Psikiyatri Hemşireliği Dergisi

Web tabanlı eğitimin Tip 1 diyabetli adölesanların HbA1c, yaşam kalitesi ve depresyon düzeylerine etkileri [J Psy Nurs]
J Psy Nurs. Baskıdaki Makaleler: PHD-05882 | DOI: 10.14744/phd.2024.05882  

Web tabanlı eğitimin Tip 1 diyabetli adölesanların HbA1c, yaşam kalitesi ve depresyon düzeylerine etkileri

Sema İçel1, Birgul Ozkan2
1Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gaziantep
2Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Tip 1 diyabet, fiziksel, psikolojik ve sosyal problemler yaratarak kişiyi yaşam tarzında önemli değişiklikler yapmaya zorlayabilir. Bu çalışma, Web Tabanlı Watson İnsan Bakım Modeli kullanılarak verilen diyabet eğitiminin Tip 1 Diyabetli adölesanların HbA1c, depresyon düzeyleri ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma Ocak ve Aralık 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma, ön test ve son test kontrol gruplu deneysel bir desene sahiptir. Katılımcılar deney ve kontrol gruplarına rastgele olarak atanmıştır. Çalışma 11-18 yaş arası 30 adölesan ile yapılmıştır. Deney grubundaki adölesanlara; Web Tabanlı Watson İnsan Bakım Modeli kullanılarak eğitim verilmiş, 14 oturumda canlı video görüşmeleri yapılmış ve bu görüşmeler kayıt altına alınmıştır.
BULGULAR: Deney grubu adölesanların web tabanlı eğitim öncesi ve sonrası depresyon düzeylerinde anlamlı bir azalma olduğu (p=0.000); yaşam kalitesinde anlamlı artış (p=0.000) ve HbA1c düzeylerinde pozitif anlamlı değişiklik (p=0.001) olduğu tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Web Tabanlı Watson İnsan Bakımı Kuramına dayalı olarak hazırlanan Diyabet Eğitiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önerilir.

Anahtar Kelimeler: Depresyon, yaşam kalitesi, tip 1 diyabet, Watson insan bakım modeli, web-tabanlı eğitim


Effects of web-based education on HbA1c, quality of life and depression levels in adolescents with Type 1 Diabetes

Sema İçel1, Birgul Ozkan2
1Gaziantep Islam, Science and Technology University, Faculty of Health Sciences, Gaziantep
2Ankara Yıldırım Beyazıt University, Faculty of Health Sciences, Department of Mental Health and Diseases Nursing, Ankara

INTRODUCTION: Type 1 diabetes mellitus can create physical, psychological and social problems, obliging the individual to adopt considerable changes in lifestyle. This study was conducted to determine the effect of diabetes education by using the Web-Based Watson’s Human Care Model on HbA1c, levels of depression and quality of life of Type 1 Diabetes Mellitus adolescents.
METHODS: This study was conducted between January and December 2017. The research had an experimental design with pre-test and post-test control groups. The participants were randomly assigned to the experimental and control groups. The study was conducted with 30 adolescents between 11-18 years old. Adolescents in the experimental group were trained using the Web-Based Watson’s Human Care Model, live video interviews were made in 14 sessions and these interviews were recorded.
RESULTS: It was observed that there was a significant decrease in levels of depression for adolescent of experiment group before and after web-based education (p=0.000); a significant increase in quality of life (p=0.000) and a positive significant change in the levels of HbA1c (p=0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It is recommended that developed and extended the Diabetes Education prepared based on Web-Based Watson’s human care theory.

Keywords: Depression, quality of life, type 1 diabetes, Watson human care theory, web-based education




Sorumlu Yazar: Sema İçel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar