Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi

Dikkat ! Klinik Örneklerden İzole Edilen Stenotrophomanas maltophilia Suşlarının Trimetoprim-sülfametoksazol ve Levofloksasin Direncininde Belirgin Artış Var (2008-2016)Ϯ [Turk Mikrobiyol Cem Derg]
Turk Mikrobiyol Cem Derg. 2018; 48(2): 134-140 | DOI: 10.5222/TMCD.2018.134  

Dikkat ! Klinik Örneklerden İzole Edilen Stenotrophomanas maltophilia Suşlarının Trimetoprim-sülfametoksazol ve Levofloksasin Direncininde Belirgin Artış Var (2008-2016)Ϯ

Gülşen Hazırolan1, Halime Araz2, Aysel Kocagül Çelikbaş2, Neriman Aksu1
1Ankara Numune Eği̇ti̇m Ve Araştırma Hastanesi̇, Kli̇ni̇k Mi̇krobi̇yoloji̇ Kli̇ni̇ği̇
2Ankara Numune Eği̇ti̇m Ve Araştırma Hastanesi̇, Enfeksi̇yon Hastalıkları Ve Kli̇ni̇k Mi̇krobi̇yoloji̇ Kli̇ni̇ği̇

GİRİŞ ve AMAÇ: Stenotrophomonas maltophilia sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyon etkeni olarak yoğun bakımlarda ve immünsüprese hastalarda sıklığı ve önemi gittikçe artan fırsatçı bir patojendir. Hastaların ağırlıklı olarak solunum yolu örneklerinde, kan ve idrarlarında izole edilmektedir. Birçok antibiyotiğe karşı gösterdiği intrensek direnç nedeniyle tedavisi zordur. Bu çalışmada, sekiz yıllık bir dönemde çeşitli klinik örneklerden izole edilen S. maltophilia suşlarının trimetoprim-sulfametoksazol ve levofloksasin direnç oranlarının ve bu oranların yıllara göre değişiminin saptanması amaçlanmıştır. Artan trimetoprim-sulfametoksazol direnci nedeniyle sadece trimetoprim-sulfametoksazol direncinin bildirilmesinin klinik takip ve tedavide yeterli olup olmayacağı tartışılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda, sekiz yıllık süreçte izole edilmiş olan 195 S. maltophilia suşunun dağılımı ve antimikrobiyal duyarlılığı retrospektif olarak incelenmiştir. Suşların tanımlama ve antibiyotik duyarlılıklarına, Vitek2 Compact (BioMérieux, Fransa), Matrix‐Assisted Laser Desorption/Ionization time‐of‐ flight, Mass Spectrometry (MALDI TOF MS, Bruker, Almanya) sistemi ve Phoenix (Becton Dickinson, ABD) otomatik cihazları ile bakılmıştır.
BULGULAR: Suşlar en sık yoğun bakım kliniğinden gönderilen (n: 63) solunum yolu örneklerinden (n: 25) olarak izole edilmişlerdir. Trimetoprim sulfametoksazol direnci ortalama % 4.08 (0-13.58), levofloksasin direnci %11,71 (0-17.39) olarak tespit edilmiştir. Levofloksasine orta duyarlı yedi suş saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yıllar içinde artan direnç göz önüne alındığında antibiyotik duyarlılığında kısıtlı bildirim yapılması zaten tedavi seçenekleri az olan bir mikroorganizma için klinisyenin işini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle suşlar gereğinde daha geniş antibiyotik duyarlılığı çalışılmak üzere saklanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Stenotrophomanas maltophilia, antibiyotik direnci, trimetoprim sulfametoksazol, levofloksasin


Attention ! There is a Significant Increase in Trimetoprim-sulfomethoxazole and Levofloxacin Resistance of Stenotrophomanas maltophilia Strains Isolated from Clinical Samples (2008-2016)

Gülşen Hazırolan1, Halime Araz2, Aysel Kocagül Çelikbaş2, Neriman Aksu1
1Ankara Numune Education And Research Hospital Microbiology And Clinical Microbiology Department
2Ankara Numune Education And Research Hospital,ınfectıous Dıseases And Clinical Microbiology Department

INTRODUCTION: S. maltophilia, is an opportunistic pathogen that increases in frequency and importance in intensive care units and immunocompromised patients. It is predominantly isolated from the blood, urine and respiratory tract specimens of patients. Due to its intrinsic resistance to many antimicrobials, the treatment of patients infected with S. maltophilia is very difficult. The aim of this study is to determine the resistance rates of trimethoprim sulfamethoxazole and levofloxacin of S. maltophilia strains isolated from various clinical specimens in the eight years’ period and the variation of these rates with respect to years. In terms of clinical follow-up and treatment as a clinician, we discussed if it is sufficient to report only trimethoprim sulfamethoxazole resistance in S. maltophilia as there is an increasing resistance to trimethoprim sulfamethoxazole.
METHODS: In our study, the distribution and antimicrobial susceptibility of 195 S. maltophilia isolates that were collected over an eight-year period were examined retrospectively. The identification and antibiotic susceptibility of the strains were examined by the Vitek2 Compact (BioMérieux, France), Matrix‐Assisted Laser Desorption/Ionization time‐of‐ flight, Mass Spectrometry(MALDI TOF MS, Bruker, Germany) system and the Phoenix (Becton Dickinson, USA) automatic devices were used for the identification and antibiotic susceptibility of the strains.
RESULTS: Most of the S. maltophilia strains were isolated from patients in the intensive care units (n = 63), and the largest number of isolates were obtained from respiratory tract specimens (n: 25). The mean resistance for trimethoprim sulfamethoxazole was found to be 4.08% (0-13.58) and levofloxacin resistance was found to be 11.71% (0-17.39). Seven of the strains have intermediate susceptibility to levofloxacin.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Considering the increase in antibiotic resistance over the years, restricted reporting of antibiotic susceptibility for a microorganism which has fewer treatment options makes clinicians' work more difficult. These strains should be kept for further study for antibiotic susceptibility.

Keywords: Stenotrophomonas maltophilia, antibiotic resistance, trimethoprim sulfamethoxazole, levofloxacin


Gülşen Hazırolan, Halime Araz, Aysel Kocagül Çelikbaş, Neriman Aksu. Attention ! There is a Significant Increase in Trimetoprim-sulfomethoxazole and Levofloxacin Resistance of Stenotrophomanas maltophilia Strains Isolated from Clinical Samples (2008-2016). Turk Mikrobiyol Cem Derg. 2018; 48(2): 134-140

Sorumlu Yazar: Halime Araz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar