Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi

Çocuk onkolojisi hastalarında Cryptococcus antijeninin IMMY CrAg®-LFA testi ile araştırılması [Turk Mikrobiyol Cem Derg]
Turk Mikrobiyol Cem Derg. Baskıdaki Makaleler: TMCD-23281 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.23281  

Çocuk onkolojisi hastalarında Cryptococcus antijeninin IMMY CrAg®-LFA testi ile araştırılması

Ahmet Çağrı Bıkmaz1, Ayşe Sultan Karakoyun1, Ayşe Özkan2, Gülay Sezgin2, Zeliha Haytoglu3, Ertan Kara4, Serhan Küpeli2, İbrahim Bayram2, Macit Ilkit1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mikoloji Bilim Dalı, Adana, Türkiye
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı, Adana, Türkiye
3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Adana, Türkiye
4Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Adana, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Cryptococcus neoformans kapsüllü bir maya mantarıdır ve AIDS’li hastalarda meningoensefalit etkeni olması sebebi ile enfeksiyonları dikkat çekmiştir. Ancak, onkoloji hastalarında Cryptococcus infeksiyonlarına ilişkin bilgiler ve veriler sınırlıdır. Bu sebeple risk grubunda bulunan onkoloji hastalarında Cryptococcus hastalığının önlenmesi veya erken tanısı için antijenemi araştırmaları gereklidir.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Sunulan çalışmada, Çocuk Onkolojisi polikliniğine başvuran, takipte ya da yeni tanı almış 168 çocuk onkoloji hastası ile kontrol grubu olarak seçilen malignitesi olmayan 100 çocuk Cryptococcus antijeni (CrAg) yönünden test edildi. Cryptococcus antijenini serumda yüksek duyarlılık ve özgüllükte belirleyebilen ve hasta-başı serolojik test olan lateral flow testi (LFA) tercih edildi. Bu amaçla, IMMY CrAg®-LFA test kiti kullanıldı. Demografik veriler ve hasta öykülerinin alınmasından sonra, katılımcılardan 5 cc kan örneği alındı ve testte kullanılmak üzere serum kısmı ayrıldı.
BULGULAR: Hasta grubundaki çocukların anket verilerine göre 26 (%15.5)’sında güvercin, tavuk vb. hayvanlarla ve 12 (%7.1)’sinde ise okaliptüs, meşe vb. ağaç türleriyle temas öyküsü vardı. Ayrıca katılımcıların %73.8’i (124/168) Akdeniz Bölgesinde ikamet etmekte idi. Ancak, her iki grupta da serumda Cryptococcus antijeni tespit edilemedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmada, Cryptococcus antijeni prevalansı %0 olarak belirlense de başka çalışmalar ile bulgularımızın desteklenmesine ve ülkemizde çocukluk dönemini temsil eden verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuk Onkolojisi hastalarında rutin CrAg®-LFA çalışılma önerisi için daha fazla sayıda hastanın dahil edileceği geniş çalışmalara gereksinim vardır.

Anahtar Kelimeler: Antijen, tanı, yanal akış testi


Investigation of Cryptococcus antigen with IMMY CrAg®-LFA in pediatric oncology patients

Ahmet Çağrı Bıkmaz1, Ayşe Sultan Karakoyun1, Ayşe Özkan2, Gülay Sezgin2, Zeliha Haytoglu3, Ertan Kara4, Serhan Küpeli2, İbrahim Bayram2, Macit Ilkit1
1Division of Mycology, Department of Microbiology, Faculty of Medicine, University of Çukurova, Adana, Türkiye
2Division of Pediatric Oncology, Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, University of Çukurova, Adana, Türkiye
3Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Cukurova University, Adana, Türkiye
4Department of Public Health, Faculty of Medicine, University of Çukurova, Adana, Türkiye

INTRODUCTION: Cryptococcus neoformans is an encapsulated fungus whose infections have gained importance as it is a causative agent of meningoencephalitis in patients with AIDS. However, information and data regarding Cryptococcus infections in oncology patients are limited. For this reason, Cryptococcus antigenemia research in relation to oncology patients in the risk group is needed for the prevention or early diagnosis of the infections.
METHODS: In the present study, 168 pediatric oncology patients (follow-up or newly diagnosed) who were admitted to the Pediatric Oncology outpatient clinic and 100 children without malignancy, selected as the control group, were tested for Cryptococcus antigen (CrAg). A lateral flow antigen (LFA) test, which is a point-of-care serological test that can detect Cryptococcus antigen (CrAg) in serum with high sensitivity and specificity, was used. The IMMY CrAg® Lateral Flow Assay was chosen. After demographic information and patient histories were collected, a 5 cc blood sample was obtained from the participants, and the serum portion was separated for use in the test.
RESULTS: According to patient’s group survey data, 26 (15.4%) of the children had a history of contact with animals such as pigeons, chickens, etc., and 12 (7.1%) had a history of contact with trees, such as eucalyptus and oak. Additionally, 73.8% (124/168) of the participants resided in the Mediterranean region. However, the presence of Cryptococcus antigen was not detected in either group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, although the prevalence of Cryptococcus antigen was determined to be 0%, our data should be supported by other studies on the childhood period in our country. Studies involving a larger number of patients are needed before recommending routine CrAg®-LFA testing in pediatric oncology patients.

Keywords: Antigen, diagnosis, lateral flow assay




Sorumlu Yazar: Macit Ilkit, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar