Şişli Etfal Tıp Bülteni

Meme Kanseri Hastalarında Radyoterapinin Mastektomi Sonrası Meme Rekonstrüksiyonunun Türü ve Zamanlamasına Etkisi [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. Kabul Yazılar: SETB-34033 | DOI: 10.14744/SEMB.2024.34033  

Meme Kanseri Hastalarında Radyoterapinin Mastektomi Sonrası Meme Rekonstrüksiyonunun Türü ve Zamanlamasına Etkisi

Bulent Citgez1, Banu Yigit2, Buse Capkinoglu3, Altug Altinkaya4
1Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Memorial Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul
2Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul
3Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah, Özel Muayenehane, İstanbul
4Memorial Hastanesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği, İstanbul

Dünya sağlık örgütü verilerine göre meme kanseri kadınlar arasında en sık gözlenen kanser türüdür. Erken evre meme kanseri hastalarında meme koruyucu cerrahi giderek daha fazla uygulanırken, birçok hastada halen tek taraflı veya çift taraflı mastektomi yapılmaktadır. Yıllar içinde mastektomi tekniğinin değişimi ve meme rekonstrüksiyon tekniklerinin gelişimi ile birlikte günümüzde meme rekonstrüksiyonunun amacı hastanın onkolojik tedavisini etkilemeksizin mastektomi sonrası oluşan anatomik defekti düzeltecek şekil ve simetride meme dokusunun oluşturulmasıdır. Meme koruyucu cerrahi sonrası olduğu gibi mastektomi sonrası da seçilmiş hasta gruplarında radyoterapi uygulanabilmektedir. Ayrıca daha önce memesine radyoterapi tedavisi uygulanan bir hastada da mastektomi sonrası rekonstrüksiyon yöntemleri önerilebilmektedir. Radyoterapinin amacı lokal ve bölgesel kontrolü iyileştirmek ve hayatta kalma oranlarını arttırmaktır. Radyoterapi kozmetik açıdan beklenen sonuçları etkileyecektir. Doğru cerrahi teknik ve rekonstrüksiyon stratejisinin belirlenmesi ve gelişen yeni teknolojiler ile kötü kozmetik sonuçlar engellenebilmektedir. (SETB-2024-05-092)

Anahtar Kelimeler: Breast cancer, flap, implant, mastectomy, radiotherapy, reconstruction


Effect of Radiotherapy on the Type and Timing of Breast Reconstruction After Mastectomy in Breast Cancer Patients

Bulent Citgez1, Banu Yigit2, Buse Capkinoglu3, Altug Altinkaya4
1Department of General Surgery, Uskudar University Faculty of Medicine, Memorial Hospital, Istanbul, Türkiye
2Department of General Surgery, Bagcilar Training and Research Hospital, Istanbul, Türkiye
3Plastic and Reconstructive Surgeon, Private Practice, Istanbul, Türkiye
4Department of Plastic and Reconstructive Surgery, Memorial Hospital, Istanbul, Türkiye

Breast cancer is the most common cancer type among women according to the World Health Organization data. While breast-conserving surgery has been increasingly performed in patients with early-stage breast cancer, unilateral or bilateral mastectomy is still performed in many patients. With the changes in mastectomy techniques and the development of breast reconstruction techniques over the years, today the aim of breast reconstruction is to create breast tissue in a shape and symmetry that will correct the anatomical defect that occurs after mastectomy, without affecting the patient's oncological treatment. Radiotherapy is applied to patients after breast-conserving surgery as well as selected patient groups after mastectomy. In addition, reconstruction methods can be recommended after mastectomy in a patient who has previously received radiotherapy treatment to the breast. The aim of radiotherapy is to improve local and regional control and increase survival rates. Radiotherapy will affect the expected cosmetic outcomes. Poor cosmetic results can be prevented by determination of correct surgical technique, and reconstruction strategy, and new developing technologies.

Keywords: Meme kanseri, flep, implant, mastektomi, radyoterapi, rekonstrüksiyon




Sorumlu Yazar: Bulent Citgez


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar