematoma could be evacuated more effectively in the subgaleal drain group (p: 0.045). It was found that in subacute hematomas, subgaleal drain resulted in more recurrence, but prevented drain-related complications. Subgaleal drain was found to be acceptable for chronic subdural hematomas.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The use of subgaleal drain may be an option to avoid drain-related complications. However, if the hematoma is subacute, the rate of recurrence increases.

Keywords: Subdural, hematoma, drain, subgaleal, recurrence




Sorumlu Yazar: Kutsal Devrim Seçinti, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar