Şişli Etfal Tıp Bülteni

Parkinson Hastalığında Depresyon ve Anksiyete: Prevalans ve İlişkili Risk Faktörleri [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. Kabul Yazılar: SETB-90767 | DOI: 10.14744/SEMB.2025.90767  

Parkinson Hastalığında Depresyon ve Anksiyete: Prevalans ve İlişkili Risk Faktörleri

Ceren Alis1, Derya Selcuk Demirelli1, Elvin Ay2, Gencer Genc1
1Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Parkinson hastalığı (PH), depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere motor ve non-motor semptomlarla karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır ve bu semptomlar hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu psikiyatrik semptomların risk faktörleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışma, PH'deki depresyon ve anksiyetenin sıklığını ve potansiyel risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Yöntemler: Bu çalışma için, idiopatik PH tanısı olan 99 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Depresyon ve anksiyete, sırasıyla Hasta Sağlık Anketi-9 (Patient Health Questionnaire-9=PHQ-9) ve Yaygın Anskiyete Bozukluğu-7 (Generalized Anxiety Disorder-7=GAD-7) ölçekleri kullanılarak değerlendirildi. Motor semptomlar, uyku bozuklukları ve yaşam kalitesi gibi klinik ve demografik değişkenler, regresyon modelleri kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: Hastaların %57,5'inde depresyon, %48,4'ünde anksiyete ve %36,3'ünde hem depresyon hem de anksiyete tespit edildi. Apomorfin kullanımı, daha düşük PHQ-9 puanlarıyla ilişkiliyken (p=0.031), huzursuz bacaklar sendromu (HBS) varlığı, daha yüksek PHQ-9 puanlarıyla ilişkili bulundu (p=0.037). Anksiyete için genç yaş önemli bir risk faktörüydü (p=0.007). Hem depresyon hem de anksiyete varlığının, yaşam kalitesinde bozulmaya neden olduğu saptandı (ikisi için de p<0.001).
Sonuçlar: Çalışmamız, PH'de depresyon ve anksiyetenin yüksek prevalansını vurgulamaktadır. Depresyon için HBS varlığı, anksiyete için ise genç yaş önemli risk faktörleridir. Apomorfin kullanımı depresyona karşı koruyucu gibi görünmektedir. Hem depresyon hem de anksiyete yaşam kalitesini bozmaktadır. Bu bulgular, PH'de rutin psikiyatrik taramanın önemini ortaya koymakta ve depresyon ile anksiyetenin tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. (SETB-2025-03-068)

Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, ruh sağlığı, Parkinson hastalığı, psikiyatrik komorbidite, yaşam kalitesi


Depression and Anxiety in Parkinson’s Disease: Prevalence and Associated Risk Factors

Ceren Alis1, Derya Selcuk Demirelli1, Elvin Ay2, Gencer Genc1
1Department of Neurology, University of Health Sciences Türkiye, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Türkiye
2Department of Neurology, Acibadem Mehmet Ali Aydinlar University Faculty of Medicine, Istanbul, Türkiye

Objective: Parkinson's disease (PD) is a neurodegenerative disorder with both motor and non-motor symptoms, including depression and anxiety, which significantly impact patients' quality of life. The predictors of these psychiatric symptoms remain incompletely understood. This study aims to evaluate the prevalence and potential predictors of depression and anxiety in PD.
Methods: A prospective study was conducted on 99 idiopathic PD patients. Depression and anxiety were assessed using the Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) and the Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7) scale. A range of clinical and demographic variables, including motor symptoms, sleep disturbances, and quality of life, were analyzed using regression models.
Results: Of the patients, 57.5% had depression, 48.4% had anxiety, and 36.3% had both. Significant predictors of depression included the use of apomorphine, which was associated with lower PHQ-9 scores (p=0.031), and the presence of restless legs syndrome (RLS), which was linked to higher depression scores (p=0.037). For anxiety, younger age was a significant predictor (p=0.007). Both depression and anxiety scores correlated with lower quality of life (p<0.001 for both).
Conclusion: This study highlights the high prevalence of depression and anxiety in PD, with significant predictors including RLS for depression and younger age for anxiety. Apomorphine use appears protective against depression. Both depression and anxiety disrupt quality of life. These findings underscore the importance of routine psychiatric screening and comprehensive management of depression and anxiety in PD, aiming to improve patient outcomes.

Keywords: Anxiety, depression, mental health, Parkinson’s disease, psychiatric comorbidity, quality of life




Sorumlu Yazar: Ceren Alis


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar